Avalehele
Sõpradega festivalile – millised ägedad üritused toimuvad suvel Euroopas?

Sõpradega festivalile – millised ägedad üritused toimuvad suvel Euroopas?

Suvi on suurepärane aeg vabas õhus muusika nautimiseks. Kui kodumaistest üritustest, I Land Soundist, Võnge festivalist või Saundist jääb väheseks, tasub pilku pöörata välismaistele festivalidele.

Muusikafestivalide hooaeg kuulutatakse õige pea avatuks. Mis võiks olla veel parem viis oma puhkuse nautimiseks ning sõpradega mälestuste loomiseks? Suuremate festivalide nagu Roskilde, Primavera ja Tomorrowlandi kõrval tasub vaadata ka vähem tuntuid, kuid soodsamaid ja meeleolukaid üritusi, mis toimuvad erinevates paikades üle Euroopa. Puhkuseplaanidega abistamiseks panime kokku nimekirja tänavustest ägedatest festivalidest. 

Klassikaline muusika ja ooper

Verona ooperifestival Itaalias (16.06–09.09) 

Tänavu tähistatakse Verona ooperifestivali 100. aastapäeva ning selleks korraldatakse suursuguses Arena di Verona amfiteatris terve suve läbi erinevaid üritusi. Festivaliprogramm koosneb 50 erinevast maailmakuulsast ooperist, mida saab ajaloolise Rooma amfiteatri uskumatu akustika tõttu nautida ka kõige kaugemates ridades. Seega, kui soovid kogeda ajaloolist õhustikku ja suurepärast ooperit, siis on aeg sammud Veronasse seada. 

Savonlinna ooperifestival Soomes (07.07–30.07) 

Savolinna ooperifestival on Soome suviste kultuuriürituste eestvedaja ja säravaim täht. Üritus toimub Olavinlinna kindluses, kus saab nautida maailmakuulsate heliloojate teoseid klassikalistes ooperilavastustes ning tutvuda ka värske loominguga. 

Aix-en-Provence’i ooperifestival Prantsusmaal (04.07–24.07) 

Juuli kolmel nädalal saavad huvilised nautida maalilises Provence’i linnas Aix-en-Provence’is tõelist ooperi- ja klassikalise muusika kogemust. Festivali tarbeks luuakse spetsiaalselt uusi ooperilavastusi ning kontserte, milles löövad kaasa maailmakuulsad muusikud, lavastajad, orkestrid, dirigendid, heliloojad ja näitlejad. 

Džässmuusika

Montreux džässifestival Šveitsis (30.06–15.07) 

Montreux Jazz Festival toimub igal aastal Genfi järve kaldal, mis on suurepärane reisisihtkoht, sest lisaks muusikale saavad külastajad nautida Alpide ja Genfi järve suvist maagilist õhustikku ning tutvuda Lavaux’ viinamarjaistandustega. Lisaks džässile saab festivalil kuulata ka teisi muusikažanreid: bluusi, rokki, souli. Kokkuvõttes leiab iga huviline festivalilt endale midagi meelepärast. 

Põhjamere džässifestival Hollandis (07.07–09.07) 

Põhjamere džässifestival ehk NN North Sea Jazz Festival toimub Hollandis Rotterdami linnas. Kusjuures tegemist on maailma suurima siseruumides toimuva muusikafestivaliga, kus saab kolme päeva jooksul kogeda džässmuusika minevikku, olevikku ja tulevikku. Lisaks saab üritusel nautida teisi žanre, nagu bluusi, souli, funki ning isegi hip-hopi ja popmuusikat. Lavadele tuuakse juba tuntud tegijate seas ka uusi artiste, kelle karjääritee on alles alguses. 

Jazz à Juan Prantsusmaal (10.07–21.07) 

Festival Jazz à Juan toimub igal aastal idüllilises Prantsuse rannikulinnas Juan-les-Pinsis, kus ühendatakse džäss, bluus ja soulimuusika Vahemere mõnusa atmosfääriga. Festivali ajal saab külastada mitmeid tasuta kontserte ning nautida džässmuusikat erinevatel kunstinäitustel ja tänavaetendustel. Juba enne festivali algust muutub linn muusikaparadiisiks – tänavatel marsivad bändid, toimuvad eriprogrammid džässiklubides ning avatakse ainulaadseid kunstinäitusi. Reisisõprade jaoks on tegemist taaskord suurepärase asukohaga, sest festivalist vaid pooletunnise autosõidu kaugusel asub Vahemere pärl Nizza.

Kaasaaegne muusika: popp, rokk, elektroonika 

Latitude’i kogupere muusika-, kunsti- ja teatrifestival Suurbritannias (20.07–23.07) 

Latitude Festival on suurepärane üritus peredele ja seltskondadele, kes otsivad ainulaadset segu muusikast, kunstist ja kultuurist. Tegemist on mitmekülgse festivaliga, kus iga külastaja leiab enda jaoks midagi, olgu selleks muusika, teater, komöödia, luule või kunst. Üritus toimub Londonist kahetunnise autosõidu kaugusel, mis annab reisisõpradele võimaluse avastada Suurbritannia kaunist loodust ja võluvaid külasid. 

Szigeti muusikafestival Ungaris (10.08–15.08) 

Augustis muutub Budapestis asuv Obuda saar viieks päevaks muusikaparadiisiks. Keset Doonau jõge kerkib Szigeti muusikafestival suurte lavade ja festivalialadega, kus astuvad rahva ette maailmakuulsad artistid. Sel aastal saavad külastajad laulda ja tantsida Billie Eilishi, David Guetta, Florence + The Machine’i, Imagine Dragonsi, Macklemore’i, Mumford & Sonsi ja paljude teiste muusikute saatel. Lisaks tipptasemel kontsertidele saab üritusel kogeda seninägematuid kunstiinstallatsioone ja muid kultuurisündmusi.

Pukkelpopi festival Belgias (17.08–20.08) 

Pukkelpopi muusikafestival toimub alates 1985. aastast Belgia linnas Hasseltis. Üritus sai alguse väiksest kogukonnapeost, kuid on tänaseks kasvanud maailmakuulsate artistidega suureks muusikaelamuseks. Festivali märksõnaks on mitmekesine programm, kus kuuleb nii rokki, poppi kui ka elektroonilist muusikat. Tipptasemel artistide saatel luuakse elektriline atmosfäär, mis jätab külastajatele kordumatu mälestuse. Sel aastal kuuleb festivalil maailma tippe nagu Billie Eilish, The Killers, Angele, Florence + The Machine, Macklemore, Anne-Marie, Yungblud ja Limp Bizkit. 

Kunst ja arhitektuur

Veneetsia biennaal Itaalias (20.05–26.11) 

Kui plaanid romantilist reisi Veneetsiasse, siis tasuks see ühendada maineka kunsti- ja arhitektuuriüritusega, mis toimub vaid kord kahe aasta jooksul. Veneetsia binneaal annab võimaluse nautida kunstilist väljendust igas võimalikus vormis, alates kaasaaegsest kunstist kuni mõtlemapanevate teatrietendusteni ja lummavate kinoteosteni. Arhitektuuribiennaal The Laboratory of the Future avatai 20. mail, kus saab muu hulgas juba kümnendat aastat külastada Eesti rahvuspaviljoni. Meie tänavuse paviljoni „Kodupeatus” etenduskunstnikeks on Arolin Raudva, Kirill Havanski, Anumai Raska, Külli Teetamm, Eline Selgis, Paula Veidenbauma ja Johhan Rosenberg. 

Praha kvadriennaal Tšehhis (08.06–18.06) 

Teatri- ja stsenograafiakunsti austajatel soovitame külastada Praha kvardiennaali (PQ), mis toimub vaid kord nelja aasta jooksul. Festivali programmi raames on võimalik näha enam kui 300 lavakujunduse, stsenograafia ja teatriarhitektuuri teost, mille on loonud kunstnikud enam kui sajast erinevast riigist. Eesti ekspositsiooniks on tänavu Tartu Uue Teatri vabaõhulavastuse “Serafima+Bogdan” lavaruumist tõukuv kogemusruum, memoriaal “Eternity”.

Aarhusi kunsti-, muusika- ja teatrifestival Taanis (25.08–03.09) 

Aarhusi festival on uskumatu kunsti- ja kultuuripidu kogu perele, sest festival pakub maalilistel väljakutel toimuvaid välikontserte, mõtlemapanevaid galeriinäitusi ja vapustavaid tänavaetendusi. Olenemata sellest, kas külastaja on kunstihuviline, muusikasõber või soovib lihtsalt nautida mitmekesist kultuuriprogrammi, pakub Aarhusi festival unustamatuid inspiratsioonihetki kõigile. 

Enne reisile minekut kontrolli, kas kõik vajalik on olemas

Festivale külastades tahame nautida kunsti ja muusikat ning saada täisväärtuslikku kogemust ilma pideva muretsemiseta. Selleks tasuks enne reisi üle vaadata, kas kõik vajalikud dokumendid – pass või ID-kaart – oleksid kehtivad. Võimalusel tasuks reisile minnes võtta kaasa kaks pangakaarti, millest üks võiks olla krediitkaart. Seda juhuks, kui üks kaart peaks kaduma minema, aga ka erinevate hotellibroneeringute tegemiseks või rendiauto kasutamiseks, mida saab sageli teha ainult krediitkaardiga. 

Alati on mõistlik sõlmida ka reisikindlus, mis aitaks hüvitada kiireloomulise raviga seotud ootamatud kulutused arstiabile. Seetõttu on hea kasutada Swedbank Goldi või Platinumi krediitkaarti, mis tagavad kaardiomanikule ning nendega reisivatele lastele ja abikaasale või elukaaslasele kuni 750 000 euro ulatuses meditsiinilise abi reisikindlustuse. Lisaks võib välismaal sageli juhtuda, et kaardiga maksmise asemel tuleb tasuda sularahas, kuid raha väljavõtmise eest küsivad erinevate pankade sularahaautomaadi operaatorid teenustasu. Seejuures osades riikides võib teenustasu olla küllaltki kõrge. Swedbanki Goldi ja Platinumi krediitkaarti suur eelis on teenustasuta sularaha väljavõtmise võimalus. Oluline on siinkohal meeles pidada, et kui Swedbank teenustasu ei võta, siis teine pank võib vastavalt oma hinnakirjale siiski teenustasu võtta. Soovitame reisides võtta sularaha välja täpselt nii palju, kui on plaanis kasutada ning hoida raha ja pangakaardid turvaliselt erinevates kohtades. 

Krediitkaardiga kehtib ostukindlustus ka poest või internetist ostetud kestvuskaupadele, näiteks tehnikavidinatele, riietele või spordivarustusele. Ostukindlustus kehtib 180 päeva jooksul pärast ostu sooritamist. Pealegi, kui reisil olles peaksid tekkima planeerimata kulutused, siis ei tasu muretseda intressi pärast, sest Swedbank Goldi ja Platinumi krediitkaardiga on intressivaba periood kuni 40 päeva. Mõnusat festivalihooaega! 

Märksõnad: Festival, Puhkus, Reisimine