Avalehele
Miks on USA elamuehitajate aktsiatel sel aastal nii hästi läinud?

Miks on USA elamuehitajate aktsiatel sel aastal nii hästi läinud?

USA elamuehitajate koondindeks on sel aastal tootluse poolest edestanud rohkem kui kahekordselt aktsiaindeksi S&P500.

Kuigi sel aastal on saanud investoritelt palju tähelepanu tehisintellekt (AI) ning kiibisektor, on USA elamuehitajad suutnud mäekõrguselt ületada aktsiaindeksi S&P 500 tootlust. S&P 500 elamuehitajate indeks on sel aastal +57% ja viie aasta tootlus 190%, seevastu S&P 500 tootlus on sel aastal +23% ning viie aasta tootlus 95%. See võib tulla üllatusena, võttes arvesse, et kõrgemad intressimäärad survestavad kinnisvaraturgu ning USA eluasemeturg on olnud languses kogu eelmise aasta.

Fenomen: vihkan maja, armastan hüpoteeki

Ameerika Ühendriikides nagu ka mujal maailmas on kõrgete intressimäärade tõttu muutunud eluaseme soetamine kallimaks. Kui veebruaris 2021 oli 30-aastase hüpoteegi keskmine intressimäär 2,8%, siis detsembri alguses oli see üle 7%. Praegu on eluaseme kättesaadavus USAs veel kallim kui kinnisvaramulli ajal. Siiski on üks oluline erinevus – praegu on turul eluasemeid müügis ajalooliselt vähe. Kes on eelnevalt võtnud eluasemelaenu, ei taha olemasolevat kinnisvara müüa ega uut osta, kuna uue ostmisega kaasnev laenuintress on kordades kõrgem. Seda nimetatakse ka kui „vihkan maja, armastan hüpoteeki“ fenomeniks. See vähendab turul olevate eluasemete pakkumist ning loob võimaluse koduehitajatele.

Majade ehitamine on kalliks muutunud

USAs on 6,5 miljoni maja suurune puudujääk. Elamuehitajad üritavad seda defitsiiti täita, kuid seisavad silmitsi üha suurenevate kuludega. Intressimäärad laenudele, mida pakutakse kinnisvara arendamiseks, on tõusnud üle 8,5% ning laenuandjad ei anna enam nii kergelt laene kui varem.

Kuigi ehitusmaterjalide hinnad on enda tippudest mõnevõrra langenud, jäävad need endiselt kõrgeks. USA tootjahinnaindeksi andmetel tõusid Covid-19 pandeemia ajal ehitusmaterjalide hinnad tippu, kuid pole sealt allapoole tulnud.

Turul ei pruugi juhtuda 2008. aastaga sarnast krahhi, kuna USA demograafia ja vähene pakkumine toetavad kinnisvaraturgu.

Warren Buffett investeeris elamuehitajate aktsiatesse

Berkshire Hathaway ostis 2023. aasta teise kvartali jooksul D.R. Horton (DHI), NVR (NVR) ja Lennar Class B aktsiaid koguväärtuses 814 miljonit dollarit, millest DR Horton moodustas lõviosa. Berkshire’i investeerimisportfelli koguväärtus on 348 miljardit dollarit, seega moodustavad elamuehitajad sellest vähem kui veerand protsenti. Kõik need kolm aktsiat suutsid teise kvartali jooksul ületada mäekõrguselt S&P 500 tootlust ning on seda teinud aasta algusest saadik.

Elamuehitajad jätkuvalt kasumis

Kõik kolm ettevõtet, millesse Berkshire Hathaway investeeris – D.R. Horton, NVR  ja Lennar – teenivad praeguses turuolukorras jätkuvalt kasumeid ja vaba rahavoogu. Novembris avaldas D.R. Horton enda neljanda kvartali ja majandusaasta tulemused, mis olid oodatust tugevamad. Lisaks ootab ettevõte, et 2024. aastal kasvab käive kiiremini kui Wall Street seda prognoosib.  D.R. Hortoni bilanss on piisavalt tugev, et tulla toime, kui turg peaks hakkama nõrgenema. Ka teised elamuehitajad on sarnaseid teateid avaldanud. Näiteks teatas PulteGroup, et kolmandas kvartalis suurenesid tellimused võrreldes eelmise aasta sama ajaga 43% ning puhaskasum 8%. NVRi kolmanda kvartali tulemused ületasid Wall Streeti ootusi juba neljandat kvartalit järjest. Luksuselamuid valmistav Toll Brothers prognoosib järgmiseks aastaks tugevat nõudlust.

Käesolevat teavet ei tohi käsitleda investeerimissoovituse või -nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Investeeringu  väärtus võib ajas nii kasvada kui ka kahaneda. Mineviku tootlus ei viita sarnasele tootlusele tulevikus.