Avalehele
Kas investeerida või kaubelda?

Kas investeerida või kaubelda?

Aktsiatega kauplemine võib olla huvitav ning kasumi teenimine kiire, kuid millised on kauplemise head ja vead ning mida arvata pikaajalisest investeerimisest?

Kauplemine

Kauplemine pole poole kohaga töö. Edu saavutamiseks on vaja täielikku pühendumist 40 tundi nädalas. See tähendab, et lisaks kauplemisele tuleb ära teha ka kodutöö, mis hõlmab aktsia ja selle liikumistrendi tundma õppimist enne turu avanemist, aktsiaanalüüsi (nii fundamentaalset, kui ka tehnilist analüüsi) ning finantsuudiste lugemist. Iga päev on erinev ning väga palju edust sõltubki just sellest, milline on olnud eelnev ettevalmistus. Samuti on oluline luua oma kauplemisplaan ja jääda selle juurde.

Üks tuntumaid aktsiakauplejaid Jesse Livermore on öelnud kauplemisplaani kohta järgmist: „Ma ei võitnud alati. Minu kauplemisplaan oli piisavalt hea, et sellega oleks ma võitnud rohkem kui kaotanud. Kui ma oleksin oma plaani juurde jäänud, oleks mul olnud õigus nii tihti, kui seitse kümnest.“

Investeerimine

Investeerimine on seevastu palju rahulikum ettevõtmine. See ei nõua igapäevaselt aktsiahindade analüüsimist ega börsil tehingute tegemist. Ajahorisont varieerub paarist kuust kuni mitmekümne aastani. Pikk ajahorisont tähendab seda, et turu lühiajalistele kõikumistele tähelepanu ei pöörata ja kuna tehinguid on kauplemisega võrreldes oluliselt vähem, on ka teenustasud kokku väiksemad.

Maailma kuulsaim investor Warren Buffett on investeerimise ja kauplemise kohta öelnud: „Aktsiakauplejate nimetamine investoriteks on sama, mis ühe öö suhete jahtijaid nimetada romantikuteks.“

Nii kauplemisel, kui ka investeerimisel tasuks meeles pidada reeglit, et risk ja tootlus käivad käsikäes. Ehk mida suurem risk, seda suurem tootlus. Kuid seda suurem võimalus kaotada ka oma raha.