Avalehele
Swedbanki personaalse varahalduse juht: kas omal käel investeerimine on tõesti nii lihtne?

Swedbanki personaalse varahalduse juht: kas omal käel investeerimine on tõesti nii lihtne?

Kuigi investeerimisega võib alustada kasvõi ühest eurost, muutub summade kasvades aina olulisemaks ka enda investeerimisalaste teadmiste täiendamine. Vastupidiselt levinud arvamusele eeldab see põhjalikku, regulaarset ja ajamahukat tööd.

Investeerimismaastik on läbi aastate väga kiiresti arenenud, ligipääsetavus investeeringutele on laienemas ning börsil kaubeldavate instrumentide ostmine ja müümine lihtsam kui kunagi varem. Ja kuigi investeerimisportfelli loomise protsess kui tegevus on lihtne, on heade investeeringute valimine keerulisem kui kunagi varem.

Ühelt poolt seetõttu, et infot finantsturgude ja investeeringute kohta on rohkem kui inimaju töödelda suudab. Samuti vajab heade tulemustega investeeringute valimine paratamatult aega ja keskendumist.
Swedbanki personaalse varahalduse juhi Allan Gaidunko sõnul võtab investeerimiskunsti omandamine aega ja paari tunniga soovitud vormi ei saavuta. “Kui tahad saada osavaks, siis töö peab olema pidev. Tehtud vigu tuleb analüüsida ning nendest peab tegema järeldusi, et toimuks progress,” ütles ta.

Gaidunko sõnul on lisaks teadmistele ja kogemustele valemis sees veel käitumuslik psühholoogia, sest hirm ja ahnus võivad tugevalt mõjutada inimese investeerimisotsuseid. Näiteks võib hirm viia turu langusel paanikamüügini ja ahnus panna inimest kasumilootuses võtma liiga suurt riski.

Oma investeerimisportfelli haldamine ja kasvatamine on võimalik usaldada professionaalide kätte ning selleks on pankadel oma privaatpanganduse teenused, kuhu alla kuulub üldjuhul ka portfellihaldus. Näiteks Swedbankis pakutakse varahalduse teenust privaatpanganduse klientidele alates 100 000 euro suurusest portfellist.

Iga otsus vajab eeltööd

“Kahjuks märkan tihti, kuidas investeerimisest räägitakse kui pisut liiga lihtsast tegevusest, mis ei vaja põhjalikku süvenemist ja öeldakse, et lihtsalt proovi või tee ära. Lõpuks ei ole investeerimine mäng ning paigutad omaenda vaevaga kogutud kapitali, seega on mõistlik tehtavad otsused korralikult läbi mõelda,” sõnas ta.

Samuti ei vasta tema sõnul tõele laialt levinud arvamus, et investeerida on igal ajal mõistlik. “See kehtib ainult juhul kui oled endale võtnud teadliku eesmärgi investeerida regulaarselt ja lisad näiteks igakuiselt teatud summa,” rääkis ta.

Regulaarne investeerimine eeldab aga külma närvi, sest hind, millega väärtpaberi ost tehakse, võib kuust-kuusse olla väga erinev. “Siin peab endale selgelt teadvustama, et mõni ost saab tõenäoliselt tehtud kõrgema hinnaga võrreldes olukorraga, kus aktiivsemalt proovid investeeringuid paremini ajastada. Loomulikult võib see töötada mõlemas suunas. Samas on ajastamine investeerimise üks olulisemaid osi, oskus õigel ajal investeerida ja investeeringutest väljuda tuleb vaid kogemusega.” lisas ta.

“Eelnevat kokku võttes tasub enda jaoks läbi kaaluda, kui palju omad teadmisi ning soovid aega pühendada oma investeerimisportfelli koostamisele, sealsete investeeringute jälgimisele ning uute investeerimisideede leidmisele,” sõnas Gaidunko. “Kui aga on soov pühendada aega muudele tegevustele, kuid kapitali säilitamise või kasvatamise eesmärk siiski on, saad portfelli koostamise ja haldamise jätta professionaalide hoolde.”

Märksõnad: Investeerimine