Avalehele
Eestis algas ettevõtlusprogramm Ukrainast sõja tõttu lahkuma sunnitud naistele

Eestis algas ettevõtlusprogramm Ukrainast sõja tõttu lahkuma sunnitud naistele

Sel pühapäeval alustas 50 Ukrainast sõja tõttu lahkunud naist “Empowering Women” ettevõtlusprogrammis, et oma iseseisev toimetulek Eestis läbi ettevõtluse taastada. Kolme kuu jooksul tutvuvad osalejad Eesti ettevõtluskeskkonna ja digitaalse ühiskonnaga ning teevad kogenud rahvusvaheliste mentorite toel esimesed sammud oma ettevõtte loomiseks.

“Kui Eestis on tegemist esmakordse programmiga, siis Ukrainas on “Empowering Women” ettevõtlusprogramm Eesti Pagulasabi ja Garage48 koostöös käimas juba kolmandat aastat, toetades sisepõgenikke ja sõja tõttu sissetulekud kaotanud naisi oma pere- ja mikroettevõtete loomisel Ida- ja Kesk-Ukrainas. Kolme aasta jooksul on programmis alguse saanud 59 mikroettevõtet ja oleme kohtunud suurepäraste ettevõtlike naistega. Meie sooviks on Eestisse jõudnud ettevõtlikke Ukraina naisi sarnaselt toetada”, selgitab programmi projektijuht ja Garage48 juhatuse liige Kadri Tiisvelt.

Eestis saab “Empowering Women” ettevõtlusprogramm toimuma Garage48, Eesti Pagulasabi, Briti Nõukogu, Swedbank ning Euroopa Komisjoni Eesti Esinduse koostöös.

“Mul on väga hea meel, et Swedbank on Empowering Women Eesti programmi kaaskorraldaja, kuna näen selle pikaajalist mõju,” ütles Swedbank Eestis ettevõtete panganduse juht Liisi Himma. “Siin programmis toetavad parimad eksperdid tulevasi naisettevõtjaid oma teadmiste ja kogemustega. See on midagi, mida programmis osalevad naised saavad kasutada kohe praegu ning tulevikus, oma ettevõtete loomisel ja juhtimisel ning oma elu ülesehitamisel Eestis. Et oma tuleviku üle ise otsustada.”

Programmi avapäeval 30. oktoobril tulid Tallinna Muusika- ja Balletikoolis MUBA kokku osalejad üle Eesti. Kuigi suurem osa osalejaid asub Tallinnas, soovivad naised ka näiteks Saaremaal, Viljandis, Tartus, Jõhvis, Sillamäel ja Setomaal ettevõtlusega alustada. Enim on ideid toitlustuse, hariduse ja vaimse tervise, iluteenuste ning käsitöö valdkondades.

“Eestis elab hetkel ligikaudu 60 000 Ukraina pagulast, kellest väga suur osa otsib võimalusi oma elu ülesehitamiseks vähemalt seni, kuni on võimalik taas kodumaale pöörduda. Programm pakub ettevõtlikele Ukraina naistele võimalust olla ise aktiivne, luua siin oma ettevõte ning vastutada ise omaenda sissetulekute eest,” sõnab Eesti Pagulasabi tugiteenuste juht ja juhatuse liige Anu Viltrop.

Osalejate mentoriteks on ettevõtete juhid ja ettevõtlusspetsialistid nii Eestist kui ka Ukrainast, kelle hulka kuuluvad ka rändetaustaga väikeettevõtjad. Parimad 5 osalejat saavad 3 kuuse programmi lõpuks ettevõtlustoetust 1000€ väärtuses ning programmi partnerite toel töövahenditeks arvutid ja soodsad tingimused äriruumide kasutamiseks.

Ukrainast sõja tõttu lahkuma sunnitud naiste ettevõtlusprogrammi kohta leiate lisainfot klikkides siia.

Et võimaldada osalemist üle Eesti, toimuvad tegevused hübriidkujul. Ava- ja finaalpäevaks tullakse kokku Tallinnas ning vahepeal toimuvad töötoad ja mentorsessioonid virtuaalsel kujul. Üle-eestilise osalemise teevad võimalikuks Tallinna Muusika- ja Balletikool MUBA, Palo Alto Club ja Euroopa Elamuskeskus Tallinnas, SPARK Demo Tartus, OBJEKT Narvas, Forwardspace Pänus ning Kagu-Eesti Innovatsioonikeskus Võrus.