Avalehele
Kuidas koguda oma unistuste jaoks raha just nii, nagu sulle sobib

Kuidas koguda oma unistuste jaoks raha just nii, nagu sulle sobib

Viimasel ajal on ehk jäänud mulje, et muud justkui ei tehtagi, kui räägitakse rahast, selle säästmisest ja kogumisest. Nii võib meelestki minna, et tegelikult on raha üksnes vahend oma eesmärkide täitmiseks, mitte eesmärk omaette. Kuidas siis ka tegelikult koguda selleks, mida tõeliselt soovid?

Niisama raha kogumine… Tundub mõttetu? Küllap paljud esialgu nõustuksid. Kuid mõtle suurelt!: millest sa unistad unistad, kuhu sooviksid reisida, mida sooviksid teha pärast kooli lõpetamist, millised on sinu eesmärgid? Eesmärgiks võib olla mõne väärtuslikuma asja soetamine, mis otseselt ei kuulu Su vajaduste, küll aga soovide hulka. Aga eesmärk võib olla ka midagi kaugemat, näiteks minna pärast gümnaasiumi lõppu pikemale reisile. Mõlemal juhul on eesmärgi täitmiseks tarvis raha. Kui eesmärk on sõnastatud, saab edasi mõelda, kuidas samm-sammult selleni jõuda. Ole eesmärki sõnastades väga konkreetne: mille jaoks ma raha kogun?

Kui eesmärgi sisu selge, on aeg asuda plaani koostama. Kui palju on tarvis koguda? Ja kui kaua? Nüüd hinda oma harjumusi ja hoiakuid, et leida sobiv kogumistaktika.

Teeme õige väikese testi. Saad kätte oma palga või taskuraha. Mis on Su esimene mõte?

  1. Nägin just täna head pakkumist – uusi kõrvaklappe oleks väga vaja!
  2. Panen kohe 10% rahast kõrvale.
  3. Läheks õige sõpradega kinno ja välja sööma!

Kui valisid esimese variandi, siis tundub, et kui näed midagi põnevat ja soodsat, lähed ehk emotsiooniga kaasa. Kas raha kogumine kipub Sul pahatihti tagaplaanile jääma? Sulle võib abiks olla see, kui muudad kogumise automaatseks. Siis läheb vajalik summa kohe kuu alguses Sinu kontolt eraldi kogumiskontole ning Sa ei peagi sellele rohkem mõtlema. Juhul kui kõrvaklappe on tõesti vaja ja need mahuvad Su eelarvesse, siis sooduspakkumise ajal on kindlasti neid mõistlikum soetada kui muul ajal.

Kui valisid teise variandi, siis on põhjust kiita Su meelekindlust ja enesedistsipliini! On hea valik panna vajalik summa kohe alguses kõrvale, et vältida olukorda, kus kuu lõpuks on summa väikeste ostude peale lihtsalt ära sulanud. Jätka samas vaimus!

Kas valisid kolmanda variandi? Siis võid olla see, kes kogumisele mõeldes ütleb sageli: küll hiljem jõuab! Koguma tasub hakata alati just praegu, ehkki suurepärane olnuks, kui oleksid alustanud juba tükk aega tagasi. Hilisemaks ei maksa seda küll lükata!

Kui lükkad kogumist ikka ja jälle edasi, tasub ehk mõelda, millele Su raha praegu kulub. Kas kulutusi üle vaadates on tunne, et kõik läks sinna, kuhu vaja, või oleksid tegelikult parema meelega kulutanud nendele väikestele ostudele läinud raha millelegi suuremale ja enda jaoks olulisemale? Unista pisut, sea endale eesmärk ning proovi selle nimel koguda kas või väikeste summade kaupa. Mida lihtsamaks ja automaatsemaks raha säästmist muuta, seda parema meelega ja tulemuslikumalt Sa seda teed. Abiks on Rahakoguja äpp – pane see tööle ja kogu raha nii, nagu just Sulle sobib.

Peaaegu märkamatu viis raha koguda on lubada Rahakogujal iga sinu tehtus ostu summat ümardada järgmise täiseuroni ning lasta äpil kanda ostu ja ümarduse vahe eraldi kogumiskontole. Näiteks ostad väljas käies smuuti 5,40 euroga, Rahakoguja kannab automaatselt 60 senti Sinu kogumiskontole. Mida rohkem kaardiga tasud, seda rohkem kontole raha koguneb.

Kui sulle tundub, et eelistaksid raha ühekorraga kuu alguses kogumiskontole kanda, siis siingi tuleb appi Rahakoguja. Anna sellele korraldus Sulle sobival kuupäeval automaatselt kanda Sinu määratud summa kogumiskontole. Lisaks saad igal ajal kogumiskontole raha juurde kanda. Raha võid igal ajal ka kasutusele võtta.

Alati tasub kogumise kõrval mõelda sellelegi, kuidas vajalikke oste ja tehinguid hoopis soodsamalt teha. Swedbanki noortele klientidele on hulk pakkumisi, hoia neil meie kodulehel silm peal. Kulutusi aitab hallata „Minu eelarve“ rakendus, mis annab kiire ja automaatse ülevaate sellest, kuhu raha kulub. Selle võid samuti äpist tööle panna.

Kui oled terve kuu jooksul teadlikult rahaga majandanud, osa ka kogumiseks kõrvale pannud ning kuu lõpuks on veel raha alles, siis tasub seegi kogumiskontole kanda. Nii jõuad eesmärgini kiiremini. Või kuluta see kohe millegi toreda peale ära – lõppeks on elu ka nautimiseks!

Märksõnad: noored, Rahakoguja