Avalehele
Eriolukord maailma börsidel

Eriolukord maailma börsidel

Paljud riigid, Eesti kaasa arvatud, on koroonaviiruse kiire leviku tõttu välja kuulutanud eriolukorra. Eriolukord on kahtlemata  ka maailma börsidel, kus volatiilsus on meeletu ning valimatult müüakse ka aktsiaid, millele koroonaviiruse ning naftasõja negatiivne mõju on olematu (näiteks telekomi- ja ravimisektor). Eile toimunud Euroopa Keskpanga istungil otsustati, et intressimäärad jäävad senisele tasemele. Küll aga alustatakse uue rahatrükiga, mis esialgu kestab selle aasta lõpuni ning mille maht on 120 miljardit eurot. Enamus ostetavaid võlakirju on suunatud erasektorile. Kommertspankadele tagatakse väga korralik likviidsus, et viimased saaksid hätta sattunud firmasid aidata ning vajadusel maksepuhkust pakkuda. USA föderaalreserv ja Inglise Keskpank on äsja just täiendavalt intresse langetanud ning enda panku toetama asunud.

Tehniliselt on turgudel tegemist suurepärase ostukohaga

Täiendavatest stiimulitest hoolimata lõpetasid Euroopa ja USA börsid eile masendavalt nõrgalt, kukkudes päevaga koguni 10%. Oleme jõudnud faasi, mida ma olen tükk aega kartnud, ehk mis saab siis, kui hirm on nii suur, et investorid enam keskpankade stiimulitesse ei usu ning igat langust ostmiseks ei kasuta? Keskpankade ja ka paljude valitsuste tugi on tegelikult juba päris arvestatav ning aitab äriliselt raskest seisust üle saada. Kui inimesed on aga mures oma tervise pärast, siis on igasugused makronumbrid tähtsusetud. Tehniliselt on turgudel tegemist suurepärase ostukohaga. Aga kuna määramatus on nii suur, siis täna positsioone lisades võid juba homme avastada, et tegemist oli ebaõnnestunud langenud noa püüdmisega ning käed said veriseks.

Haavade paranemiseks läheb aega

Nende ridade kirjutamise ajal on Jaapan täna alustamas 7,5%-se langusega ning muu Aasia miinus on paar protsenti. USA futuurid on veerand tunniga kolmeprotsendilisest plussist kaks kolmandikku käest ära andnud. Nafta hind on endiselt väga kõikuv ning suund muutub minutitega. Sellistes oludes on keeruline anda kõigile sobivaid soovitusi. Müümiseks on kindlasti erakordselt kehv aeg, aga kui kliendid ikka väga muretsevad, siis tuleb nende portfellide riskitaset alandada. Ostmine on samuti keeruline, sest keegi ei tea, mis edasi saab ning millal see hullus lõpeb. Esimene oluline tähis on märtsi lõpp. Siis on näha, kas Saudi Araabia tõesti lubatud lisanafta turule toob ning kas mingit kokkulepet koos teiste naftariikidega toodangu alandamiseks õnnestub saavutada või mitte. Igal juhul on juba majandusele palju halba tehtud ning haavade paranemiseks läheb aega. Samas on aktsiate hinnatasemed muutunud oluliselt soodsamaks ning kajastavad kohati juba teadmist, et majanduslangus on juba paratamatu. Kui keskpankade ja valitsuste toel õnnestub seda siiski vältida, siis on koroonapuhangu kadudes tekitatud väga soodne pinnas pikaajaliste investeeringute edukaks idanemiseks, millele regulaarse investeerimisega vaid väetist juurde saab lisada.

Märksõnad: Aktsiaturg, Investeerimine