Avalehele
Aktsiaturg: Tallinkil neljanda kvartali käive ja kasum üle meie ootuste

Aktsiaturg: Tallinkil neljanda kvartali käive ja kasum üle meie ootuste

Tallinki neljanda kvartali käive langes aastaga 2.7%, kuid ületas meie ootusi 1.6% võrra. Kuna Tallink prahtis välja kahte laeva vähem kui eelmisel aastal ja opereeris ühte hotelli vähem, ning kuna neljanda kvartali reisijateveo maht kahanes 2.8% võrra, siis ootasime käibe langust EUR 10m võrra EUR 223m-ni. Paranenud keskmine pileti hind ning suurenenud tarbimine reisija kohta aitasid raporteeritud tuludel lüüa meie ootusi EUR 3.6m-ga.

Kulude kontroll aitas osaliselt korvata kütusehinna tõusu

Ootasime Tallinki kulumieelse ärikasumi EBITDA languseks EUR 11.5m, kuna ootasime müügi langust, kütusekulude tõusu ja ühekordseid kulusid aktsia noteerimisest Helsingi börsil ning Pirita hotelliopereerimise müügist. Mitmete faktorite tõttu tulid tegelikud neljanda kvartali kulud meie oodatust väiksemad. Kuigi kvartaliaruannetes Tallink oma kulude detaile ei näita, siis me tõenäoliselt alahindasime jaemüügi kasumimarginaali, ülehindasime kütuse koguseid (Tallinki teatel aasta lõikes kütuse kulutamine vähenes 3.2% võrra meremiili kohta) ja alahindasime hotelliäri tsüklilisust. Lisaks ei näinud me ette ühekordsete tulude/kulude positiivset netoefekti. EUR 24m suurune EBITDA ületas meie ootusi EUR 6.6m võrra.

Suur hooldustööde hulk mõjutab 2019 müüki

Alandasime 2019 kütusekulu ootuseid tänu vähenenud kütusekogustele, aga ka tänu madalamale naftahinna ootusele (USD 62/bbl aastal 2019 (eelmine ootus USD 70/bbl) ja USD 65/bbl aastatel 2020-21). Et kajastada planeeritud 126 päeva hooldustöid seitsmel laeval 2019.a. esimesel poolaastal, vähendasime 2019.a. oodatavat käivet EUR 7m võrra EUR 943m-ni. Aasta esimese kahe kuu jooksul teatas Tallink 95 dokipäevast, mis on võrreldav 50 päevaga 2018.a. esimese kahe kuu jooksul. Peamiselt oodatavate kütusekulude vähenemise tõttu tõstame 2019 EBITDA ootuse EUR 144m-le (eelmine ootus EUR 134m), kuid langetame 2020 EBITDA ootuse EUR 142m-le. Jätsime Tallinki aktsia hinnasihi EUR 1.05-le ning säilitasime aktsiale Neutraalse soovituse.

Tutvu kindlasti Swedbanki soovituste taustteabega.

Käesolevas artiklis toodud väärtpaberi soovitus või sihthind baseerub analüüsil, mis avaldati 12.03.2019 kell 17.45, ent mis ei pruugi olla viimasena avaldatud analüüs. Viimati avaldatud väärtpaberi soovitus või sihthind on kättesaadav Swedbank AS aktsiaanalüüsi üksuse tasulise analüüsiteenuse tellijale.

Märksõnad: Aktsiaturg, Investor, Tallink