Avalehele
Millist mõju avaldas Kogumispäeviku Rahakool minule?

Millist mõju avaldas Kogumispäeviku Rahakool minule?

Nüüdseks on läbitud ka kolmas ehk viimane Kogumispäeviku Rahakooli tund. Pean tunnistama, et investeerimismaailma ma veel päriselt sisenenud ei ole, aga kindlasti olen sellele mitu sammu lähemal kui novembri alguses. Ma ei ole kuidagi pettunud selles tulemuses, sest teadlikult seadsin endale kiire novembrikuu jooksul natuke teistsugused eesmärgid. Minu peamine eesmärk oli saada aimu investeerimismaailmast ja osata selles ise edasi orienteeruda. Muidugi ei kavatse ma nüüd asja nurka visata või hirmule alla jääda, aga praegu tahan ma veel veidi raha säästa ja ennast erinevate ettevõtete seisudega kurssi viia, et langetada õigeid otsuseid.

Kuu alguses painas mind peamiselt küsimus, kas noortel on võimalik investeerimismaailma siseneda. Hea on tõdeda, et see ei ole mitte ainult võimalik, vaid tegelikult on noorena eriti kasulik investeerimisega alustada. Mida kauem saab liitintress sinu raha kasvatada, seda tulusamaks kujuneb investeering. Kahjuks ei mõelda noorena alati kauge tuleviku peale või jääb lihtsalt julgusest puudu. Ka mina ei saa panna kedagi teisti mõtlema, aga kuna Rahakool purustas palju minu peas pesitsevaid müüte ja andis julgustust juurde, siis jagan hea meelega ka saadud nõuandeid.

5 nõuannet julgustuseks

Vanus ja rahakoti paksus ei ole takistuseks

Ma küll ei ole kunagi arvanud, et noored ei saa investeerida, aga kindlasti arvasin, et sellega alustamine nõuab korralikku ressurssi. Tegelikkuses ongi kasulikum investeerida noorena väike summa kui vanemana suurem summa. Lisaks saab investeerimissummat alati suurendada.

Tulud ja kulud selgeks

Jah, alustada saab juba väikese rahasummaga, aga paljud meist arvavad, et enda palgast ei ole võimalik midagi säästa. Ma ei saa väita, et absoluutselt kõigil on võimalik säästa, aga tegelikult ei tea paljud inimesed, kuhu kaob nende igal kuul saadud palk. Selle teadvustamine on ka minu jaoks tõsine katsumus, aga tänu Kogumispäevikule olen ma hakanud siiski rohkem oma rahaasju jälgima ning ka säästma. Oluline ongi analüüsida, millele iga kuu raha kulutad ja proovida teha kas või väikeseid muudatusi, et oleks võimalik säästupuhvrit kasvatada.

Võta endale aega alustamiseks

Millal on õige hetk investeerimisega alustamiseks? Eks ikka siis, kui oled säästnud piisava hulga raha, mida sa ei karda kaotada. Seemneraha on mõeldud külvamiseks –pärast koristad saaki, mitte enam külvatud seemet. Lisaks on oluline koguda ka teadmisi, sest vähemalt minu jaoks on tegemist ikka päris kirju maailmaga ja niisama uisapäisa mina investeerimismaailma ei sukelduks.

Sea endale lühi- ja pikaajalised eesmärgid

Investeerimisest räägitakse palju kui mingist maagilisest moodusest saada finantsiline vabadus ning see ilus jutt paneb väga paljud unistama. Millegipärast ei jõua aga paljud päriselt tegudeni ja ma arvan, et üks oluline põhjus on ka see, et investeerimine jääb enda jaoks lahti mõtestamata. Ma võin küll unistada ilusast tulevikust, aga kui ma ei pane päriselt paika eesmärke, mida ma tahan investeerimisega saavutada homme, 1 või 30 aasta pärast, siis jääb see teema mulle kaugeks. Seetõttu oleks hea panna paberile kirja põhjused ja sihid, mis toetaksid ja julgustaksid investeerimisega alustama.

Rumal ei torma, aga tark võiks tormata küll

Mingi hetk tuleb aru saada, et investeerimisel on alati riskid ja investeerimise teooria selgeks tegemine ei kaitse täielikult kõigi riskide eest. Ehk alguses tuleb muidugi süveneda ja koguda baasteadmisi, aga mingil hetkel peab astuma esimese sammu ja siis aitavad juba kogemused kaasa uute teadmiste omandamisele.

Mul on igatahes hea meel, et võtsin vastu otsuse liituda Rahakooliga, sest see avas mu silmad uute võimalustele ning koos baasteadmistega sain ma juurde julgust, et peagi ka ise investeerimisega alustada. Kellel aga ei olnud võimalik tundidest osa võtta, siis tasub liituda Facebookis Kogumispäeviku grupiga. Novembrikuu vältel keskendume seal investeerimisteemadele ja muidugi on see alati koht, kust saab koguda teadmisi ja häid nõuandeid rahatarkuse kohta.

Märksõnad: Investeerimisblogi, Noor