Avalehele
Virtuaalportfellid – juuli 2024

Virtuaalportfellid – juuli 2024

Igal kuul jagame Sinuga ülevaadet, kuidas läheb podcast’i „Investeerimisjutud“ virtuaalportfellidel.

Enne portfellidega tutvumist viska pilk peale ka virtuaalportfellide reeglitele.

Väike Peeter

Juuli oli aktsiaturgudel käibe poolest suviselt vaikne kuu, sest enamus investoreid olid ennast seadnud puhkuse lainele. Ootamatud sõnumid saabusid USA presidendivalimiste rindelt, kui demokraatide liider Joe Biden otsustas edasisest kandideerimisest loobuda.

Peale väga kiiret tõusu tekkisid esimesed mõrad USA tehnoloogiafirmade aktsiate ridadesse, sest osad investorid on hakanud kahtlema tehisintellekti võimes kiirelt ettevõtete tulemusi parandada. Nasdaq 100 lõpetas juuli eurodes mõõdetuna 1,6%-se langusega. Kohutav kuu oli Läti investoritel, sest kohalik vähelikviidne börs lõpetas juuli koguni 22,9%-se langusega, tehes meie lõunanaabrite börsi sel aastal Euroopas konkurentsitult kõige kehvemaks. Juuli parimad börsid olid Ungari ja Jaapan, mis suutsid kuuga eurodes muudetuna investorite vara kasvatada vastavalt 5,3% ja 4,6%.

Peamiselt Baltikumi ja Skandinaavia turgudele suunatud Väikese Peetri portfellile oli juuli väga hea kuu, kasvades kuuga 5,1% ning rahaliselt 669 euro võrra. Portfelli loomisest on Väikese Peetri portfell  üheteistkümne kuuga 10,58% plussis.

Suurimat tuge pakkusid juulis Väikese Peetri portfellile Telia ja Nibe vastavalt 9% ja 6,1%-se kasvuga. Esimest toetasid head majandustulemused ning teist intressimäärade langetamise ootus. Kuna Väikese Peetri portfellis on Telia aktsia pisut vähem kui aastaga kasvanud koos laekunud dividendidega üle 50%, otsustas Väike Peeter osa kasumit koju tuua. Nii sai juulis müüdud pooled Telia aktsiad ning laekunud raha ning igakuiselt lisatava 250 euro arvelt lisas Väike Peeter portfelli tugevatest tulemustest teatanud LHV Groupi aktsia. Finantsteenuste sektor oli veel Väikese Peetri portfellist puudu ning uus investeering täidab seda lünka hästi.

Brita portfell

Juuli alguses otsustas Väike Peeter enda vastsündinud tütrele Britale ka portfelli teha. Koos riigi poolt laekunud sünnitoetuse ja sugulaste rahaga sai investeeritud esimesed 650 eurot, millele igakuiselt hakkab lisanduma 150 eurot. Esimese kuuga teenis Brita 7 eurot juurde. Protsentuaalselt oli kasv 0,93%, mis ühe kuu kohta on hea tulemus. Augusti alguses ostis Väike Peeter Brita portfelli 50 euro eest Swedbank Robur Access Global fondi osakuid. Ülejäänud 100 eurot jagunes LHV Groupi, Coopi, Ignitise, Eften United Property Fondi ja Tallinna Sadama aktsiate ostude vahel. Tallinna Börs sobib Britale hästi, sest aktsiate hinnad on hetkel soodsad ning tehinguid saab ka väikeste summadega teha ilma tehingutasudeta.

Suur Peeter

Suure Peetri jaoks oli juuli unelmate kuu, sest paljud senised aktsiaideed otsustasid üheskoos tööle hakata. Kuuga kasvas Suure Peetri portfell koguni 6,2%.  Rahaliselt sai Suur Peeter juuliga 67701 euro  võrra jõukamaks.

Murelapsi juulis Suure Peetri portfellis praktiliselt ei olnudki ning vaid Nio aktsia hind kukkus 2%. Suuri võitjaid oli sel korral aga palju. Parima tulemuse tõi koju 3M aktsia, mis kallines kuuga pisut enam kui veerandi võrra, sest firma uus tegevjuht teatas, et ettevõte on raskustest üle saamas ning ollakse taas kasvamas. Üks senistest kaotajatest Leggett&Platt kallines kuuga veidi vähem kui 18%, sest intresside langetamise lootus on firma finantskulusid vähendamas. Kümnendiku kallinenud kinnisvarafirma Realty Income kasumlikkus läheb odavama kapitali tingimustes samuti selgelt paremaks. Tegemist on Suure Peetri portfelli suurima positsiooniga, mis maksab lisaks igal kuul korralikku dividendi.

Paypali aktsia on Suurele Peetrile juba pikka aega liiga odav tundunud. Oodatust paremad tulemused tõid kaasa aktsia hinna kallinemise üle 11%. Ettevõte teenib aastas üle 6 miljardi dollari vaba rahavoogu, mis enamuses läheb enda aktsiate turult tagasi ostmiseks. Sel aastal ostetakse pea kümnendik aktsiatest tagasi ning kasum aktsia kohta kasvab veelgi. Suurel Peetril on hetkel 800 Paypali aktsiat ja aktsia tehnilise pildi tugevnemisel ostab ta ilmselt veel 200 aktsiat juurde.

Rõõmu pakkusid Suurele Peetrile juulis ka Pfizeri ja Barrick Gold aktsiad vastavalt 9,7% ja 11,4% kasvuga. Pfizer tõstis selle aasta kasumiprognoosi ning Barrick Gold naudib kõrget kulla hinda. Üle 4% kasvasid Suure Peetri portfellis juulis ka iShares Global Clean Energy ETF, Coca Cola ja iShares USD Treasury Bond 20+ ETF. Suure tõenäosusega langeb Föderaalreserv septembris intresse, mis toetab USA pikaajaliste võlakirjade hinna kallinemise teesi.

Kui juunis Suur Peeter uusi tehinguid ei teinud, siis juulis oli ta väga aktiivne. Halveneva makropildi taustal sulges Suur Peeter Iutecredit Finance võlakirja, millega ta teenis pisut vähem kui aastaga 14% tootlust. Suur Peeter müüs juulis ka kiirelt kallinenud Tesla aktsia, teenides sellega lühikese ajaga 40% kasumit. Lisaks sulges ta pikalt paigal püsinud General Millsi aktsia. Tehing tõi kaasa väikese kasumi 1000 euro ulatuses. Laekunud raha eest lisas Suur Peeter portfelli Barrick Goldi ja Ignitise aktsiaid.

Juulis lisandus Suure Peetri portfelli ka kuus uut investeeringut. Alanevate intresside ootuses ostis ta Eften United Property Fondi ning USA väikeste ettevõtete ETF-i. Finantsteenuste sektorist jäid Suurele Peetrile silma LHV Groupi tugevad tulemused ning USA-s hakkas ta vaikselt ülesse ehitama Nike ja Palantiri positsioone. Esimesele peaks tuge hakkama pakkuma olümpiamängud ning teist toetab tehisintellekti buum. Suure Peetri viimane ost oli küberturvalisuse aktsia Crowdstrike, mis ootamatute tehniliste murede tõttu palju pihta sai. Uusi oste finantseeris Suur Peeter USA lühiajaliste võlakirjade positsiooni vähendamisega.

Lõpetuseks veel ka üks hea uudis. Swedbanki Investeerimisjuttude podcast on suvepuhkuselt tagasi 12. augustil ja siis saab virtuaalportfellide ja turgude käekäigust juba täpsemalt rääkida.

Kuula ka „Investeerimisjuttude“ kõige uuemat episoodi!