Avalehele
Krüptofondid – kellele ja miks?

Krüptofondid – kellele ja miks?

Krüptovaluuta on digitaalne või virtuaalne valuuta, mis kasutab turvalisuse tagamiseks krüptograafiat ning on detsentraliseeritud. See tähendab, et seda ei kontrolli ükski üksikisik ega valitsus.

Krüptovaluutaga tehtud tehingud registreeritakse plokiahelas, mis tagab tehingute muutumatuse. Krüptovaluuta pakub digitaalset omandit krüptograafiliste võtmete abil, mis on salvestatud digitaalsetesse rahakottidesse. Krüptoraha on vaja pidevalt kaevandada, mille käigus luuakse juurde uut krüptoraha ning tagatakse olemasolevate tehingute turvalisus. Kaevandada on võimalik tavalise koduarvutiga, professionaalsed kaevandajad ja kaevanduspargid kasutavad aga selle tarbeks optimeeritud arvuteid.

Maailma kõige esimene krüptovaluuta on 2009. aastal loodud Bitcoin, mille turuväärtus on praeguseks kerkinud 1,4 triljoni dollarini. See teeb Bitcoinist maailma suurima krüptovaluuta. Bitcoinile järgnevad Ether, Tether, BNB ja Solana. Need on vaid mõned näited praegustest suurematest krüptovaluutadest. Nõudluse, tehnoloogiliste edusammude ja muude tegurite mõjul muutub turuolukord igapäevaselt.

Kuidas krüptovaluutasse rahaliselt panustada?

Krüptoraha hindade äkiline tõus võib tekitada soovi saada sellest kasvust osa. Krüptorahale saab panustada mitut moodi.

Esimene neist on kõige riskantsem: osta krüptoraha otse krüptobörsilt. Krüptorahade hinnad võivad väga palju kõikuda. Samuti tuleb arvestada tasudega, mida üks või teine krüptobörs ostmise ja müümise eest võtab. Lisanduda võivad tasud krüptoraha ühest rahakotist teise liigutamise eest.

Teine võimalus on osta krüptorahade kaevandajate ja kauplemiskohtade, näiteks Marathon Digital Holdingsi, CleanSparki, Phoenix Groupi, Coinbase’i või Riot Platformsi aktsiaid.

Kolmas variant on panustada mitmesugustesse krüptorahabörsil kaubeldavatesse fondidesse (ETF-idesse). Ühed ETF-id keskenduvad konkreetsele krüptorahale, näiteks Bitcoinile või Ethereumile. Seda ostes võetakse positsioon krüptovaluutas, ilma et peaks ise krüptoraha ostma või hoidma. On olemas ka mitme krüptoraha ETF-id, mis hõlmavad näiteks maailma suurimaid krüptorahasid. Need ETF-id pakuvad laiemat kokkupuudet krüptorahaturuga ning võivad aidata hajutada riske mitme krüptoraha vahel.

Lisaks on ETF-id, mis teenivad kasu krüptoraha hindade langusest; võimendusega ETF-id, mis võimaldavad mitmekordistada oma tulu võrreldes alusvara liikumisega; ning aktiivselt juhitud ETF-id, kus fondihaldurid püüavad igapäevaselt ostu- ja müügitehingutega krüptoraha liikumisest kasu teenida.

Enne krüpto ETF-idesse investeerimist tuleks hoolikalt läbi mõelda oma investeerimiseesmärgid, riskitaluvus ja investeerimishorisont. Lisaks peaks põhjalikult selgeks tegema, mis on krüptoraha, ja uurida ETF-ide tasude kohta. Võimendusega ETF-id võivad alusvara tõusu korral pakkuda mitu korda suuremat tootlust, kuid alusvara languse korral on ka kahanemine mitu korda suurem.

Spot ETF vs. futuuride ETF

Spot ETF investeerib otse krüptorahasse, futuuride ETF aga krüptoraha tulevikulepingutesse ehk futuuridesse. Kui spot ETF omab krüptovaluutasid, siis futuuride ETF omab futuurlepinguid, mis annavad neile õiguse tulevikus ette määratud hinnaga krüptoraha osta või müüa.

Spot ETF-i eelised on:

  1. otsene krüptoraha omandamine;
  2. lihtsam ETF-i struktuur, kuhu pole kaasatud keerulisi finantsinstrumente;
  3. puuduv ajaline piirang, kui kaua saab krüptoraha hoida;
  4. madalamad haldustasud, kuna futuurlepinguid ei pea pidevalt nn edasi rullima ehk sulgema aeguvaid lepinguid ja avama kaugema kuupäevaga lepinguid.

Krüpto ETF-ide eelised ja puudused

Eelised

Hajutatus. ETF-id pakuvad võimalust investeerida portfelli, mis sisaldab erinevaid krüptorahasid.

Mugavus. Võimaldab ligipääsu krüptorahale traditsioonilise investeerimise kaudu, ilma et oleks vaja tehnilisi eriteadmisi.

Regulatiivne järelevalve. ETF-id alluvad regulatiivsele kontrollile.

Likviidsus. ETF-id pakuvad üldiselt individuaalse krüptorahaga võrreldes suuremat kauplemislikviidsust.

Madalamad kulud. Krüptoraha ETF-idel võivad olla madalamad kulud kui aktiivselt juhitud fondidel või otseinvesteeringutel krüptorahasse.

Puudused

Turu kõikumine. Krüptorahaturud on suure volatiilsusega ning see võib viia märkimisväärsete hinnakõikumiste ja potentsiaalsete kaotusteni.

Turvariskid. Krüptorahabörsid ja ETF-ide pakkujad võivad olla vastuvõtlikud häkkimistele ja küberrünnakutele, mille tagajärjel kaotavad investorid varasid.

Vastaspoole risk. ETF-id, mis kasutavad tuletisinstrumente ja futuurlepinguid, võivad silmitsi seista finantskaotustega, kui vastaspool ei täida oma kohustusi.

Turumanipulatsioon. Krüptorahabörsid on väiksuse tõttu vastuvõtlikud turumanipulatsioonidele, sealhulgas pump-and-dump’i skeemidele ning siseinfoga kauplemisele.

Piiratud valik. ETF-id võivad pakkuda piiratud valikut krüptovaluutades, jättes sealjuures kasutamata uute krüptorahade võimalusi.

Järgimisviga. ETF-id võivad näidata järgimisviga, kus ETF-i tootlus ei peegelda täpset alusvarade tootlust.

Krüptorahad ja suur kõikumine

Krüptorahasse investeerijad peaksid olema kõrge riskitaluvusega investorid, kes suudavad taluda krüptoturu muutlikkust ja ebakindlust ning on valmis ka märkimisväärse osa algsest investeeringust kaotama.

Kes soovib raha paigutada otse krüptorahasse, võiks mõelda ka krüptorahakoti võtme kaotamise riski peale. Lisaks on põhjust arvestada, et krüptoraha kaevandamiseks kulutatakse suures koguses fossiilkütuseid, mis jätab ökoloogilise jalajälje.

Praegu käib endiselt suur arutelu ka selle üle, kui palju kasu on võrreldes praeguse rahasüsteemiga krüptoraha juurde tekitanud ning mis probleeme see lahendab.

Krüpto vs. aktsiad

Krüptoraha ja aktsiate peamine erinevus on see, et aktsiat ostes ostetakse osalus ettevõttes. Osanikuna on võimalus saada dividendide kaudu osa ettevõtte kasumist ning hääletada aktsionäride koosolekul. Tegu on ettevõtetega, mis toodavad reaalseid kaupu ja pakuvad teenuseid.

Lisaks on aktsiaturud reguleeritud, et tagada läbipaistvus, ning investorite kaitseks on börsifirmadele kehtestatud ranged finantsaruandluse nõuded. Krüptoturg on oluliselt vähem reguleeritud ega kajasta võimalikke ohte läbipaistvalt.

Krüptoraha ja maksud

Krüptorahas saadud tulu maksustatakse samade põhimõtete järgi kui traditsioonilises valuutas saadud tulu. Eraisikul tuleb deklareerida tehingud krüptorahaga.

Käesolevat teavet ei tohiks käsitleda investeerimissoovituse või -nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Investeeringu väärtus võib ajas nii kasvada kui ka kahaneda. Mineviku tootlus ei viita sarnasele tootlusele tulevikus. Välisvaluutas denomineeritud väärtpabereid mõjutab valuutakursside muutmise risk, mis võib vastavate väärtpaberite väärtust nii kasvatada kui ka kahandada.

Märksõnad: ETF, Investeerimine, Krüptoraha