Avalehele
Kuidas kütteperioodil küttekulusid kontrolli all hoida?

Kuidas kütteperioodil küttekulusid kontrolli all hoida?

Külmemate ilmade saabumine toob kaasa muutuse elektriarvetes ning suuremad arved tulevad tihti halva üllatusena. Toon välja mõned soovitused, kuidas kütteperioodil energiakulusid kontrolli all hoida.

1. Vähenda toatemperatuuri vähemalt kraadi võrra

Suurim säästupotentsiaal peitub küttes. Kuna Eesti kliimas peab kütma ligi pool aastat, kulub sinna ka kõige rohkem energiat. Igal küttesüsteemil on oma plussid ja miinused. Näiteks elektriradiaatorite ja -põrandakütte kasutusele võtmiseks vajalik esmane investeering võib olla küll kõige väiksem, aga nende püsikulu on talvel kõrgema elektrihinna tõttu ka märkimisväärselt suurem.

Kui kodus on radiaatoritel termostaat, siis kas teadsid, et juba kraad termostaadi temperatuuri vähendamist tähendab 5% väiksemaid küttekulusid? Seega ei peagi alati tegema suuri muutusi, alustada võib väikestega.

Kui sul on toas mureks jahedus, vaata üle, et radiaatorite ees oleks piisavalt vaba ruumi. Kuna radiaatorid on paigutatud seintele, võivad need sageli jääda kardinate või mõne mööblieseme varju. See takistab õhu vaba liikumist, mistõttu võib olla ühes toa nurgas väga soe, kuid üldiselt on tuba jahe.

2. Vaheta välja energiaröövlitest seadmed

Külmal ja pimedal ajal viibitakse tavalisest rohkem kodus ning kuna päevavalgust on vähe, pannakse harjumuspäraselt toas põlema rohkem valgusteid. Energiakulu kokkuhoid algab aga just käitumisharjumuste muutmisest. Kustuta tuled ruumis, kus keegi parasjagu ei viibi, ning asenda tavalised lambid leedlampidega. Muide, pelgalt lampide vahetusega saab valgustuse kulu kuni 80% vähendada.

Juhul kui elektriseadmed on keskmisest vanemad, võivad needki elektriarvele mõju avaldada, mistõttu on pikas plaanis mõistlik needki välja vahetada. Uut kodumasinat valides ole nutikas ja mõtle tasuvusajale – ehk uut kodumasinat ostes ära vaata ainult selle hinda, vaid ka seda, kui palju seadme ülalpidamine selle kasutusajal maksab. Kallim, kuid ökonoomsem masin tasub sageli ära paari aastaga. Hinnanguliselt hoiavad A++ energiaklassi seadmed kokku 45% energiat võrreldes pikka aega tipuks peetud A-energiaklassiga.

3. Lõpeta elektri tarbimine kallimatel tundidel

Kui oled valinud börsihinnal põhineva paketi, siis muutub börsihind turul iga tund. Nõnda võibki aeg-ajalt juhtuda, et varahommikul on elektrihind 2,5 senti/kWh, hommikuse tipptunni ajal aga juba kümme korda kallim.

Börsipaketi kasutajana saad jälgida Eesti Energia mobiiliäpi abil elektrienergia tunnihinda ning ajastada oma suuremat elektritarbimist soodsamale ajale. Näiteks kui ees seisab saunaõhtu, saad elektrihinna järgi otsustada, kas panna elektrikeris kütma kell 18 või kell 20. Tarbimise teadlikuma ajastamisega saad kokku hoida ligi 10% elektrikuludest.

Huvitav teada!

Keskmises Eesti majapidamises tarbitakse aastas 3000 kWh elektrit. Vaata, kuidas võiks see välja näha numbrites: