Avalehele
Hüva nõu: millistele lepingutele tasub euribori tõusu tõttu tähelepanu pöörata?

Hüva nõu: millistele lepingutele tasub euribori tõusu tõttu tähelepanu pöörata?

27.02.2023

Veebruari keskpaiga seisuga on kuue kuu euribor kerkinud üle 3%. Euribori tõus võib kõlada juba kulunud uudisena, kuid ikkagi on oluline vaadata üle, millal ja kuidas see sinu lepinguid mõjutab.

Eestis on kodulaenud enamasti seotud kuue kuu euriboriga ning kodulaenu võtjad on kerkinud euribori tõttu pidanud juba tegema varasemast suuremaid kodulaenu tagasimakseid. Lepinguga seotud euribori muutust on võimalik vaadata Swedbanki internetipangast lepingu vaatest – seal on näha nii euribori järgmise arvestamise kuupäeva kui ka laenumakse summa. Kuue kuu euriboriga seotud laenu intressi muudetaksegi kaks korda aastas kindlatel kuupäevadel. Näiteks kui lepingu järgi on laenuintressi ülevaatamise kuupäev 15. veebruar, siis uus graafik on internetipangas näha järgmisest päevast ning 15. märtsil läheb pangakontolt maha juba uuenenud summaga kuumakse. Kui euribori muutumise kuupäev sattub nädalavahetusele, siis on euriboriks reedene euribori sulgemishind.

„Euribori tõusuga seoses on klientidel arusaadavatel põhjustel esimene küsimus olnud, kuidas suurem euribor laenu tasumist muudab. Selgema pildi saab näiteks, kui muutusi läbi arvutada kalkulaatoriga Swedbanki lehel. On märgata, et ka uued laenutaotlejad teevad varuga kalkulatsioone, et eri stsenaariumid ei tabaks neid halva üllatusena,“ sõnas Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuht Anne Pärgma. „Laenu makstes on hea luua ka harjumust regulaarselt raha säästa, rahapuhvrit koguda – nii saab olla paremini valmis võimalikeks laenumaksete muutusteks ka edaspidi.“

Kuue kuu euriborist sõltuvad ka autoliisingu maksed. Kodulaenuga võrreldes on enamasti liisingusummad väiksemad ja periood lühem, kuid nendegi maksete suurenemist ja muutuste kuupäeva tasub silmas pidada, et kuumaksete muutus ei tuleks ootamatult.

Tõenäoliselt võib euribori tõusu näha veel mõnda aega, ehkki selle hüppelist kasvu enam ei prognoosita. „Ent ka senine intresside tõus on laenuvõtjate eelarvet mõjutanud, klientidel on ka varasemast rohkem tekkinud küsimusi laenuintresside kohta,“ tõdes Pärgma. „Julgustame küsimustega, aga kohe kindlasti juhul, kui laenumaksetega on tekkinud raskusi, kindlasti panga poole pöörduma. Kui probleem on teada, saame läbi rääkida ja lahenduse leida – olgu selleks kasvõi laenumaksekuupäeva muutmine. Kodulaen on pikaajaline kohustus ja on arusaadav, et 20 aasta jooksul võib elus paljugi muutuda. Nii laenuvõtja kui ka panga huvides on alati leida toimiv lahendus.“

Kodulaenu võtjatel on võimalik sõlmida ka laenumaksekindlustus 30 päeva jooksul laenulepingu allkirjastamisest, et kindlustada laenumaksete tasumine töökaotuse või töövõimekaotuse tõttu. Neil, kel on laenumaksekindlustus sõlmitud, meeldetuletuseks, et kindlustuse makse on 3% laenu maksest ning see muutub koos igakuise laenumakse muutumisega.

Üldjuhul ei ole kindlustuslepingud sel kombel euriboriga seotud, kuid pakuvad meelekindlust ja finantsilist turvavõrku, kui olukord on muutuv või tundub ebakindel. Nii näiteks võib elukindlustuse olemasolu olla lisakaitse pere säästupuhvri kõrvale. Juhul kui kindlustuslepingud on sõlmitud juba aastate eest, tasub nende kaitsed üle vaadata ja hinnata, kas need vastavad ka praegu kindlustusvõtja vajadustele.

Märksõnad: Kodulaen