Avalehele
Kokkuvõte investorile: Infortar läheb börsile

Kokkuvõte investorile: Infortar läheb börsile

Infortar andis 20. novembril ametlikult teada, et kavatseb minna börsile ning teeb selleks ettevalmistusi. Milline on olnud *Baltikumi ühe suurima investeeringute valdusettevõtja senine teekond ning mida tasub igal investoril enne esmast aktsiate avalikku pakkumist ehk IPO-t teada? Teeme kokkuvõtte avaliku info põhjal.

Rohkem kui 25 tegutsemisaastaga on Infortarist saanud *üks Eesti suuremaid miljardilise käibega ettevõte. Infortar tegutseb viies riigis. Peamised tegevusvaldkonnad on energeetika, laevandus ja kinnisvara ning lisaks on grupil investeeringud peamisi tegevusvaldkondi toetavatesse valdkondadesse.

Laiahaardelisus ja kasv

Infortar on seotud 104 ettevõttega, sh 48 kontserni ettevõtet, 5 sidusettevõtet ja 50 sidusettevõtte tütarettevõtet. Infortar omab muuhulgas ligikaudu 42 protsendi suurust osalust AS-is Tallink Grupp, 100% osalust AS-is Eesti Gaas ning mitmekülgset kinnisvaraportfelli.

Eesti Gaasi juhatuse esimehe Margus Kaasiku kinnitusel on Infortari omandis olles Eesti Gaas kahekordistanud gaasimüügi mahte ja kasvanud Soome ja Balti piirkonna suurimaks erakapitalil põhinevaks energiafirmaks, mis tegeleb aktiivselt rahvusvahelise energiakaubandusega ning arendab taastuvenergiaportfelli, tootes ja müües muuhulgas päikeseenergiat ja rohegaasi.

Grupi kinnisvara ärisegmendi strateegia on kasvatada kinnisvara portfelli, ostes ja arendades varasid Tallinnas, Riias ja selle lähiümbruses. Infortari kinnisvara ja hotellinduse investeeringute hulka kuuluvad muuhulgas neli hotelli Tallinnas ja Riias, kontserni peahoone Liivalaia 9, Tallinki peahooned Jäämaja ja Tulemaja, Tähesaju Kaksikuteks kutsutud ärihooned Lasnamäel, logistikakeskus Maardus ja Tallink tennisekeskus. Infortari tütarettevõtetest on tuntuimad Maavarade Grupp, trükiettevõtted Vaba Maa ja Printon, Tallink Takso, ehitusettevõtted EG Ehitus, INF ehitus jpt.

Tugevused ja investeerimisplaanid

Selle aasta Eesti kõige väärtuslikumate ettevõtete tabelis leiab Infortari 12. kohalt.  Aastaga on ettevõte tõusnud selles edetabelis kuus kohta. Eelmisel aastal oli investeeringute valdusettevõtja väärtuseks 426 miljonit eurot, kuid aastaga on see kasvanud 799,78 miljoni euroni. Infortari tegevjuhi Martti Talgre kinnitusel on sellega grupp tõestanud, et ka majanduslanguse tingimustes on võimalik kasvada.

Infortari juhatuse liikme Ain Hanschmidti sõnul annab börsiga liitumine ja investorbaasi laiendamine võimaluse grupile veelgi kiiremini rahvusvaheliselt kasvada, varade väärtust kasvatada ja täiendavaid rahastamisvõimalusi leida.

Grupp on andnud teada, et otsib oma investeeringutes sünergiat ja keskendub hästi toimivate ja turul olulist positsiooni omavate ettevõtjate ülesehitamisele.

Oma peamiste konkurentsieeliste ja tugevustena toob kontsern välja järgmise:

  • keskendumine sünergiatele ning hoolikalt kujundatud investeerimisportfell ja -poliitika;
  • suutlikkus ja oskus olla aktiivne investor, kes osaleb otsustamisel ja võtab vastutuse;
  • kompetents suurte investeeringute juhtimises;
  • geograafiliste turgude ja ärisegmentide vaates hajutatud investeerimisportfell.

Infortari juhatus on pikaajalise kogemusega.

Grupi lähiaastate investeeringute tegevusplaanis on kuni 110 miljoni euro suuruse kogumahuga projektid, neist peamised on Rimi büroo- ja laohoone rajamine, Tallink Duty Free logistikakeskuse laiendamine, Tallinki tennisekeskuse kinnistu kaubandushoone rajamine, Hiiu tervisekeskuse rajamine ja üle 40 MW paneelide võimsusega päikeseelektrijaamade rajamine Eestis ja Lätis.

IPO ja dividendimaksed

Infortari auditeeritud konsolideeritud finantsaruannetest selgub, et aastal 2022 oli Infortari konsolideeritud käive 1,05 miljardit eurot ja kasum 96 miljonit eurot, mis varasema aastaga võrreldes oli viiekordne. Eelmisel aastal oli Infortari omakapitali tootlus 20%. Selle aasta üheksa kuuga on omakapitali tootlus 34,9%.

Infortar on maksnud dividende alates 2013. aastast igal aastal (v.a aastal 2021). Kontserni dividendipoliitika kohaselt on eesmärk maksta dividendideks vähemalt 1 euro ühe aktsia kohta majandusaastas. Dividendide väljamakseid tehakse kaks korda aastas. Sel aastal on kontsern maksnud kokku ligikaudu 16 miljonit eurot dividende. Infortar on praeguseks emiteerinud 19 845 000 aktsiat.

Hetkel ei ole veel teada, milliseks kujuneb pakkumise maht ja aktsia hind. Selle avaldab Infortar pärast seda, kui Finantsinspektsioon kinnitab avaliku pakkumise ja noteerimise detaile sisaldava dokumendi (prospekti).

*Tegu on Infortari juhtkonna hinnanguga.

Käesolev artikkel on koostatud vaid informatsioonilistel eesmärkidel ning käesolevat teavet ei tohiks käsitleda kui investeerimisnõustamist või -soovitust ega üleskutset osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Antud teave põhineb meie hinnangul usaldusväärsetest allikatest saadud infol. Tuletame meelde, et investeeringutelt tootluse teenimine eeldab endast alati riski võtmist ning mineviku tootlus ei garanteeri sarnast tootlust tulevikus.

Märksõnad: Infortar, IPO