Avalehele
Virtuaalportfellid – veebruar 2024

Virtuaalportfellid – veebruar 2024

Igal kuul jagame Sinuga ülevaadet, kuidas läheb podcast’i “Investeerimisjutud” virtuaalportfellidel.

Enne portfellidega tutvumist viska pilk peale ka virtuaalportfellide reeglitele.

Väike Peeter

Veebruaris kinnistus investorites teadmine, et suuremad keskpangad langetavad 2024. aastal intresse oodatust vähem ning alustavad intresside alandamisega vähemalt kuu aega hiljem, kui paar kuud tagasi loodeti. Jätkus tehisintellekti aktsiate võidukäik ning intressitundlike sektorite langus. Väikese Peetri portfell langes kuuga 61 euro võrra ning lõpetas veebruari 11842 euro tasemel. Portfelli loomisest on Väikese Peetri portfell 2,97% plussis ning rahaliselt on juurde teenitud 290 eurot. 

Suurimat tuge pakkus veebruaris Väikese Peetri portfellile 8,4%-se kasvuga Kinnevik, kes teatas  otsusest müüa enda osalus Tele2-s Prantsusmaa miljardärist ettevõtjale. Tehing parandab ettevõtte likviidsust ning lubab keskenduda uutesse kasvuettevõtetesse investeerimisele. Tehnoloogiasektori vedamisel tegi tugeva tulemuse ka Swedbank Robur Access Edge Fund.

Eelmise kuu portfelli staar Telia taandus investorite  kasumivõtmise tõttu 4,7% võrra. Veebruari suurim kukkuja oli portfellis 6%-se languse teinud Nibe Industrier. Ettevõtte tulemused olid oodatust pisut nõrgemad ning konservatiivne finantsprognoos tekitas osades investorites pettumust. Ettevõtte aktsia hind sõltub palju turul valitsevast intressimäärast ning odavama raha naasmine aasta teisel poolel peaks firmale andma vajaliku pärituule.

Möödunud kuul märkisime, et lühiajaline ning kärsitu investor on Balti aktsiaturult lahkunud, mis annab pikaajalistele investoritele hea võimaluse soodsa hinnaga positsioonide ostmiseks. Samas on kohalikud ettevõtted raporteerinud headest või väga headest tulemustest. Tallinna Sadam teatas oodatust paremast dividendist ning paranevast ärikeskkonnast, mistõttu plaanib Väike Peeter  märtsi alguses 250 euro eest aktsiat juurde osta. Tallinna Sadama aktsia kaupleb turul endisel 20% alla enda raamatupidamisliku väärtuse ning pakub samas investoritele 6,4%-se tootlusega dividendimäära.

Suur Peeter

Suure Peetri portfell lõpetas veebruari 0,98%-se miinusega ning kuuga langes portfelli väärtus 10279 euro võrra. Portfelli loomisest on portfell 40882 euroga plussis.

Ka veebruar ei olnud sarnaselt jaanuarile hea kuu intressitundlikele sektoritele nagu kinnisvara, roheenergeetika ning tööstus. Kuu nõrgim aktsia oli Suure Peetri portfellis USA suur mööblitootja Leggett&Platt 12%-se langusega. Oodatust pisut nõrgemad tulemused ei suutnud osasid investoreid veenda äri kiire paranemise osas. Ometi on tegemist tuntud dividendikuningaga, kelle dividendimäär on negatiivse sentimenti taustal kasvanud juba 9% juurde, mistõttu Suur Peeter plaanib aktsia osakaalu märtsi alguses portfellis kasvatada. Aasta teisel poolel saabuvad madalamad intressimäärad jätavad inimestele raha rohkem kätte ning enam inimesi leiab ka tee enda mööblit värskendama.

Jaanuaris alanud elektriautode tootjate nõrkus jätkus ka valdava osa veebruarist. Tarbijate nõudluse nõrkus ning tugevnev konkurents tootjate vahel sunnib autode hindu alandama. Kõigest hoolimata suutis jaanuari madalseisust Suure Peetri portfelli lisatud Tesla veebruari  lõpuks talle 10,8% virtuaalset kasumit teenida. Ka Suure Peetri portfelli nõrgim positsioon Nio lõpetas veebruari 3,6% plusspoolel.

Teine jaanuaris lisatud positsioon iShares Large Cap China Fund on veebruari lõpu seisuga 9,5% plussis ning on rahaliselt teeninud Suurele Peetrile 1617 eurot. Meeleolud Hiina osas on endiselt väga pessimistlikud ning mõlemas suunas liikumised on võimalikud. Antud piirkond investorite seas niivõrd vihatud, et väiksemgi positiivne uudis tähendab kiiret hinnatõusu.

Veebruaris toimunud Bonava aktsiate täiendav lisaemissioon märgiti 69,7% ulatuses üle ning täiendavad aktsiad hakkavad kauplema 11. märtsil. Ka Suur Peeter märkis täiendavalt 40000 aktsiat hinnaga 4,9 SEK-i ja omab peale emissiooni 60000 aktsiat keskmise soetushinnaga 9,1 SEK-i. Lisandunud omakapital parandab Bonava likviidsust ning alandab võlakoormust. Ka siin on intresside oodatav langus ettevõtte aktsia varjatud pärituul. Olude selge paranemisega läheb aga aega ning investorid peavad varuma kannatust. Peale emissiooni on Bonava aktsia raamatupidamislik väärtus 22-23 SEK vahel, samas kui turul kaupleb aktsia 8 SEK-i lähedal.

Kuula ka viimast Investeerimisjuttude episoodi: