Avalehele
Ettevõtlus põhitöö kõrvalt? Café Brasil tegi selle ära!

Ettevõtlus põhitöö kõrvalt? Café Brasil tegi selle ära!

Kevade hakul, kus puudel märkab alles esimesi pungi ja looduses domineerivad pruunikad-raagus toonid, igatseb hing juba sooja. Neid värve! Neid lõhnu! No küll tahaks, et käes oleks suvi…

Sarnast ühtaegu nostalgilist ja tulevikku vaatavat igatsust tundis ka Maris Egel pärast vahetusõpilase aastat Brasiilias, kus ta oli õppinud tundma sealset kultuuri, muusikat ja sööke ning õppinud ära portugali keele. Tulnud sest troopilisest soojast ja ülevoolavast sõbralikkusest tagasi Eestisse, selgus, et osa südamest oli jäänud teisele poole ookeani. Ta harjus tasapisi taas meie reserveerituse ja kargusega, astus ülikooli, omandas majandushariduse, alustas tööelu.

Siis jõudis Mariseni juhtumisi info, et Brasiilia avab Eestis saatkonna, ning kogu see unenäoline aasta tuli taas meelde. Ta otsustas ise ühendust võtta ja end tööle pakkuda. Nii juhtuski, et olles küll Eestis, sidus ta end Brasiiliaga taas nii tihedalt, et leiab end teinekord ka portugali keeles mõtlemas.

Aga mõne aja pärast tekkis tunne, et … võiks ju veel enamat! Tahaks teha midagi endale, midagi töö kõrvalt, midagi lisaks. Nõnda alustas Maris oma koduköögis Brasiilia käsitöömaiustuste brigadeiro’de valmistamist. Sellest sai pisikene ettevõte – ta registreeris end kui toidukäitleja eraelamus, sai load ja avas e-poe.

Ühel hetkel tundis Maris, et on valmis astuma suurema sammu ja arendama veebipoe kohvikuks. Niisiis läks juba kolm aastat pärast esimest käima järgmine ettevõte, aga sel korral valmistus Maris põhjalikumalt: läbis ettevõtluskursusi ja õppis ise juurde. 2022. aasta juulis avas Tallinnas Uus Volta kvartalis uksed Café Brasil, mida veab Maris koos oma brasiillastest sõprade Sáskia ja Thiagoga.

Põhitöökoht annab kindlama seljataguse

Niisiis – väike Brasiilia keset Eestit! Siiski tegi Maris väga teadliku otsuse mitte ülepeakaela ettevõtlusse sukelduda. „Igapäevaselt töötan senini põhitöökohas. Ma arvan, et ilma tööta ei oleks ma saanud seda ettevõtmist finantsiliselt ette võtta,“ sõnab Maris. Sellel on mitu head põhjust.

Kuna nad linnalt starditoetusi ei saanud, panid nad algkapitali oma jõududega kokku. Samuti tuleb arvestada tasuvusajaga. Ettevõtluskoolitustel selgitati, et investeering hakkab tagasi tootma alles kahe aasta pärast, ning Maris tunnistab, et nii on ka läinud. Lisaks on kontoritöö võlu stabiilsus – palk on kokku lepitud ja tööaeg kellast kellani. „Ainult enda ettevõttes töötad ikkagi 24 tundi ööpäevas, sest probleemide lahendamisega ei saa oodata ja selleks, et äri toimiks sujuvalt, pead kiirelt reageerima, sest esialgu ei ole suurt tiimi, kellele ülesandeid delegeerida,“ märgib Maris.

Seega tundus tasa ja targu põhitöö kõrvalt kohviku käimalükkamine hea mõte.

Muudab toidukultuuri värvikamaks

Eestis on eksootiliste köökide rida pikk: meil on Argentina, Mehhiko ja Ladina-Ameerika söögikohad, rääkimata Hiina ja Jaapani omadest. Kuidas Brasiilia selles kirjus seltskonnas välja paistab? Eks uue rahvusköögi tutvustamine võtabki aega, sõnab Maris. „Meie suurimad toetajad on näiteks Eestis elavad brasiillased, kes igatsevad enda kodu toite, ning ka välismaalased ja turistid, kes on guugeldanud Brasiilia toitu ja see on neid juhatanud meieni,“ sõnab ta.

Selle aasta eesmärk ongi nähtavust suurendada, et ka kohalikud leiaksid neid paremini üles. Selleks ei jää nad lootma ainult imehea toidu ja jookide peale, vaid korraldavad ka üritusi ning õpitube – ikka selleks, et seda Brasiilia päikesepaistet jaguks ka Eesti „halba suusailma“. Ning muidugi ootavad nad uue Volta kvartali valmimist, et kohvikusse astutaks rohkem ka lihtsalt tänavalt.

Pärast avamist olid esimesed emotsioonid laes: kas me tegimegi selle ära?! Teekond oli tõesti olnud pikk ning täis kartusi, kas otsus on õige ja kas saadakse ikka hakkama. Ning muidugi hakkasid pärast avamist välja tulema murekohad, näiteks tehnilised probleemid ja sage teenindajate vahetus, mille tõttu on tarvis uusi töötajaid välja koolitada. Lisaks olid nad asukohta valides oma ajast ees: kohvik tegutseb uue kvartali juures, kuid kvartali ehitus on kestnud arvatust kauem. Nii ongi kohvik omal moel veidi ootel.

Katseta, et ei jääks kahetsema

Mida Maris oskab alustavale ettevõtjale soovitada?

Alustuseks rõhutab Maris, et ettevõtlusega alustamine nõuab väga palju tööd, raha ja järjepidevust ning võib tulla hetki, kus tahad alla anda. „Ma olen alati mõelnud, et ei tahaks midagi siin elus kahetseda, ning kui ei proovi, siis ei saagi teada, milleks suuteline oled,“ soovitab ta selliste madalseisude ajal mõelda.

Ettevõtlusega alustamine tähendab igal juhul palju iseseisvat õppimist – seega oleks hea juba enne ettevõtte asutamist ennast koolitada. Ning olla julge küsima, kust saaks lisainfot. „Eks ma ise olen iseloomult selline, et saan ise hakkama ja mul pole abi vaja, aga paljud asjad oleks võib-olla natukese abiga lihtsamini läinud,“ tunnistab Maris oma nõrka kohta. Muidugi mängib oma rolli stardikapital. Kuid edu taandub igal juhul tegutsemisele. „Kes teeb rohkem, see jõuab rohkem ja tulemused on ka suuremad,“ rõhutab Maris töökuse tähtsust.

Ning ettevõtlus omakorda annab nii palju vastu! „Suurim rõõm ongi arvatavasti enda üllatamine, et milleks sa tegelikult võimeline oled. Kui ka sõbrad ja pere on uhked, siis ei ole isegi oluline, kas oled väga edukas või mitte, aga eneseteostus ja rõõm enda saavutuste üle on olulisem,“ arvab ta. Ning lisab, et eks elus on vaja ka natuke õnne!

Kui oled ka ise mõtisklenud, et võiks põhitöö kõrvalt ettevõtlusega alustada, loe lisaks artiklist „Kas põhitöö kõrvalt saab tegeleda ettevõtlusega?“. Ning vaata ettevõtlusega alustamise kohta lisa meie alustava ettevõtja lehel.

Marise raamatusoovitused

Kui oled oma ettevõtlusteekonna alguses, hoolitse selle eest, et kasulikku lugemist jaguks ka öökapile.