Avalehele
Ära maga maha võimalust II samba eelistest kasu saada

Ära maga maha võimalust II samba eelistest kasu saada

Aasta algus tõi kaasa pensionisüsteemi muudatuse, mis võimaldab 1970.–1982. aastatel sündinutel kuni 30. novembrini II sambaga liituda. Viimati oli selles vanuses inimestel vabatahtlikult liitumise võimalus 10 aastat tagasi. Võimalus avati, sest neil on pensioniiga veel piisavalt kaugel ja II sambaga on võimalik kokku koguda arvestatav summa.

Enamik inimestest on praeguseks mõistnud, et praegune vanaduspension ei ole piisav ning tuleviku eest ei vastuta mitte ainult riik, vaid ka Sina ise. Seetõttu on ka Eesti pensionisüsteem juba viimased 20 aastat olnud kolmesambaline.

2. sammas, pension

  • I sammas ehk riiklik vanaduspension koguneb kodanike sotsiaalmaksu osast. Sõltuvalt töötajate ja pensionäride arvust muutub riikliku pensioni väljamakstav summa. Tulevikus I sambast saadav summa väheneb, sest pensionäride arv suureneb ja maksumaksjaid jääb vähemaks.
  • II sammas koguneb riigi ja Sinu ühise panusena – riigilt tuleb 4% ja sellele lisandub Sinu brutopalgast 2%. Teenides Eesti keskmist palka, on sissemaksed 10 aasta jooksul ligi 10 200 eurot, millest Sinu panus on vaid 3352 eurot.
  • I ja II sammas kokku moodustavad üldjuhul umbes 40% pensionieelsest palgast. Et tulevast pensionit veelgi kasvatada, on hea kogumisvõimalus riikliku tulumaksusoodustusega III pensionisammas.

3 põhjust, miks peaksid II sambaga kohe liituma

Praeguseks on II sambaga liitunud üle 700 000 inimese ja keskmine kogunenud summa koguja kohta on 5900 eurot.
Siin on Sulle 3 põhjust, miks peaksid kasutama seda võimalust ja II sambaga kohe liituma.

  • Riik panustab Sinu tulevikku. Sinu palgast läheb II sambasse 2% ja riik lisab sellele tervelt 4% juurde. Ilma II sambaga liitumata Sa seda riigilt ei saa. Mida kõrgem on sissetulek, seda suuremat kasu võib II sammas anda. II samba puhul liigub küll osa riiklikust vanaduspensionist Sinu isiklikule pensionikontole, kuid juba täna saavad need, kes on liitunud II sambaga, I ja II sambast rohkem kui need, kellel on ainult vanaduspension.
  • II sammas on Sinu enda raha. Kui I sammas jaguneb kõigi praeguste pensionäride vahel, siis II sambasse kogutud raha on Sinu isiklik vara, mis kasvab ühes finantsturgude tõusuga. Erinevalt I sambast on II sammas ka pärandatav. Seadusemuudatusega saab II sambasse kogutud raha hakata edaspidi pensionieas kasutama paindlikumalt ja soodsamalt ning tekib võimalus ise pensioniraha läbi pensioni investeerimiskonto investeerida.
  • II sambas Sinu raha kasvab. Eelmise aasta sügisest said pensionifondid võimaluse investeerida senisest rohkem aktsiatesse (kuni 100% riskantsemate fondide puhul). Aastakümneid kestva kogumise juures võimaldab see saada suuremaid tootlusi. Näiteks kõige suurema klientide arvu ja varade mahuga Swedbanki fond K60 on alates fondide loomisest (18 aastat tagasi) tootlustega inflatsiooni ületanud. Samuti on tasud viimastel aastatel märkimisväärselt vähenenud ja langevad varade mahtude kasvades edaspidi veelgi. Näiteks fondi K60 valitsemistasu oli 10 aastat tagasi 1,44%, aga alates 2020. aasta veebruarist on see vaid 0,54% aastas, mis on väga suur võit kogujale.

Seega, kui Sul jäi 10 aastat tagasi II sambaga liitumata ja oled sündinud aastatel 1970–1982, siis kasuta seda võimalust. Swedbanki pakutavatest fondidest sobib Sulle vastavalt vanusele kas pensionifond K60 või K100. Logi sisse internetipanka ja vaata täpsemalt, kumba fondi Sulle soovitame. Uute liitunute sissemaksed II sambasse hakkavad laekuma 2021. aasta jaanuarist.

Swedbanki investeerimisfondide fondivalitseja on Swedbank Investeerimisfondid AS. Tutvu fondide põhiteabe ja prospektidega aadressil www.swedbank.ee/fondid või lähimas Swedbanki esinduses ning vajaduse korral konsulteeri spetsialistiga.

Märksõnad: II sammas, Pension, Pensionifond