Avalehele
Kauaoodatud investeerimisvõimalus Eesti investorile

Kauaoodatud investeerimisvõimalus Eesti investorile

Investeerimisportfelli loomisel on palju erinevaid võimalusi, kuhu vastavalt inimese riskitaluvusele ning tootluse ootusele raha teenima suunata. Eesti investorite seas on endiselt kõige populaarsemateks varaklassideks kinnisvara ning aktsiad, kuid kasvanud intressimäärade tõttu kasutatakse enda portfelli riskide hajutamiseks ning regulaarse rahavoo teenimiseks üha enam ka erinevate ettevõtete võlakirju. Sisuliselt on tegemist pangalaenule sarnase instrumendiga, kus ettevõte ei taotle laenu pangast, vaid müüb enda usalduskrediiti investoritele. Viimased annavad kindlatel tingimustel ettevõttele laenu ning firmal tekib investorite ees kohustus maksta kokkulepitud tähtajal neile lepingus fikseeritud määral intressi ning pärast laenutähtaja möödumist tagastada investoritele nende algne investeering.

Võlakirjad võivad olla väga erineva riskitasemega ning seda mõõdetakse nende krediidireitinguga, mis lihtsustatult on sümbolites väljendatud hinnang laenuvõtja lubadusele täita enesele võetud kohustused. Võlakirjade krediidireitinguid omistavad reitinguagentuurid, millest tuntuimad on Moody`s, Standard&Poor`s ja Fitch. Võlakirjade reitinguid võidakse nii tõsta kui ka langetada ning sellel on otsene mõju laenuvõtja kapitali hinnale.

Eesti investorite seas on kõrgete intresside tõttu populaarsed olnud pankade allutatud võlakirjad, kus finantsasutused on kaasatud raha kasutanud regulatiivsete kapitalinõuete täitmiseks. Võlakirjade allutatus tähendab aga seda, et panga likvideerimise või pankroti korral rahuldatakse võlakirjadest tulenevad nõuded alles pärast kõigi allutamata nõuete täielikku rahuldamist, mistõttu keskmisest kõrgemate riskide tõttu taolised võlakirjad riskikartlikele investoritele ei sobi.

Juuli alguses saabus kauaoodatud positiivne uudis kohalikule investorile – Eesti riik plaanib juba lähitulevikus emiteerida võlakirju ka väikeinvestoritele, mis on madala riskiga, pakuvad kindlat intressi ning hakkavad kauplema Tallinna börsil. Kuigi emissiooni täpsed tingimused nagu võlakirjade fikseeritud intress, tähtaeg ja nimiväärtus on veel selgumisel, tuleb taolist uut investeerimisvõimalust igal juhul tervitada. Riigi võlakiri on üks madalaima riskitasemega finantsinstrument millise lähim alternatiiv on deposiit. Ka hoiuste puhul fikseeritakse lepingus kindel intressimäär, summa ja tähtaeg, kuid lepingu ennetähtaegsel lõpetamisel jääb investor kogunenud intressidest ilma. Juhul kui võlakirjad on võetud kauplemisele on neid võimalik müüa enne lõpptähtpäeva, samas on oluline arvestada, et müügihind võib olla ostu- või märkimishinnast nii kõrgem kui madalam.

Globaalsed aktsiaturud on tehnoloogiasektori eestvedamisel viimaste aastate jooksul kiiresti kasvanud ning suureneb tõenäosus hinnakorrektsiooniks. Ohumärke on mitmeid ja küsimus on pigem selles, kas ja millal saabub USA-s ja Euroopas majanduslangus ning millal olukord tööturul pingelisemaks muutub. Suuremate keskpankade intresside langetamine on ajalooliselt kaasa toonud aktsiaturgude languse ning riigivõlakirjade hinnatõusu. Võlakirjade tulukõver on juba üle 600 päeva olnud olukorras, kus lühiajalised intressid on pikaajalistest kõrgemad. USA legendaarne investor Warren Buffett on omandanud enda investeerimisfirma kaudu 3% alla ühe aasta pikkustest USA riigivõlakirjadest, kuna aktsiaturud on tema hinnangul liiga kallid ja samal ajal pakuvad antud võlakirjad dollarites mõõdetuna üle 5%-st aastatootlust. Jaeinvestoritele suunatud Eesti riigi võlakirjad võivad sobida ka kogenud kohaliku investori portfelli, sest aitavad hajutada riske ning juhtida portfelli likviidsust. Kuna hoiuse intressid on keskpikas perspektiivis langemas, siis emissioonist ostetud Eesti riigi võlakirjad pakuvad järgneva aasta lõikes viimastest tõenäoliselt ka kõrgemat tootlust. Iga investor peab portfelli instrumentide valikul lähtuma enda riskitaluvusest. Võlakirjade riskantsust vähendab ettevõtte pankroti korral varade realiseerimise järjekord, sest võlakirjaomanikud saavad oma osa tagasi enne aktsionäre. Riigid lähevad pankrotti väga harva ja enamasti on see juhtunud ebastabiilse rahapoliitikaga Lõuna-Ameerika riikides. Eesti riigi võlakirjad sobivad investoritele, kes soovivad tulevaste tulude osas kindlustunnet, kuid on valmis aktsepteerima ka pisut madalamat tulusust. Teadmine, et Eesti riigi võlakirja ostes läheb arvestatav osa sellega kaasatud rahast meie riigi julgeoleku kindlustamiseks, võib teha riigi võlakirja huvitavaks iga Eesti patrioodi jaoks.

Käesolevat teavet ei tohiks käsitleda investeerimissoovituse või- nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid.

Märksõnad: Investeerimine, võlakirjad