Avalehele
Nädal 12: uute tõusutsüklite ootuses

Nädal 12: uute tõusutsüklite ootuses

Koostöös Kepler Cheuvreux’ analüütikutega avaldame kahe nädala tagant ülevaate Skandinaavia aktsiaturgudest. Ülevaates on 5–10 olulisemat uudist ning Skandinaavia ettevõtete analüüs koos investeerimissoovituste nimekirja ja eesootava nädala investorkalendriga. 

Koostöö Euroopa ühe juhtiva analüüsimaja Kepler Cheuvreux’ga loob unikaalse võimaluse pakkuda investoritele tipptasemel sissevaadet Skandinaavia suurimate börsiettevõtete tulemustesse.

Selle nädala aktsiaturgude ülevaade

  • Neste: Keskkonnasäästliku lennukikütuse mahud kasvavad hüppeliselt
  • Subsea 7: Sõlmiti 2024. aasta esimene suur leping
  • Valmet: Silmapiiril terendab uus nõudlustsükkel
  • Yara: Lämmastikutehase külastus

Tähtsaimad uudised

Subsea 7: Sõlmiti 2024. aasta esimene suur leping

Subsea 7 teatas 300–500 miljoni dollarilise inseneri-, hanke- ja ehitusteenuste (EPCI) lepingu sõlmimisest Trioni merealuste ühendusliinide, tõusupeade ja vooluliinide (SURF) sondi rajamiseks Mehhiko lahes. Avameretööd toimuvad 2026.–2027. aastal, kuid inseneritööd USAs ja Mehhikos algavad kohe. See on Subsea 7 esimene suurprojekt 2024. aastal. Tulu laekub peamiselt 2026.–2027. aasta eelarvesse, kui toimuvad avameretööd. Eeldame korralikku marginaali, tõenäoliselt üle 20%, eriti kuna tööd toimuvad süvavetes. Säilitame Subsea 7 investeerimissoovituse „Osta“.

Subsea 7 on avamereenergiatööstuse inseneri-, ehitus- ja teenindusettevõte. Ettevõte pakub integreeritud teenuseid ja omab suurt kogemusepagasit keerukate projektide elluviimisel süvameres ja väljakutsuvates keskkondades.

Valmet: Silmapiiril terendab uus nõudlustsükkel

Tulenevalt madalamast nõudlusest uute paberimassi- ja paberitootmisseadmete järele on Valmeti tellimuste maht alates 2021. aastast vähenenud. Küll aga näeme, et majandusaastast 2024 kujuneb tellimuste sissevoolu pöördepunkt. Esimese tõuke annab korralik nõudlus biomassi jõujaamade järele, eesmärgiga tasalülitada sõltuvust Vene gaasist. Seejärel kasvab tänu madalamatele paberimassi hindadele nõudlus pehmepaberitoodete tootmisseadmete järele ning viimaks algab paberimassi- ja papitootmises uus nõudlustsükkel, kuigi tõenäoliselt mitte enne majandusaastat 2025. 2022. aastal Valmetit tabanud inflatsioonilaine mõjutab mõnd projekti tänini. Kui need projektid aga majandusaastal 2024–2025 lõpule viiakse, pöördub marginaal meie hinnangul jälle kasvukursile ja pretendeerib 2025.–2026. majandusaastaks seatud sihile 12–14%.

Valmet on üks kahest maailma suurimast paberitehnika tootjatest, kelle põhikonkurent on eraettevõtte Voith. Samuti jagab see Andritziga (ANDR.VI) esikohta paberimassi tootmisseadmete segmendis.

Laadi täispikkuses dokument koos Skandinaavia investeerimissoovitustega alla siit.

Palume tutvuda oluliste lahtiütlustega täispika dokumendi lõpus.