Avalehele
7 nutikat kogumisnippi noortele

7 nutikat kogumisnippi noortele

12.04.2023

Kogumine algab väikestest sammudest. Kui eelarve võimalused on piiratud, on seda tähtsam pöörata tähelepanu detailidele. Siin on seitse nõuannet, kuidas nutikalt koguda ja rohkem säästa. Nii võib peagi olla säästudena kogunenud rohkem raha, kui enne võimalik tundus.

1. Esmalt tee selgeks, kuhu raha kulub

Kogumise esimese sammuna vaata oma kulutused üle, et teaksid, kuhu su raha kulub. Selle jaoks on mugav kasutada näiteks Swedbanki internetipangas Minu eelarve funktsiooni, mis aitab kõigil kulutustel automaatselt silma peal hoida. Teiseks sea endale eesmärk: kirjuta üles, mille jaoks Sa raha kogud, ning lisa juurde ka pilt. Selleks võib olla näiteks puhkusereis või uued kõrvaklapid – midagi, mis just sind motiveerib.

2. Võrdle enne ostmist hindu

Enne suurema ostu tegemist vaata üle, kas kuskil müüakse sama asja odavamalt või ehk leidub samaväärseid asju odavamas hinnaklassis. Selle jaoks vaata näiteks hinnavõrdluste veebilehti ja liitu sooduspakkumiste gruppidega. Lisaks kaardista suuremaid oste planeerides kampaania- või soodushinna perioodid. See kehtib ka meelelahutuse kohta, näiteks Apollo kinopiletid on Swedbanki klientidele teisipäeviti 50% soodsamad.

3. Planeeri oma nädala toidukorv ette

Pikemalt ette mõeldes on võimalik ka toidu pealt palju kokku hoida. Selleks jaoks on lihtne kasutada äppe. Näiteks ResQ Club äpiga on võimalik saada nii poodidest kui ka restoranidest toitu kuni poole soodsamalt. Samuti pakuvad paljude kaupluste e-poed soodustusi. Kui planeerid nädala toidukorvi korraga ning uurid mitmest kohast, saad parema ja tervislikuma toidu praegusest väiksema raha eest.

Ning nendest asjadest, mis on külmkappi seisma jäänud, saab teha maitsvaid roogi – otsi internetist ja YouTube’ist nupukaid retsepte!

4. Hoia transpordilt kokku

Raha on võimalik kokku hoida ka sõitude pealt. Näiteks on takso asemel odavam ja tihti ka kiirem sõita elektritõuksiga. Muide, Swedbanki kliendid saavad Tuule tõuksi kasutades iga sõidu pealt 15% soodustust. Pikemate otsade jaoks on mõistlik oma reisipäevad ette planeerida. Hea on teada ka seda, et praegu saavad Swedbanki kliendid sõita Lux Expressiga teisipäeviti 50% soodsamalt.

Ning muidugi on hea lühemaid vahemaid läbida hoopis kõndides – nii hoolitsed ka oma vormi eest.

5. Vabane ebavajalikest asjadest

Asjade pealt, millest pole enam kasu ning mis seisavad niisama, on võimalik palju teenida. Facebook Marketplace’is läheb müügiks kõik alates sahtlis seisvast telefonist kuni fidget spinner’ini. Ühelt poolt vabaned nii asjadest, mis võtavad asjatult ruumi, ning teenid samas müügi pealt raha. Tulu tasub paigutada Rahakogujasse, et see kohe kulutamisele ei läheks – nii liigud ka seatud eesmärgile lähemale!

6. Osta odavamatest kohtadest

Üheks väljaminekuks, mille pealt saab palju kokku hoida, on riiete ostmine. Eestis on palju lahedaid teise ringi poode. Kui taaskasutus pole sulle, vaata outlet’idesse ja veebipoodidesse. Kodu uuendades tasub ka mööbli ja kodutehnika osas ringi surfata – Konverter.ee, Home4you Outlet ja Facebooki grupid on lehed, kust leiab tihtipeale laheda disainiga asju palju parema hinnaga.

7. Vaata sooduspakkumisi ja erisoodustusi

Kasuta ära ka sooduspakkumiste ja kampaaniate võimalusi. Swedbanki klientidele kehtib praegu üle poolesaja soodustuse ja eripakkumise panga koostööpartneritelt. Vaata üle, mis pakkumised ja kampaaniad on sulle kõige kasulikumad, et leida kokkuhoiukohti nii puhates, kosmeetikat ostes kui ka kasvõi bowling’u-saali valides!

Selleks, et kogumine veel hoogsamalt läheks, hoia oma kulutustel silm peal ning küsi sõpradelt ja vanematelt ka nende kogumisharjumuste kohta. Kindlasti vaata üle Kogumispäeviku grupp, kus teised noored jagavad oma kogemusi ja nippe!