Avalehele
Kui on vaja võtta õppelaenu

Kui on vaja võtta õppelaenu

Peatselt saabuv sügisperiood toob endaga kaasa palju tudengeid. Kõrghariduse omandamine on muutumas järjest populaarsemaks ning seda on ainult rõõm näha. Ülikooli õppima asumine võib tähendada ka teise linna kolimist, millega kaasnevad kulud. Ning kuna kooli kõrvalt töötamine võib mõjutada õpitulemust, siis selleks, et tudeng saaks keskenduda õppimisele, on üüri ja elamiskulude tasumisel abiks õppelaen, mis aitab kanda hariduse omandamisega kaasnevaid kulusid nii Eestis kui välismaal.

Riigi tagatisega õppelaen on ainus laen, mille saamiseks ei pea olema igakuist sissetulekut. Küll aga on õppelaenu saamiseks tarvis tagatist, milleks võib olla kas kahe eraisiku käendus (täisealine regulaarse sissetulekuga isik) või kinnisvara, millele on seatud hüpoteek näiteks Swedbanki kasuks.

Vaata lisaks: riikliku õppelaenu kalkulaator

Õppelaenu taotlemine

Õppelaenulepingut saab sõlmida 1. augustist 31. maini ning summa taotlemine sõltub tudengi vajadustest. Viimasel taotlemisperioodil (2019/2020) oli keskmiseks õppelaenu summaks 2200 eurot. 2020/2021 õppeaastal on õppelaenu maksimaalmäär 1250 eurot laenusaajale, kelle õpingute kestus õppekava järgi on kuus kuni kaheksa kalendrikuud ning 2500 eurot laenusaajale, kelle õpingute kestus õppekava järgi on üheksa või enam kalendrikuud.

Õppelaenu tagasimaksmine käib panga koostatud graafiku alusel ning algab hiljemalt aasta pärast seda, kui üliõpilane on õpingud lõpetanud või õppeasutusest muul põhjusel lahkunud, v.a juhul, kui ta asub enne aasta möödumist uuesti õppima. Õppelaenu intressi tuleb aga hakata tasuma kohe peale laenu võtmist, ka siis, kui põhimaksetega alustatakse peale õpingute lõppu. 5-protsendiline intressimäär ja pikk tagastamistähtaeg muudavad selle parimaks õpingute rahastamise viisiks nii kõrg- kui kutsekoolis.

Õppurid on muutunud vastutustundlikkumaks ja enne laenu võtmist kaaluvad hoolikalt läbi alternatiivid ning alles seejärel otsustavad, kas on tarvis õppelaenu võtta. Õppelaenu taotlemist mõjutab kindlasti ka see, et paljud tudengid käivad kooli kõrvalt tööl, mis võimaldab neil ise oma haridust finantseerida.

Kui oled planeerimas oma iseseisva elu suuremaid otsuseid, siis oleme Sinu jaoks olemas. Tule ja pea meiega nõu.

Swedbankist võetud õppelaenude kogujääk on selle aasta juuni lõpu seisuga ligikaudu 37 miljonit eurot ja laenu on välja antud ligikaudu 18 000 kliendile.

 

Vaata lisaks:

Märksõnad: Laen, Õppimine