Avalehele
Praktilised nipid dividendiinvestorile

Praktilised nipid dividendiinvestorile

Ajal, mil maailmamajanduses on keerulised ajad ning nii mõnigi liigseid riske võtnud investor on saanud margin calli, tahaks öösel rahulikult magada ning oma portfelli käekäigu pärast liigselt mitte muretseda. Volatiilsete ning kallite tehnoloogiaaktsiate asemel tasub tänasel päeval pilgud pöörata selge dividendipoliitikaga, madala võlakoormusega ning ajas kasvavaid dividende pakkuvate ettevõtete aktsiate poole.

Eduka dividendiinvestori tunneb ära oskusest mitte langeda väga kõrge jooksva dividendimääraga aktsiate lõksu, kus ettevõte pole veel dividende vähendanud, kuid halvenevate majandustulemuste tõttu on tema aktsia hind juba olulisel määral kukkunud. Vaba rahavoo puudumisel on küsimus vaid ajas, millal investorite kontodele oodatud mahus enam makseid ei laeku. Halvimal juhul katkestatakse dividendide maksmine teadmata ajaks, mis toob reeglina kaasa aktsia hinna kiire kukkumise.

Heade dividendiaktsiate otsimine nõuab eelteadmisi ning keskmisest suuremat huvi ettevõtete majandusaruannetes seigelda. Tegemist ei ole sprindi, vaid maratoniga, mistõttu dividendide maksmise jätkusuutlikkus kaalub ülesse lühiajaliselt kõrge dividendimäära. Otsinguid on soovitatavad alustada dividendikuningate ning dividendiaristokraatide seast. Esimesed on suutnud veerand sajandit ja teised koguni pool sajandit järjepidevalt enda dividende kasvatada.

Pikem ajahorisont on tugev kvaliteedimärk, et ettevõte rõõmustab investoreid regulaarsete maksetega ka tulevikus. Kahjuks esineb ka siin aeg-ajalt erandeid, kus ootamatult halvenenud majandusolukord sunnib firmat dividendide maksmise peatama. USA-st võib taolistena näidetena lähiminevikust välja tuua Leggett&Platt`i ja Walgreens Boots Alliance aktsia. Alahinnata ei tasu madala jooksva dividendimääraga, kuid kiire dividendide kasvutempoga ettevõtteid. Nii võib jooksva 2%-se dividendimääraga, kuid kiire aastase dividendide kasvutempoga aktsia kümne aasta möödudes pakkuda investorile tema ostuhinnaga võrreldes aastas üle 6% jooksvat rahavoogu.

Warren Buffett ostis Coca Cola aktsiad enda portfelli aastal 1987 3% jooksva dividendimäära pealt. 37 aastat hiljem on Coca Cola jooksev dividendimäär pisut alla 3% aastas, kuid Buffetti ostuhinnaga võrreldes on tema aastane dividenditootlus üle 60%. Aastal 2009 sai Merko aktsiat osta kahe euroga. Viimastel aastatel on Merko maksnud keskmiselt dividende 1 euro aktsia kohta aastas ehk 15 aastat tagasi Merko aktsiat ostnud investorid teenivad oma tollase ostuhinna vaid kahe aasta dividendiga tagasi.

Dividendiinvestoritele meeldivad regulaarsed rahavood, mis aitavad tasuda nende arveid. Eestis on arvestataval hulgal häid dividendiaktsiaid, kuid valdavalt laekuvad nende poolt makstavad dividendid kord aastas vahemikus aprill kuni juuni. Olukorda aitab parandada välismaiste dividendiaktsiate enda portfelli lisamine. Enamasti maksavad USA parimad dividendifirmad dividende kvartaalselt, kuid leidub ka selliseid, kes tagavad investorile rahavoo igakuiselt. Allpool on toodud juhuslikult valitud USA ettevõtted, kus piisab vaid kümnest erinevast aktsiast, et tekitada endale igakuiselt potentsiaalselt 4-6 täiendavat laekumist. Iga investor saab soovi korral koostada endale sarnase dividendikaardi talle huvi pakkuvatest firmadest. Oluline on mõista, et täiendavat rahavoogu pole keeruline tekitada, kui teemasse natukene tõsisemalt pühenduda.

Dividendikaart

Enne reaalsete tehingute teostamist on oluline teha endale selgeks ka dividendifirmade maksustamine. Osade turgude puhul saab vastavaid pabereid täites investor soodsama maksumäära. Tasub teada, et aktsia dividendide maksumäär ei olene sellest,  mis turu kaudu seda osta, vaid millise riigi väärtpaberiga on tegemist. Nii ei tule USA kaudu ostetud Vodafone aktsia dividendidelt tulumaksu tasuda, sest tegemist on Suurbritannia firmaga, kus dividendidelt tulumaksu kinni ei peeta. Londoni börsilt Vodafone aktsiat ostes tuleks tasuda sealse turu käibemaksu (inglise keeles stamp duty), mida USA börsilt ostes maksta ei tule. Kuna Vodafone aktsiat saab USA-st osta ADR-ina (ADR – American Depositary Receipt ehk kaubeldav väärtpaberi hoidmistunnistus), siis rakendub nende puhul dividendide maksmisel väikene ADR-ide hoiutasu.

Kõikidele investoritele ei sobi üksikaktsiad, sest need vajavad rohkem tööd ning jälgimist. Hea uudis on see, et maailma parimaid dividendiaktsiaid on täiesti võimalik osta ka börsil kaubeldavate fondide (inglise keeles exchange-traded fund ehk ETF) kaudu, kus ühe ostuga saab endale hajutatud portfelli. Tuleb ka tunduvalt odavam, kui iga aktsia ostu eest tehingutasu maksta. Ostuks on nutikas valida Iirimaal registreeritud dividendide ETF, sest siis saab investor reeglina dividende neli korda aastas ning neilt ei tule koheselt ka tulumaksu maksta.

Ajalugu on tõestanud, et dividendidel põhinev väärtpaberiportfell aitab rasked ajad börsil kergemalt üle elada. Taolised aktsiad on väiksema volatiilsusega ning võimaldavad pidevalt laekuva rahavooga turgude musta masenduse ajal häid firmasid juurde osta, mis omakorda suurendavad tulevasi dividendimakseid. Oluline on kõik ostuotsused korralikult läbi mõelda ning distsipliinist kinni hoida.

Käesolevat teavet ei tohi käsitleda investeerimissoovituse või -nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Investeeringu väärtus võib ajas nii kasvada kui ka kahaneda. Mineviku tootlus ei viita sarnasele tootlusele tulevikus.

Märksõnad: Investeerimine