Avalehele
Ärevad ajad finantsturgudel

Ärevad ajad finantsturgudel

Eelmine nädal oli investorite jaoks viimase 12 aasta raskeim. Turu volatiilsusindeks VIX jõudis kümnendi kõrgeimale tasemele, indikeerides turuosaliste suurt hirmu ning ebakindlust tuleviku suhtes. Vaid mõne kuuga on meeleolud turgudel dramaatiliselt muutunud.

Täiendavad meetmed majanduse toetamiseks

Aktsiaturud sulgusid reedel väga tugevalt (Euroopa ja USA mõlemad + 10%) tänu president Trumpi kõnele, kus ta lubas täiendavaid meetmeid majanduse toetamiseks ning globaalselt koordineeritud võitlust koroonaviiruse vastu. USA naftafirmade toetamiseks alustatakse Trumpi heakskiidul väga suures ulatuses kohalikelt tootjatelt musta kulla ostmist, viies riiklikud naftareservid maksimaalselt võimalikule tasemel. Tugevast reedest hoolimata lõpetati möödunud nädal nõrgimate numbritega alates eelmisest finantskriisist. Ühtlasi on hetkel tegemist läbi ajaloo lühima perioodiga, kus turud on eelnevast tipust üle 20% kukkunud.

Föderaalreservi erakorraline istung

Pühapäeval toimus Föderaalreservi erakorraline istung, kus otsustati baasintressimäär nulli viia ning käivitada koroonaviirusest kannatada saanud majanduse toetamiseks uus 700 miljardi dollari suurune varade ostmise programm. Lisaks alandati pankade kohustusliku reservi määr nullini. Koostöös Kanada, Inglismaa, Jaapani, Šveitsi ning Euroopa Keskpangaga võeti ette meetmed dollari likviidsuse suurendamiseks. Kokkuvõtvalt oli tegemist suurima toetusmeetmete kogumiga, mida Föderaalreserv on ühe päeva jooksul vastu võtnud.

Keskpankade ning valitsuste toetus

Keskpankade aktiivsele toetusele vaatamata alustasid finantsturud uut nädalat negatiivselt. Föderaalreservi massilised toetusmeetmed on investorid ärevaks muutnud ning ollakse mures, et maailma suurim majandus võib langusfaasi suunduda. Lühiajaliselt jäävad finantsturud väga heitlikuks. Keskpankade ning valitsuste poolt on turgudele ning ettevõtetele tohutu rahapoliitiline ning fiskaalne toetus. Varade hindade stabiliseerumiseks on aga vaja koroonaviirus kontrolli alla saada. Hiinas ja Lõuna-Koreas on juba selles vallas näha esimesi paranemise märke. Euroopas ja USA-s on aga haiguse leviku kõrghetk tõenäoliselt kahjuks aga veel ees.