Avalehele
Minna marmelaadivabrik – kaunist mälestusest tiivustatuna tähtede poole

Minna marmelaadivabrik – kaunist mälestusest tiivustatuna tähtede poole

Kuivõrd ilus inimene pidi olema vanaema Minna, nii hingelt kui ka olekult! Isegi kui teda ennast enam ei ole, annab tema positiivne ellusuhtumine endiselt eeskuju ning innustab ta lapselast Siret Elmit ettevõtjana tegutsema ja aina kasvama. Per aspera ad astra!

Tähtede poole liigub Siret Elmi tasa ja targu, kuid järjekindlalt juba 13 aastat. Just nii vana on tema ettevõte Minna Sahver OÜ – mahetoodangu, põnevate maitsete ja laia sortimendi poolest tuntud marmelaaditootja. Tooteid pidevalt arendades, looduse ja klientide heaolu austades on firma jõudnud nii kaugele, et nüüdseks on Minna marmelaadikomme võimalik osta juba põhimõtteliselt igas Eesti maakonnas, sealhulgas paljudest suurkettide poodidest.

„Minna Sahver on loodud minu vanaema mälestuseks! Mälestuseks tema tohutu suurest aiamaast ja lõunapoolses majaküljes olevast sahvrist, vanaemast, kes oli varavalges aiamaal toimetamas, kasvatades marju, puuvilju ja köögivilju, vanaemast, kes oli hooliv, abivalmis ja alati heatujuline,“ räägib Siret.

Koroonajärgne auhinnasadu

Koduköögis tehtud katsetustest alguse saanud maiusi hindavad nii jae- kui ka ettevõtetest-asutustest kliendid, aga ka konkursside žüriid. Nii on Minna kinkekarp Rabade Maitsed pälvinud Raplamaa parimate ettevõtete tunnustamisel tiitli Rabav Toode 2021, Eesti parima talutoidu konkursil nimetati see 2022. aasta parimaks maiuseks ja sama aasta mahekonkursil ka parimaks mahetoiduks.

Siret ise ütleb, et tiitliteni viis koroonaaja aktiivne tootearendus. „See aeg oli meile sõna otseses mõttes positiivne. Kui kogu maailm n-ö lukku läks, ei jäänud me niisama istuma, vaid nägime võimalust arendada uusi tooteid,“ selgitab ta. Ta võttis kätte ja täitis oma ammuse unistuse: sukeldus šokolaadimaailma. Nii valmisidki mahetooted maasikamarmelaad piimašokolaadis ja õunamarmelaad piimašokolaadis. Nendele järgnes esimese tumedasse šokolaadi rüütatud maiusena seesama auhindu noppinud kinkekarp Rabade Maitsed, aasta hiljem sarja järgmine toode Metsade Maitsed.

Marja-, aga ka männi- ja kuusemarmelaad

Rabade Maitsete jaoks sai Siret inspiratsiooni kodukandi rabadest. Karbis on jõhvika-, muraka-, mustika- ja rabamännimarmelaadid, pakendit kaunistab ilus rabavaade, mille autoriks on samuti Raplamaalt pärit rabas kondaja ja matkajuht Romet Vaino. Metsade Maitsete karpi on pandud pohla-, mustika-, metsmaasika- ja kuusemaitselised marmelaadid. Selle kaanel ilutseb Raplamaalt pärit muusiku ja loodusfotograafi Mick Pedaja jäädvustus. Metsade Maitsed kannab uhkusega pääsukesemärki kui tunnustatud kodumaine toit.

Raplamaast ja vanaema Minnast on inspireeritud nii ettevõtte tooted kui ka visuaalne identiteet. Nii mõnelgi pakendil on näha vanaema aias toimetamas, samuti on ettevõtte logo kujundatud vanaema käekirja põhjal. „Kirjatähed on võetud vanaema kirjadest, kus ta kirjeldab oma elu kõige kohutavamaid aastaid: Tallinna pommitamist 1944. aastal ja küüditamist 1949. aastal. Kirjades on välja toodud ka meie perekonna inimeste nimed: vanaema vanemate ja õdede nimed sünniaastatega. Tema vennad jäid metsavendadena igaveseks metsa rüppe puhkama,“ jutustab Siret.

Lapsehoolduspuhkus tõi kannapöörde

Enne Minna Sahvri loomist töötas ärijuhtimist ja logistikat õppinud Siret kodukoha gümnaasiumi kantseleis, kuni jäi lapseootele. Koju jäänuna aga tekivad tihtipeale head ja ettevõtlikud mõtted. Esialgsest ideest hakata tootma beebipüreesid jõuti pere keskel marjapüreedest valmistatud marmelaadini.

Esimene aasta oli nn ettevalmistusaeg: alustav ettevõtja tegi kodus tootekatsetusi, timmis paika retsepte, määras kindlaks säilivusajad, ajas korda dokumendid, käis koolitustel. Seejärel tuli tõehetk: proovimüük kohalikus talupoes ja laatadel. „Inimestele meeldis meie marmelaad ja see võeti hästi vastu. Hakkasid lisanduma uued edasimüüjad. See tegi ainult rõõmu ja andis julgust juurde ettevõtmisega edasi tegeleda,“ meenutab Siret.

Ajapikku tekkis ostjaid nii palju, et koduköök jäi väikseks ja tuli edasi liikuda. Praegu toimetab Minna Sahvri neljaliikmeline meeskond – Siret, kaks kommimeistrit ja üks pakendaja – rendipinnal, kuid tulevikus on soov kolida ka päris oma tootmishoonesse.

Väike ja kokkuhoidev tiim

Meeskonna vaimu hoiab pühendumine ja armastus töö vastu. „Suhtume üksteistesse austusega ja halvasti ütlemisi meil ei ole. Koos töötame selle nimel, et „teha kõigi suu magusaks“, pakkudes omapäraseid ja huvitavaid maitseelamusi nii koduaiast kui ka metsast,“ sõnab Siret. Kuigi Minna marmelaadi müügikohti on Eestis juba palju, on soov klientuuri veelgi laiendada.

Minna Sahvri arengule on Sireti sõnul igati kasuks olnud kuulumine liitudesse. Näiteks hõlmab Eestimaa Talupidajate Keskliidu loodud kaubamärk Ehtne Talutoit ka Minna tooteid. Jõude ühendades on käidud Toidumessil ja laadal „Maa tuleb linna“. Sel aastal liitus Minna mahemajanduse ettevõtete katusorganisatsiooniga Organic Estonia, kelle toel liigutakse eksporditurgudele, esialgu Skandinaavia riikidesse.

Moto: kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab!

Oma ettevõtjateele tagasi vaadates oskab Siret öelda, et kuigi raskusi on kõikidel, on tema alati lähtunud mõttest, et probleemid on ületamiseks. „Mida kiiremini ma ebameeldiva olukorra lahendan, seda kiiremini saan rõõmsalt edasi minna. Ja nagu elus ikka, on tõusud ja mõõnad. Peale tormi tuleb alati päike ja vastupidi. Kui seda tead ja sellega arvestad, oskad valmis olla ja kõigega toime tulla,“ lausub ta kuldsed sõnad.

Kõigile, kes kaaluvad oma ettevõtte loomist, soovitab ta endas üles leida julgus: teha esimene samm, alustada. Teiseks tuleb uskuda iseendasse ja oma tootesse või teenusesse, sest kui ise oma asja ei usu, ei usu seda ka teised. „Soovitan osaleda ka mõnes mentorprogrammis ja läbida ettevõtluskoolitusi. Minu puhul aitas mentorprogramm hoida motivatsiooni kõrgel ja ettevõtet kiiremini käivitada ja arendada, astuda mugavustsoonist välja ning teha ka ebamugavaid asju, nagu müügikõned,“ annab Siret praktilisi näpunäiteid.

Raamatusoovitus: Merit Raju „Leia oma tee“

Õige suuna ja motivatsiooni ülesleidmiseks kutsub Siret kõiki lugema Merit Raju raamatut „Leia oma tee“. See aitas noorel naisel teelahkmel olles vastu võtta tähtsa otsuse.

„Mäletan, et see oli mu elu üks raskemaid vaagimisi: kas minna pärast lapsehoolduspuhkust tagasi tööle armsasse koolimajja, kus mulle väga meeldis, või jätkata elu ettevõtjana? Otsustasin siiski minna edasi oma ettevõttega, kuna see oli ju nagu mu oma laps ja kuidas sa ta jätad. Kaalukaussi aitas kallutada ka mõte, et ettevõtjana olen oma aja peremees, ja see mõte mulle väga meeldis. See annab justkui mingis mõttes vabaduse. Mis sest, et ettevõtjana oled tööl 24/7, aga vabaduse tunne jääb.“

Vabaduse tunnet aitab Siretil mugavate pangateenuste kaudu nautida ka Swedbank, mille kliendiks hakkas ta siis, kui asus Tallinna õppima. „Sellest ajast saati olen kõik oma toimingud teinud ühes pangas, sest nii on mugavam ja kõik on ühes kohas. Ka ettevõtte loomisel oli mõistlik teha ärikliendi konto samasse panka, sest erakliendi ja ärikliendi konto vahel liikumine teeb elu lihtsamaks,“ lisab ta.

Ettevõttele konto avamine on lihtne, vaata lähemalt siit.