Avalehele
Pensionireform. Lühidalt. Võimalused ja kuupäevad.

Pensionireform. Lühidalt. Võimalused ja kuupäevad.

28.10.2020

Riigikohus ei näinud oma 20. oktoobri otsuses vastuolu põhiseaduse ja nn pensionireformi eelnõu vahel ning president kuulutas reformi jõustavad seadusemuudatused ka samal päeval välja.

Küsimusi on palju ja palju on ka infot. Oluline on, et kohe ei ole tarvis tegutseda ega kiirustada. Uued võimalused avanevad 2021. aastal ja osasid uusi avaldusi saab hakata esitama alates järgmise aasta jaanuarist.

Võimalused:

  • Senini kohustuslik II sammas muudetakse vabatahtlikuks 2021. aastal.
  • Jätkan – ei pea midagi tegema.
  • Viin raha pensioni investeerimiskontole ja hakkan ise investeerima – võimalik avaldusi esitada alates aprillist 2021.
  • Peatan sissemaksed – avaldusi saab esitada alates jaanuarist 2021. Peatamise korral saab uuesti liituda 10 aasta möödudes. Pärast teist peatamist enam liituda ei saa.
  • Võtan raha välja – avaldusi saab esitama hakata alates jaanuarist 2021. Väljamaksed hakkavad toimuma alates septembrist 2021. Hind selgub fondiosakute müügi käigus, saadavalt summalt tuleb tasuda riigile tulumaks 20%. Uuesti saab liituda 10 aasta pärast.
  • Avaneb võimalus liituda nendel, kes on sündinud enne 1983. aastat. Ka neid avaldusi saavad inimesed esitada alates jaanuarist. Selle aasta novembri lõpuni saavad vabatahtlikult liituda II sambaga need, kes on sündinud 1970-1982 ning nemad liituvad II sambaga soodsamatel tingimustel, mis annab võimaluse ka enne 10 aasta möödumist vajadusel kogutud raha välja võtta või maksed peatada (mis ei peaks olema muidugi liitumise eesmärk, aga hea teada ikka).

 Enne otsuse tegemist:

 Ära kiirusta. Otsuse langetamisega on aega. Avaldusi hakatakse vastu võtma alles järgmisest aastast ja nende esitamiseks ei ole tähtaega. See tähendab, et avaldust saad esitada ka suvel, aasta pärast jne.

  • Enne otsuse langetamist tunne huvi pensionisüsteemi vastu ja tee see omale selgeks. Ära tee otsust vaid mõne arvamusliidri seisukoha pinnalt. Tee kaalutletud otsus.
  • Pea nõu spetsialistiga. Spetsialist ei ole inimene, kellel on pensionisüsteemist tugev arvamus, kuid kellel puuduvad teadmised või kelle väited põhinevad emotsioonil.
  • Arvestada, et esimeses sambas on solidaarsus küllaltki suur ja sõltumata inimese sissetulekust saad Sa sama raha eest I sambast vähem vastu kui II sambast. Mida suurem on Sinu sissetulek, seda suurem on sinu kasu teisest sambast. Vaata oma võimalikku tulevase pensioni suurust https://pension.sotsiaalkindlustusamet.ee/kalkulaator.
  • Teiste riikide kogemus on näidanud, et I sambast üksi väärikaks pensioniks ei piisa. Eesti ei ole suure tõenäosusega siin erand.

Jõustunud seadusemuudatus teeb ka pensioniealistele (ja neile, kellel on selleni 5 aastat ja vähem) kogutud raha kasutamise võrreldes praegusega oluliselt paindlikumaks. Ka see muudatus jõustub juba järgmise aasta jaanuarist.

Vaata infot ka rahandusministeeriumi kodulehelt https://www.rahandusministeerium.ee/et/kogumispensioni-teise-samba-umberkorraldused.

 

Swedbanki pensionifondide fondivalitseja on Swedbank Investeerimisfondid AS. Tutvuge fondide prospektide ja põhiteabega aadressil www.swedbank.ee/fondid või lähimas Swedbanki kontoris. Lisainfo saamiseks pöörduge Swedbanki investeerimistoe poole telefonil 613 1606 või e-posti aadressil investeerimistugi[at]swedbank.ee.

Märksõnad: Pension, Pensionifond