Avalehele
Rahatarkuse konverents – kas mina juhin raha või raha juhib mind?

Rahatarkuse konverents – kas mina juhin raha või raha juhib mind?

Säästmisest, kogumisest, ettevõtlusest ja investeerimisest huvitatud noored ning inspireerivad esinejad – just need märksõnad iseloomustavad Eesti Pangaliidu korraldatud Rahatarkuse veebikonverentsi.

Teen möödunud harivast päevast lühikese kokkuvõtte, et saaksid nii mõnegi nipi endaga kaasa võtta.

Rahatarkuse ABC

Esinejate hulgas oli investor ja rahatarkuse jagaja Marko Oolo. Juttu tuli näiteks esimese raha teenimisest, rahaga ümberkäimisest, endasse investeerimisest ning ümbritsevatest inimestest, kes võivad vahel enda teadmata negatiivselt mõjuda.

Nõuanne! Lisaks spordile ja muusikale võta hobiks rahatarkus. Hakka jälgima oma rahakäitumist, pane kirja igakuised tulud-kulud. Proovi taskurahast natuke näpistada, et see kõrvale panna. Leia säästmiseks lisa teenimise võimalusi, näiteks palu sünnipäeval külalistel kinkida asjade asemel hoopis raha ning investeeri see. Kui tahad olla hea sportlane, siis pead trenni tegema, eks? Lähtu sellest mõttest end ka rahamaailmas tasapisi harjutades! Kui alustad väikeste summadega, lood sellega harjumust, mis tulevikus sinu kasuks mängib.

Nutikaid nippe täis arutelu on järelkuulatav siin!

Inspiratsiooninurk

Konverentsil astus üles ka muusik ja produtsent Tom-Olaf Urb, artistinimega Reket. Paneelis jagas ta, kui oluline on tema jaoks raha, mille peale tema raha „kulutab“ ning kuidas on elu muusikuna ta rahaasju mõjutanud.

Nõuanne! Raha on tekitanud meis kõigis mingil hetkel stressi ja muret. Raha kogumise, säästmise ja investeerimise juures on kõige olulisem see, et sa seda ise naudiksid. Seega ära muretse liigselt ega mõtle üle. Ning aeg-ajalt on okei end ka hellitada emotsiooniostude või mõne lõbustuspargi külastusega!

Põneva vestluse leiad siit!

Õpilasfirmade edulood

Rahatarkuse konverentsil tulid oma kogemust jagama Rasmus Riim (ÕF Drycycle), Kermo Nurmeoja (ÕF Rahatähed) ja Elisabet Jääger (ÕF Mani). Neid asjalikke noori seob üks – nad on kõik õpilasfirma asutamisega kätt proovinud. Nad tutvustasid enda õpilasfirmade ideid ning arutlesid saadud õppetundide üle. Lisaks tuli juttu sobiva äriidee leidmisest ja päris oma ettevõtte rajamisest.

Siin on kolm soovitust, mis noored ettevõtjad endaga õpilasfirmadest kaasa võtsid:

  1. Kindlasti oled mõelnud, et maailmas on juba kõik asjad olemas ja napib häid äriideid. Tegelikult ei olegi tihti oluline luua midagi täiesti uut, vaid hoopis leia mõni teistmoodi nüanss, kuidas toodet või teenust veel põnevamaks ja kasutajasõbralikuks muuta.
  2. Hirm lahustub ainult tegutsedes. Seega julge proovida ja uusi asju katsetada. Isegi kui sa läbi kukud, on õppimiskõver tunduvalt suurem kui üldse mitte proovimisel.
  3. Ole alati avatud õppimisele. Kui soovid ettevõtlusega alustada või üldse rahaasju paremini käsile võtta, siis on hea lihtne nipp hakata end sellel teemal täiendama. Näiteks lülita terve sotsiaalmeedia sisu ümber harivaks ning hakka jälgima inimesi, kelle edulood on inspireerivad ja õpetlikud.

Kuula vestlust järele siit!