Avalehele
Hinnatud fondijuht: Tehisintellektist võidavad ennekõike suurettevõtted

Hinnatud fondijuht: Tehisintellektist võidavad ennekõike suurettevõtted

Kui tehnoloogiahiid NVIDIA avaldas eelmise aasta majandusaasta aruande, ei ületanud see ainult kõrgeid ootusi, vaid üllatas ka turgu mitmel moel. Swedbank Robur USA fondijuht Christian Blink kommenteerib aruannet, avab oma mõtteid teiste USA sektorite kohta ning räägib, kuidas tema arvates võib generatiivne tehisintellekt kujundada tulevast ärimaastikku.

NVIDIA 2023. aasta aruande avaldamise eel olid kõigil suured ootused, kuid ikkagi õnnestus neil positiivselt üllatada. Mida te sellest aruandest arvate?


See oli suurepärane aruanne ja enne selle avaldamist oli küsimus pigem selles, mil määral ootusi ületatakse. Aktsia tõusis aruande põhjal märkimisväärselt ja minu arvates peamiselt kahel põhjusel.  

Esiteks selgus aruandest, et 40% NVIDIA tuludest saadakse selliste kiipide müügist, mida kasutavad valmis mudelid generatiivse tehisintellekti raames eeldustest järelduste tegemiseks. Erinevalt mudelite treenimise ajal kasutatavatest kiipidest on sel valdkonnal potentsiaali aja jooksul palju kasvada. Paljud olid üllatunud, et see moodustas tuludest nii suure osa, mis oli positiivne uudis.

Teiseks on NVIDIA optimistlik, et suudab jätkata oma tulude suurendamist järgmistel aastatel. Paljud kartsid, et praegune investeerimislaine kestab üks või kaks aastat ja seejärel hakkavad tulud järsult vähenema. Seega tuli aruandest välja kaks asja, mis suurendasid minu edaspidist usku sellesse ettevõttesse.

NVIDIA on üks nn suure seitsmiku (Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, Meta, Tesla, Nvidia) ettevõtetest, mis on arenenud väga jõuliselt. Kas USA fondis on kõik need seitse ettevõtet sees?

Praegu on fondis kõik suure seitsmiku ettevõtted peale Tesla. Me omasime Tesla aktsiaid eelmisel aastal ja teenisime sellest ettevõttest head kasumit, kuid müüsime detsembris siiski osaluse maha. Tagantjärele vaadates oli see õige otsus, sest see oli seitsmest ettevõttest kõige nõrgem.

Fondi kuuluvad ka teised ettevõtted, kuid võrreldes fondi võrdlusalusega on Google ja Apple alakaalus ning Meta, Amazon, NVIDIA ja Microsoft ülekaalus. Ülekaalus hoiame neid nelja ettevõtet, millesse lähiaastatel kõige rohkem usume.

Need ettevõtted moodustavad suure osa S&P500 indeksist ja on mõjutanud kõige rohkem Ameerika aktsiaturu tõusu. Kas on oht, et see on mull?

Ma ei usu, et see on mull. Mulli peetakse olukorraks, kus tõusu tekitavad mittefundamentaalsed tegurid, kuid praegusel juhul on minu arvates vastupidi. Palju räägitakse sellest, et ettevõtetel läheb börsil hästi ja et nad moodustavad suure osa S&P500-st. Sellest, miks see nii on, aga räägitakse vähem. Selgitamiseks tuleb minna üsna kaugele tagasi ja vaadata toimunud tehnoloogilist nihet ning digitaliseerimist. Ennekõike on interneti võidukäik tekitanud tehnoloogiasektoris tugeva konsolideerumise. On palju võrgustike mõju, mastaabisäästu ja ärimudeleid, mis põhinevad põhimõttel „võitja võtab kõik“ või enamikul juhul „võitja võtab kõige rohkem“. See on viinud selleni, et suurim väärtus on pikka aega koondunud suurimatesse ettevõtetesse, ja seda eelkõige tehnoloogiasektoris.

Viimase ühe-kahe aasta jooksul toimunu on seotud generatiivse tehisintellektiga. Minu ja paljude teiste arvamuse kohaselt kiireneb areng selles vallas veelgi. Seega usun, et kõige suurem väärtus, mis luuakse uute mudelite ning kõigi väljatöötatud toodete ja teenuste abil, toob eelkõige kasu suurettevõtetele. See paneb mind arvama, et tõus on põhimõtteline.

Kindlasti on ettevõtted hakanud veidi kalliks muutuma, kuid hind ja nende osakaal kogu turukapitalisatsioonist on vaid mõned tegurid, mida tuleb arvesse võtta. Muud olulised tegurid on nende osa turu kasumist, innovatsioon, teadus- ja arendustegevus ning nende kapitalikulud. Ma näen, et ettevõtete praegused investeeringud toovad tulevikus tulu. Seega ma väga ei muretse.

Olete kulutanud palju aega tehisintellekti valdkonnale. Mis on teile USA fondi haldamisega seoses kasuks tulnud?

Swedbank Roburis panustasime sellesse valdkonda juba varakult ja oleme selle peale palju aega kulutanud. Saime ammu aru, millist mõju uus tehnoloogia avaldab ja milline paradigma muutus sellega kaasneb. Seda võib võrrelda interneti tulekuga ja väärtuse loomise, aga ka hävitamisega, mille põhjustas teatavate ärimudelite iganemine. See tekitas minus soovi tutvuda võimaluste ja riskidega, mida genereeriv tehisintellekt võib fondi kuuluvate ettevõtete jaoks kaasa tuua.

Ettevõtted, mille me varakult potentsiaalsete võitjatena tuvastasime, olidki Microsoft, NVIDIA ja TSMC. Swedbank Roburil on praegu suur osalus kõigis neis kolmes ettevõttes. Teisalt järeldasime  varakult, et uuenduslikud idufirmad jäävad tõenäoliselt suurimate kasusaajate seast välja. Paljud märgid viitavad hoopis sellele, et just suurettevõtted saavad kõige rohkem kasu.

Sellised suurettevõtted nagu Microsoft, Amazon ja Alphabet saavad endale lubada NVIDIA graafikakaartide ostmist ja suuri investeeringuid, mis on vajalikud mudelite väljatöötamiseks ja nende levitamiseks. Nad saavad juurdepääsu tehnoloogiale varem, samas kui alustavad ettevõtted peavad ootama kuni kümme kuud, et NVIDIA graafikakaartide töötlemisvõimsust kasutama hakata. See tähendab, et paljud märgid viitavad suurettevõtete võidukäigule ka tulevikus.

Kas USAs on veel mõni sektor, millel teie arvates on potentsiaali, kuid mis ei ole saanud nii palju tähelepanu kui tehnoloogiasektor?

Üks fondis olev ettevõte, mis sellest kasu saab, on näiteks Stantec, mis tegeleb tehnilise nõustamisega, nagu Sweco Rootsis. Samuti on seal Advanced Drainage Systems, mis valmistab drenaažitooteid, mida on vaja mõnes eelseisvas projektis. Seega on infrastruktuur minu arvates USAs üks valdkond, millele näen kasvu pikaks ajaks.

Christian Blinker on lisaks Swedbank USA fondile ka Swedbank Robur Technology fondijuht.  Swedbank Robur Technology on ka Eestis saadaval.
Käesolevat teavet ei tohi käsitleda investeerimissoovituse või- nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Välisvaluutas denomineeritud väärtpabereid mõjutab valuutakursside muutmise risk, mis võib vastavate väärtpaberite väärtust nii kasvatada kui kahandada. Swedbank Robur Fonder AB investeerimisfondi Swedbank Robur Technology vahendab Swedbank AS. Tutvu fondi põhiteabe ja prospektiga aadressil swedbank.ee, vajadusel küsi nõu asjatundjalt.