Avalehele
Puust ja punaseks: mida hüvitavad õnnetusjuhtumikindlustus ja riskielukindlustus?

Puust ja punaseks: mida hüvitavad õnnetusjuhtumikindlustus ja riskielukindlustus?

Inimesed, kes on sõlminud õnnetusjuhtumikindlustuse arvavad tihtipeale, et see on nagu elukindlustus ning kaitseb kõige eest. Tegelikult on elukindlustus ja õnnetusjuhtumikindlustus kaks erinevat kindlustusliiki. Mis vahe neil on ja kuidas need kaitsevad?

Lühidalt öeldes – õnnetusjuhtumikindlustuse korral makstakse Sulle hüvitist, kui saad õnnetuses vigastada, näiteks murrad luu ning sellega kaasneb püsiv puue või töövõime kaotus.

Elukindlustus korvab sissetuleku kaotuse lähedastele inimese surma või töövõime kaotuse korral. Nii ei satu lähedased rahalistesse raskustesse, kui üks oluline osa pere sissetulekust kaob.

Millal aitab õnnetusjuhtumikindlustus?

Õnnetusjuhtumikindlustus on märksa piiratum kui elukindlustus. Hüvitist saab siis, kui vigastuse, töövõimetuse, puude või surma on põhjustanud õnnetus, näiteks liiklusavarii, sporditrauma või tööõnnetus. Õnnetusjuhtumikindlustus ei aita, kui surma põhjustab raske või äkiline haigus, näiteks vähkkasvaja või infarkt.

Õnnetusjuhtumikindlustus on hea valik aktiivse eluviisiga inimestele ja ka lastele, kes tegelevad spordialadega, kus on suur vigastuse oht. See pakub ka kindlustunnet neile, kel on suurem tõenäosus sattuda tööõnnetustesse, näiteks ehitajatele, politseinikele või päästetöötajatele.

Miks on elukindlustus vajalik?

Elukindlustus kaitseb peamiselt surma korral, mille on põhjustanud kas haigus või õnnetus. Elukindlustuse juurde on võimalik valida ka lisakaitseid, näiteks puuduva töövõime, kriitiliste haiguste, trauma või õnnetusjuhtumi vastu.

Statistikaameti andmetel oli aastal 2021 üle 85% surmajuhtumitest seotud haigustega.  Elukindlustuslepingut sõlmides hinnatakse ka terviseriske, kuna haigusjuhtumid kuuluvad kindlustuskaitse alla. Õnnetusjuhtumikindlustuse korral seda ei tehta ja seetõttu on kindlusmakse enamasti ka odavam.

Elukindlustus on eriti vajalik neile, kellest sõltub pere sissetulek või kes vastutavad laenukohustuste täitmise eest.

Millal sõlmida kindlustusleping?

Elukindlustus on kasulik teha, kui oled noor ja terve, mitte lükata seda kaugesse tulevikku. Vanuse kasvades tekib enamasti rohkem tervisemuresid ning suurenenud riskide tõttu võib kindlustusmakse olla märkimisväärselt kallim või keeldub kindlustusselts sootuks lepingu sõlmimisest. Õnnetusjuhtumikindlustuses ei mängi haiguste risk rolli. Enne kindlustuslepingu sõlmimist uuri kindlasti järele, mis on kaitse ulatus ja sisu, et see vastaks Sinu ootustele.

Loe rohkem, millal on elukindlustus rahaliselt eriti suureks abiks siit.