Avalehele
Virtuaalportfellid – august 2024

Virtuaalportfellid – august 2024

Igal kuul jagame Sinuga ülevaadet, kuidas läheb podcast’i „Investeerimisjutud“ virtuaalportfellidel.

Enne portfellidega tutvumist viska pilk peale ka virtuaalportfellide reeglitele.

Väike Peeter

Augustis naases finantsturgudele volatiilsus, sest investorid ehmatasid ära Jaapani aktsiaturul aset leidnud paanikamüügist, mis levis edasi ka teistele suurematele aktsiaturgudele. Aastaid olid spekulatiivsed investorid laenanud Jaapanist olematu intressiga jeeni ning vahetanud need kõrgemat intressitulu pakkunud valuutadesse või investeerinud saadud vahendid kiiret kasvu pakkunud USA tehnoloogiafirmadesse. Jaapani Keskpanga poolne intresside tõstmine tõi kaasa jeeni kursi  kallinemise, mis koos tehnoloogiasektori aktsiate kukkumisega sundis äkitselt töötamast lakanud positsioone kiiresti sulgema.

Juba mitmendat kuud järjest võib märgata trendi, kus institutsionaalsed investorid sulgevad kalliks muutunud tehnoloogiafirmade positsioone ning suunavad saadud raha väiksemate ettevõtete aktsiatesse. August oli väga halb kuu Mehhiko ja Türgi aktsiaturgudele, mis eurodes mõõdetuna kukkusid kuuga vastavalt 9,4% ja 12,4%. Suurimat tõusu pakkus Brasiilia, mis kasvas kuuga eurodes mõõdetuna 4,1%.

Augusti lõpuga sai täis aasta Investeerimisjuttude virtuaalportfellide loomisest. Hoolimata Baltikumi aktsiate jätkuvast nõrkusest lõpetas Väikese Peetri portfell oma esimese tegutsemisaasta 9,32% plussiga. Suurimat tuge on tema portfellile pakkunud Telia aktsia, mis on vaadeldud perioodil kasvanud üle 60%.

Augustis oli Väikese Peetri portfelli edukaim aktsia Nibe, mis kasvas pisut üle 12%. Ettevõtte laovarud on hakanud vähenema ning ettevõtte juhtkond on tuleviku osas juba pisut optimistlikum. Kõige enam (-7,3%) kukkus Väikese Peetri portfellis augustus Kinnevik. Langevad intressimäärad mõjuvad firmale lähetulevikus toetavalt ning aitavad parandada private equity firmade tehinguaktiivsust, mistõttu Väike Peeter antud positsiooni pärast ei muretse.

USA tehnoloogiafirmade kalli hinna tõttu ei kiirusta Väike Peeter hetkel laiapõhjaliste turuindeksite ostmisega. Suuremat väärtust näeb ta hetkel Tallinna börsil ning seetõttu investeeris ta igakuised 250 eurot sellel kuul LHV aktsiasse.

Brita portfell

Juuli alguses Väikese Peetri poolt enda tütrele loodud portfelli maht hakkab koos augusti lõpus lisatud igakuise 150 euroga lähenema juba 1000-le eurole. Portfelli strateegia on briljantselt lihtne – iga kuu investeeritakse 50 eurot Swedbank Robur Access Global fondi ning 100 eurot Baltikumi suurimate firmade aktsiatesse. Konktreetse aktsia valiku teeb Väike Peeter turul valitsevale olukorrale vastavalt, eelistades fundamentaalselt odavamaid ning tehniliselt enim ülemüüdud aktsiaid. Sellel kuul ostis Väike Peeter kõiki portfellis olevaid aktsiaid proportsionaalselt võrdselt juurde.

Brita portfellis olevaid aktsiaid Väike Peeter kuni tütre 18 aastaseks saamiseni müüa ei plaani. Portfelli loomisest on Brita portfell hetkel 5 euroga miinuses, aga see Väikest Peetrit sugugi ei häiri. Pigem vastupidi – hetkel on portfelli ülesehitamise periood ning siis tuleb olla rõõmus, kui turg pakub häid firmasid soodsa hinnaga.

Suur Peeter

Suur Peeter jätkas augustis eelmisel kuul alanud edu lainel. Kuuga kasvas tema portfell 1,9% ning rahaliselt 22266 euro võrra. Suure Peetri portfelli suurim positsioon Realty Income kasvas intressimäärade langetamise ootuses kuuga 7,1%. Uutesse kõrgustesse kasvanud kulla hind aitas Suure Peetri portfellis oleval kullakaevandusfirmal Barrick Gold kuuga kasvada 10,7%. Suurimat tuge pakkusid augustis Suure Peetri portfellile tehnoloogiaktsiad. Palantir kallines kuuga 20,7%, Crowdstrike 23% ning Paypal 11%. Tugeva tehnilise pildi ning paranevate tulemuste valguses ostis Suur Peeter ka 200 tk Paypali juurde ning omab nüüd kokku 1000 tk ettevõtte aktsiat. Kuna positsioon on juba piisavalt suur, siis juurde antud aktsiat pole plaanis osta.

Suure Peetri ühed viimased ostud Starbucks ja Nike on kenasti tööle hakanud. Starbucks kallines kuuga koguni 25% kui firma sai endale uue tegevjuhi, kes juhtis varasemalt Chipotle Mexican Grilli ning suutis oma eduka tööga ettevõtte aktsia hinda üle üheksa korra kasvatada. Nike vastu on huvi tundmas mitmed suured väärtusinvestorid, kes firma tulevikuperspektiivide paranemisse usuvad. Kuuga kallines Nike aktsia 13%. Uutest ettevõtetest omandas Suur Peeter augustis esimese osa Alphabetist, kes tema hinnangul võiks tulevikus olla üks firmadest, kes tehisintellekti võidukäigust oluliselt võita võiks.

Kehvemini esinesid augustis Suure Peetri portfellis Pfizer ja Trowe Price Group, mille väärtpaberite hinnad kukkusid kuuga pisut üle 5%. Raske südamega pani Suur Peeter enda esimese tegutsemisaasta lõpuks kinni Walgreens Boots Alliance ja Leggett&Platt`i positsioonid.  Esimese kahjum oli koguni 55% ja rahaliselt üle 22000 euro, teise puhul oli kahjum 15% ning pisut üle 8000 euro. Mõlemad ettevõtted pole enam dividendiaristokraadid ning ei sobitu seetõttu Suure Peetri investeerimisstrateegiasse. Õppetund Suurele Peetrile on see, et tulevikus tuleb lihtsalt negatiivsete uudiste saabumisel kiiremini reageerida ja miinust mitte väga suureks lasta.

Kokkuvõttes lõpetas Suur Peeter oma esimese tegutsemisaasta siiski rõõmsa tujuga, sest miljoni euroga alustatud portfell on keskmisest madalama riski juures kasvanud aastaga pisut enam kui 180000 euro võrra. Hetkel on portfellis 72000 eurot vaba raha, mis kannatlikult uusi atraktiivseid võimalusi otsib.

Kuula ka „Investeerimisjuttude“ kõige uuemat episoodi!