Avalehele
Parima investeerimisstrateegia otsinguil

Parima investeerimisstrateegia otsinguil

Ameerika iseseisvussõja üks liidritest Benjamin Franklin on öelnud, et inimese elu suurim tragöödia seisneb selles, et me saame liiga ruttu vanaks ning liiga hilja targaks. Aastaid räägiti meile koolides, et omanda hea haridus, mine tööle ja kunagi tulevikus hakka vaikselt ka pensionipõlveks valmistuma. Samal ajal unustati liitintressi toimimise põhimõtted raamaturiiulile tolmu koguma.

Õnneks on noorem põlvkond nutikam, vähemalt teoreetiliselt. Loodetakse vähem riigile ning üha enam võetakse isiklik vastutus enda tuleviku heaolu osas. Investeerimisega alustamine on oluliselt lihtsam ning odavam kui paarkümmend aastat tagasi. Palju on head erialast kirjandust, podcaste ning seminare. Erinevaid abivahendeid, mille abil luua isiklik investeerimisteekond.

Eesmärk on saada investeerimismaailmas targaks kohe ning vältida suuri vigu. Alustada enda jaoks sobivaima strateegiaga, mis tagab rahuliku une. Sobiliku riskitaseme testimiseks on võimalik kasutada erinevaid küsimustikke, kuid paraku näitab investori tõelist riskitaluvust kõige paremini finantsturgudel veedetud aeg. Esimene pisut tõsisem varade hinnalangus on investori tõe kriteerium.

Algaja investori suurim viga on kärsitus ning enda investeeringute liigne võrdlemine nii turu kui ka sõpradega. Ka pensionifondid tunduvad kauged ja hoomamatud ja nii jääb märkamata milliseid maksusoodustusi need investorile pakuvad. Nende boonuste kasutamata jätmise korral tuleb enda portfellis sama tootluse saavutamiseks võtta täiendavaid riske.

Mulle meeldivad numbrid ja statistika. Need näitavad selgelt, et vali võimalikult noorelt madalate kuludega pensionifond. Investeeri sinna regulaarselt ja pikaajaliselt, kasuta ära maksusoodustused ning oled juba 20% parimate investorite seas! Sealt edasi peab investoril olema turu suhtes mingi eelis, olgu siis väga hea analüüsivõime, perfektne turutunnetus või nutikas investeerimisstrateegia.

Investeerimine on nagu kümnevõistlus, kus olümpiavõitja Erki Noole sõnul tuleb keskenduda enda sooritusele ja võimalikult vähe jälgida konkurentide tegemisi. Kui pensionifondide võimalused on ära kasutatud, siis on just õige aeg alustada isikliku investeerimisportfelli loomisega. Valitud strateegia peab olema lihtne, efektiivne ning sulle peensusteni arusaadav. Personaalse portfelli pidev teistega võrdlemine toob kaasa rumalate riskide võtmise ning valitud strateegiast eemaldumise. On vaid aja küsimus, kui riskid realiseeruvad, investori meeleolu muserdavad ning halvimal juhul üldse turult eemale tõrjuvad. Aga inflatsioon teeb samal ajal halastamatult oma tööd ning vähendab raske tööga teenitud säästude ostujõudu.

Ei saa öelda, et üks strateegia on alati parem kui teised alternatiivid. Inimesed ja teadmised ning riskitaluvus on erinevad. Oluline on, et investor liiguks väikestest tagasilöökidest hoolimata järjekindlalt valitud sihi suunas. Kui ei tea, kuhu sa jõuda tahad, siis ei jõua ka kunagi kohale.

Palju on räägitud, et iga eduka investori vundamendiks on Exceli pidamine ning tulemuste mõõtmine. Seda võib teha mitut moodi. Ühtedele meeldib komakohti taga ajades pidevalt tootlust mõõta ning turule alla jäädes tunda kiusatust valimatult riske juurde võtta. Teised mõõdavad vaid portfellist laekuvaid rahavooge ning liiguvad pikaajalise finantsvabaduse suunas.

Mina ise olen näiteks väärtusinvestor, kellele meeldib osta häid ettevõtteid soodsa hinnaga. Ma ei pea tegema kahte edukat tehingut järjest ehk teadma millal odavalt osta ja millal kallilt müüa. Minu jaoks on oluline omandada osalus korralikus firmas ajal, kui turg pakub suurepäraseid ostuvõimalusi.

Maailmas on kümneid tuhandeid firmasid ja investor ei jõua kõiki jälgida. Keskendun vaid pärlitele, kes on end pikaajaliselt tõestanud, kellel on tugev juhtkond ning selge dividendipoliitika. Just ajas kasvavate dividendidega püüan turutootlust lüüa, tehes seda ühtlasi turust madalama volatiilsusega. Laekuvad dividendid pakutavad täiendavat likviidsust, millega soodsaid ostukohti ära kasutada.

Kuna häid firmasid saab üldiselt harva osta odava hinnaga, siis lisatootluse teenimiseks müün pikaajalisi ning turuhinnast oluliselt madalama hinnaga müügioptsioone. Optsiooni müügipreemia laekub koheselt investori kontole, kuid tuleb olla ka valmis aktsiate ostmiseks enda seatud hinnaga, kui optsiooni ostja peaks turuhinna muutudes enda õigust antud hinnaga aktsiaid müüa kasutama. Kuna müün müügioptsiooni tugevale dividendiaktsia sellisele tasemele, kus dividenditootlus on kõrge, siis olen ka nõus vajadusel neid aktsiad enda portfelli valitud hinnaga lisama. Tuletisinstrumentide kasutamine enda investeerimisstrateegia loomisel nõuab lisateadmisi ning igale investorile kindlasti ei sobi.

Käesolevat teavet ei tohi käsitleda investeerimissoovituse või -nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Investeeringu väärtus võib ajas nii kasvada kui ka kahaneda. Mineviku tootlus ei viita sarnasele tootlusele tulevikus.