Avalehele
Kaheksa müüti raha säästmise ja investeerimise kohta

Kaheksa müüti raha säästmise ja investeerimise kohta

Raha säästmise ja investeerimise ümber liigub hulk valearusaamu, mis tegelikult ei vasta tõele. Swedbanki Rahaasjade Teabekeskus toob välja kaheksa levinuimat müüti ning jagab nõuandeid, kuidas säästmise ja investeerimisega algust teha.

Müüt nr 1. Säästa suudavad vaid väga suure sissetulekuga inimesed

Tegelikult piisab säästmisega alustamiseks vähesest – kümnest-paarikümnest eurost kuus –, millest koguneb aastaga juba täiesti arvestatav summa. Säästmise puhul on kõige tähtsam järjekindlus, seega tekita endale harjumus raha kõrvale panna. Kõigepealt tuleks maksta iseendale ehk kanda kindel summa palgapäeval kohe kõrvale. Soovitatav on säästa 10–20% sissetulekust.

Müüt nr 2. Ma ei saa endale säästmist lubada

Küsi parem endalt, kas sa suudaksid kulutada 10% mõistlikumalt. Näiteks alusta oma toidukulude analüüsimisega: kui palju sisaldab sinu ostukorv emotsioonioste ning kui palju ostudest on läbimõeldud? Planeerides nädala menüüd ette ja käies poes ostunimekirjaga saab märkimisväärselt raha kokku hoida. Küsimus on seega mõtteviisis: mõtle, kust saab 10% kokku hoida, ning suuna see raha hoopis oma säästude suurendamiseks.

Müüt nr 3. Raha säästa pole mõtet, sest inflatsioon sööb selle nagunii ära

Kui su perel tekib ootamatu olukord (nt keegi kaotab töö, auto vajab remonti), siis on hea, kui sul on säästupuhver, kust kohe raha võtta. Muidu peaksid kaaluma tarbimislaenu võtmist, mille intressimäärad on üüratud. Seega, kas valiksid 2000 eurot, mis on inflatsiooni poolt veidi puretud, kuid mis annavad sulle ja su perele turvatunde, või tühjad pihud? Kuni kuue kuu väljaminekute ulatuses sääste võiksid hoida eraldi pangakontol. Kui raha on juba rohkem kogunenud, tuleks mõelda investeerimise peale.

Müüt nr 4. Ma olen liiga noor, et säästa

Mida nooremalt säästmist ja investeerimist alustada, seda rohkem jõuad raha koguda. Üks tähtis komponent investeerimise puhul on aeg. Mida varem investeerima hakkad, seda rohkem on sul aega raha kasvatada. Teisisõnu teeb liitintress aja jooksul oma töö ehk raha hakkab kasvatama raha ja väikestest summadest saavad suured!

Müüt nr 5. Ma olen liiga vana, et säästma või investeerima hakata

Öeldakse, et parim aeg säästmise või investeerimisega alustamiseks oli eile. Järgmine parim hetk on täna! Seega, kunagi pole liiga hilja alustada. Alustuseks mõtle ajahorisondi peale ehk sellele, mis ajal sa investeeritud raha kasutada tahad. Kui soovid raha kasutada järgmisel aastal, siis tuleb tegeleda pigem säästmisega ja otsida võimalusi oma sissetulekute suurendamiseks. Mida pikem on ajahorisont, seda julgemalt võib mõelda mitmesuguste investeeringute peale.

Müüt nr 6. Investeerimisega alustamiseks pean olema rikas

Tegelikult saab ja tasub investeerimist alustada väikeste summadega. Väiksemate summadega alustades saad õppida, kuidas tehingute tegemine käib, ning seeläbi hakkad ka rohkem investeerimismaailmas toimuva vastu huvi tundma. Investeerimisel tuleks lähtuda hajutamise põhimõttest ehk mitte panna kogu raha ühte kohta. Lisaks tuleks jälgida investeerimisega seotud kulusid. Mitmed pangad pakuvad teenustasuta näiteks Baltikumi väärtpaberite ostmist ja hoidmist. Samuti tasub investeerimisega alustades kaaluda investeerimistooteid, kus riik pakub maksusoodustust. Praegu on selleks variandiks Eestis ainult kolmas pensionisammas. Kui näiteks investeerid kolmandasse sambasse 400 eurot, saad järgmisel aastal riigilt tagasi 20% ehk 80 eurot.

Müüt nr 7. Ma kulutan raha, sest ma olen selle ära teeninud

Kulutamine ilma plaanita on alati halb mõte. Iga suurema asja ostul võiks arvutada, mitu tundi tööd sa oled pidanud selle nimel tegema. Oluline aspekt raha säästmisel on tõmmata piir tahtmiste ja vajaduste vahele. Kui tahad eristada, kust jookseb emotsionaalse tahtmise ja tegeliku vajaduse piir, tasub endalt enne ostu küsida: „Kas mul on tõesti seda vaja? Mis juhtub, kui ost jääb tegemata?“

Müüt nr 8. Raha säästmine tähendab loobumist väikestest rõõmupakkuvatest asjadest

Sa naudid igahommikust kohvijoomist idüllilises kohvikus? Või meeldib sulle aeg-ajalt maiustada ökojäätisega? On selge, et väikestest ostudest kasvavad aja jooksul märkimisväärsed summad, kuid suurema kasu saavutamiseks tasub üle vaadata hoopis oma kulude suur kolmik ehk kulutused toidule, eluasemele ja transpordile. Tehes nendes kululiikides muudatusi, on võimalik säästumäära oluliselt suurendada. Näiteks loobudes peres ühest autost või vahetades välja elukoha on igakuine sääst märkimisväärne!