Avalehele
10 nippi, kuidas toidu pealt raha kokku hoida

10 nippi, kuidas toidu pealt raha kokku hoida

Toit kallines võrreldes aastataguse ajaga 21%. Kuidas tänaste hindade valgustes valmistada toite, mis oleksid maitsvad ja ühtlasi ka rahakotisõbralikud?

Aktiivne Kogumispäeviku grupi liige Mirjam Hunt jagas rahatarkuse festivalil hulganisti häid nippe, kuidas valmistada maitsvaid toite väiksemate kuludega. Teeme Mirjami nõuannetest väikese kokkuvõtte. Kui Sind kimbutab tihti küsimus, mida täna õhtuks süüa teha, saad siit nii mõndagi kõrva taha panna.

1. Toidu pealt säästmise alustala: telli toit poest koju või kasuta poes ostunimekirja! Ostunimekirjata võid poes sattuda segadusse ja Sul on raske endaga vajaduste ja soovide vahel võitlust pidada. Kord nädalas e-poest toitu tellides on võimalik paremini jälgida, mida on tarvis. Samuti on e-poes sooduspakkumiste osa, mida tavakaupluses sarnasel moel kompaktselt ei leia. Ajapikku õpid, mis tooted võiksid alati kodus olemas olla, et saaksid süüa meelepäraseid asju just siis, kui Sul tekib nende järele isu. 

2. Varu koju toiduained, mis võiksid alati kapis olla. Porgand, sibul, küüslauk, kaunviljad (konserveeritud kikerherned, punased ja valged oad), kaks-kolm lihatoodet, makaronid. Kõiki neid on võimalik ka omavahel sobitada ning neist üks imemaitsev õhtusöök valmistada!

3. Ole tervislik ja keskkonnasõbralik – suurenda köögiviljade osakaalu. Liiguta menüüs rõhku lihalt köögi- ja kaunviljadele. Juurviljades on palju kiudaineid ja vitamiine, mis annavad toidule maitset ja on ühtlasi ka lihast soodsamad.

4. Kasuta koriluse hooaega targasti ära. Näiteks pane maasikaid sügavkülma, et hiljem teha smuutit, moosi või hoopis kooki. Aias on suvikõrvitsauputus? Haki suvikõrvits ja porgand ning pista koos teiste meelepäraste juurviljadega sügavkülma. Sellist segu on hiljem hea otse pannile visata. Õunad lõika sektoriteks, jäta veidikeseks sidrunimahlaga vette seisma, et need pruuniks ei muutuks, ning tõsta siis sügavkülma, et talveõhtul teha üks maitsev kaneeline õunakook. 

5. Osta maitsestamata liha, mitte marinaadis. Nii on Sul rohkem võimalusi, mida sellest valmistada.

6. Keeda ise tasuta supipuljong! Kogu sügavkülma kokku erinevaid köögiviljajääke, näiteks sibula- ja porgandikoori jms. Kui hakkad suppi valmistama, rösti need ära, lisa vette ja keeda umbes 40 minutit puljongiks. Kurna segu – ja ongi tasuta köögiviljapuljong valmis!

7. Pane ülejäägid sügavkülma. Kui toitu kipub üle jääma, siis pane see karpi, märgi peale toidu valmistamise kuupäev ja aseta sügavkülma. Vahel on vaja just seda ühte portsu ning siis ei pea uut toitu tegema hakkama, vaid saab selle sügavkülmast haarata.

8. Muuda lihtne toit maitserikkaks. Kui lisad näiteks ürte, paprikapulbrit, karrisegu, soola või mõnda muud maitseainet, siis on nutikas see toiduga kergelt läbi praadida. Nii tulevad kõik maitsed palju paremini esile.

9. Otsi inspiratsiooni. Veebis on palju retseptilehti, kuid mine piilu ka näiteks Mirjami algatatud Facebooki gruppi “Kesse laulab köögis?”, kus jagatakse ägedaid mõtteid toidutegemise teemal. Või külasta Facebookis Kogumispäeviku gruppi, kus on toidurubriik, ja ammuta sealt inspiratsiooni! Lisaks on näiteks Rimi e-poes võimalik sisestada parasjagu kodus olevad toiduained ning seejärel pakub programm retsepte, mida nendest teha saab.

10. Mida täna õhtuks süüa?  Piilu e-poes sooduspakkumisi ja vali nende hulgast tooted välja, millest üks maitsev roog valmistada. Kui Sul puudub võimalus e-poest tellida, siis otsi poes üles toidulett, mille „parim enne“ või „kõlblik kuni“ kuupäev on peatselt käes. Just nii saab meeldiv toidukraam soodsalt korvi ning ühtlasi on ka lihtsam otsustada, mida täna õhtuks süüa.