Avalehele
Virtuaalportfellid – oktoober 2023

Virtuaalportfellid – oktoober 2023

Igal kuul jagame Sinuga ülevaadet, kuidas läheb podcast’i “Investeerimisjutud” virtuaalportfellidel.

Enne portfellidega tutvumist viska pilk peale ka virtuaalportfellide reeglitele.

Väike Peeter

September ja oktoober möödusid finantsturgudel närviliselt ning Väikese Peetri portfell lõpetas enda ajaloo kaks esimest kuud 1,84%-se langusega. Suurimaks tõusjaks oli Telia, kes oodatust paremate tulemuste toel liikus 10,87% plussi. Suurim tagasilöök tuli samuti Rootsist, kui digilahendustele keskenduv Kinnevik kukkus 11,39%. Oktoobris teenis Väike Peeter 92 eurot dividende, millest 37 tuli Telialt ning 55 eurot Ignitiselt. Peamiselt soojuspumpade tootmisele keskenduv Nibe Industrier AB alustas pea 10%-se tõusuga, kuid roheenergeetika nõrkuse tõttu müüdi oktoobri lõpuks soetushinna lähedale tagasi. Kodumaised investeeringud Tallinna Sadam ja Eften United Property Fund sügiskuudel investorite poolehoidu ei leidnud. Sellest hoolimata tunneb Väike Peeter end neid positsioone hoides mugavalt, sest tegemist on oma valdkonna tuntud tegijatega, mis on samas ka atraktiivse hinnatasemega. Globaalsetele turgudele keskenduv Swedbank Robur Access Edge Fund on samuti pisut miinuses ning Väike Peeter plaanib sinna novembri alguses järgmised 250 eurot juurde investeerida. 

Suur Peeter

Suure Peetri portfell lõpetas kaks esimest kuud pisut enam kui 1%-se miinusega. Finantsturgude närvilisuse tõttu leidis Suur Peeter häid ostukohti eeskätt rahavoogu pakkuvate investeeringute seast, kuhu on perioodi lõpuks investeeritud üle 448000 euro. Oktoobris laekus intresse ning dividende Suure Peetri portfelli 3431 euro väärtuses. Suurimaks tõusjaks on telekomifirma Verizon pea 3900 eurose kasumiga, mida Suur Peeter ostis heade tulemusete ootuses peale nädal varem oma oodatust paremad numbrid teatanud Telia ja Tele 2 tulemusi. Rahavoo investeeringute suurim panus Realty income lõpetas perioodi küll 8  %-se miinusega, kuid Suure Peetri und see kuidagi ei häiri. Nimelt ostis Realty income ära konkurendi Spirit Realty Capitali, makstes tehingu eest enda aktsiatega. Tehingu tulemusena lahjendati küll pisut Realty incomi olemasolevate investorite osaluse väärtust, aga vastu saadi väga hea kvaliteediga kinnisvara piirkondades, kus Realty income oli nõrgemalt esindatud. Dividendide maksed jätkavad kasvamist, kuna firma rahavood suurenevad. 

Suur Peeter on viies erinevas osas soetanud pikaajalist USA valitsuse võlga, sest usub intresside langusesse järgmisel aastal. USA börsiajaloo jooksul pole seni pikaajaliste võlakirjade hinnad langenud kunagi kolm aastat järjest, aga aastal 2023 see ometi nii juhtub. See lisab tõenäosust, et järgmisel aastal olukord muutub. Oktoobri keskel ostis Suur Peeter toitlustusfirmade General Mills, Coca Cola ja McDonalds aktsiaid, mis müüdi paanikas allapoole Novo Nordiski kaalulangetamisravi turule saabumise tõttu. Inimeste ostujõu langus on ajalooliselt aga just hästi mõjunud just eelpool nimetatud firmade aktsiatele. Tervishoiusektorist ostis Suur Peeter Pfizerit ning Walgreensi. Viimane sai uue tuntud tegevjuhi, kes JP Morgani hinnangul firma taas õigele rajale peaks suunama. Uute kodude soetamise langus võimaldas soodsalt osta ka mööblitootjast dividendikuninga Leggett&Platt aktsiat.

Kasvuettevõtetesse on Suur Peeter hetkel paigutanud pisut üle 100000 euro. Suuri liikumisi teinud kinnisvarafirma Bonava jaoks saabusid head uudised Venemaalt, kus suudeti viimaks ära müüa oma Peterburi üksus 50 miljoni euro eest. See on arvestatav summa, sest Bonava enda turuväärtus oli tehingu toimimise hetkel vaid 160 miljoni euro lähedal ning saabunud raha parandab oluliselt ettevõtte likviidsust. Suurim tagasilöök saabus roheenergia sektorist, kus Enphase energy kasumihoiatus ettevõtte aktsia kolmandiku võrra allapoole viis. Kallinev raha hind ning inimeste ostujõu langus on olulisel määral nõudlust Enphase energy toodete järele vähendanud. Samas on ettevõttel väga vähe võlga ja suurte summade eest ostetakse enda aktsiaid tagasi. Hetkel on plaanis Suurel Peetril paar kvartalit oodata, kuni ettevõtte nõudlus taastub ning siis järgmine jupp firma aktsiaid portfelli lisada. Pikaajaliselt on tegemist sektori ühe lipulaevaga, kes peab lihtsalt raskemad ajad üle elama.

Kuula ka viimast Investeerimisjuttude episoodi!