Avalehele
Miks võiks juba varakult kaaluda lapsele pangakaardi tegemist?

Miks võiks juba varakult kaaluda lapsele pangakaardi tegemist?

Suvevaheaeg tähendab paljudele lastele oma esimese taskuraha laekumist. Kui päris oma raha toob noortele palju õhinat, siis lapsevanemate jaoks tähendab lapse uus eluetapp pigem väljakutset. Kuidas teha kindlaks, et laps oma taskurahaga ka vastutustundlikult ümber käib? Üks nutikas abiline noorukile ning meelerahu pakkuja vanemale on pangakaart.

Vanemal on lapse tegemistest hea ülevaade

Kuna kuni 18-aastaseks saamiseni on lapse konto seotud lapsevanema kontoga, annab pangakaart ka tegelikult rohkem kindlust vanemale. Vanem saab hea ülevaate, kuhu lapse raha läheb ning kuidas saaks last suunata paremini rahaga ümber käima. Ent muidugi peaks lapsele ka õpiruumi jätma, sest ei saa eeldada, et nooruk teeb esimese taskuraha saamisel kohe kõige paremaid finantsotsuseid. Seepärast on vanema meelerahuks võimalik lisada kontole ka päevased limiidid, et olla kindel, et laps püsib kindlas eelarves.

Pangakaardi ideed toetavad ka paljud lapsevanemad – näiteks populaarses rahatarkuse grupis #Kogumispäevik jagavad nii mõnedki innukad grupiliikmed, et on tähele pannud, et raha pangakaardil püsib lastel tihti kauem, samal ajal kui sularaha sulab käest sekunditega! Kui lapsel on hea ülevaade oma kulutustest, on ka suurem võimalus, et ta mõtleb oma ostud rohkem läbi.

Pangakaart aitab varakult õpetada rahatarkust

Noorematel lastel on sageli raske ette kujutada, kui palju ning millistele valdkondadele nende raha kulub. Tihti on sellepärast neil ka kuu või nädala lõpus mure, et taskuraha on otsakorral. Just seepärast tulekski võimalikult varakult lapsed kaasata pere eelarvestamisesse – varajane näpunäidete jagamine ning rahaasjade selgitamine aitab lapsel paremini rahaga ümber käia ning teha paremaid finantsotsuseid nii praegu kui edaspidises elus.

Kui lapsel on juba varajasest east pangakaart, on nii tal kui vanemal hea pilt sellest, milliseid kulutusi laps teeb ning seega ka rohkem võimalusi õppimaks paremaid otsuseid tegema. Pangakonto väljavõte on seejuures hea viis, kuidas lapsega koos analüüsida, mida on tehtud hästi ja kuidas saaks veel paremini. Seejuures on pangakaardiga võimalik üles seada ka mobiilipank, millele on võimalik iga kell ligi pääseda ka läbi mugava mobiilirakenduse, tehes lapsele oma rahaasjade jälgimise veelgi lihtsamaks. Küll aga tuleks meeles pidada, et kuigi pangakonto saab lapsele avada juba sünnihetkest, siis pangakaarti tellida ning mobiilipanga üles seada saab aga alates 6. eluaastast. Kusjuures esimese pangakaardi tegemine ja igakuine deebetkaardi kuutasu on kuni 19-aastastele (k.a) tasuta!

Rahakogumine saab aegsasti selgeks

Pangakaardi olemasolul on ka kergem harjutada lapsega rahakogumist – näiteks saab pangakonto abil kasutada mugavalt Rahakoguja funktsiooni, mida nii mõnigi lapsevanem #Kogumispäeviku grupis soovitab. Nimelt, iga kord, kui laps maksab kaardiga, ümardatakse summa täiseuroni ning vahe kantakse lapse Rahakogujasse. Rahakoguja abil saab noorukile aegsasti õpetada, et ka väikeste summade kõrvale panemisega on võimalik kokku koguda väga arvestatav summa.

Miks kaaluda pangakaardi tegemist just praegu?

Kui muidu on mõistlik lapsele õpetada rahaga hästi ümberkäimist korrapärase sissetuleku kaudu, siis suvel juhtub ikka tihti, et taskuraha kulub pigem vajaduspõhiselt ning raha võib minna vaja hoopis siis, kui vanemad ei ole hetkel lapse läheduses. Olgu laps maal vanavanemate juures, sõpradel külas või laagris  – vanem ei pea pangakaardi olemasolu korral lapse pärast muretsema, sest vajaduse korral saab noorele igal ajal mugavalt lisaraha saata.

Märksõnad: noored, Pangakaart, Sigrid Sikk