Avalehele
Virtuaalportfellid – november 2023

Virtuaalportfellid – november 2023

Igal kuul jagame Sinuga ülevaadet, kuidas läheb podcast’i “Investeerimisjutud” virtuaalportfellidel.

Enne portfellidega tutvumist viska pilk peale ka virtuaalportfellide reeglitele.

Väike Peeter

November oli finantsturgudel oktoobriga võrreldes parem kuu, sest inflatsioon hakkab vaikselt taanduma ning keskpankade poolt oodatakse esimesi intresside alandamisi juba järgmise aasta esimeses kvartalis. Väikse Peetri portfell kasvas kuuga 279 euro ehk 2,7% võrra. Portfelli loomisest on Väikse Peetri portfell 0,79% plussis. Eesti majanduskasv kukkus kolmandas kvartalis 3,9% võrra ning sellel oli negatiivne mõju nii Tallinna Sadama kui ka Eften United Property Fundi hinnale. Oktoobriga võrreldes kukkus novembris 60 euro võrra Ignitise aktsia hind. Rohesektori aktsiate hinnasula ei jäänud kajastamata ka Väikse Peetri portfellis ning Nibe aktsia taandus kuuga 3,4% võrra. Teist kuud järjest on enim Väikse Peetri portfelli väärtust suutnud kasvatada Telia aktsia, mis kolme kuuga on kasvanud juba 20,8% võrra. Detsembri alguses laekub Väikse Peetri portfelli taas 250 eurot, mille ta plaanib investeerida Roburi globaalsesse fondi, et enda portfelli geograafilist hajutatust parandada. Kokkuvõttes on Väike Peeter enda esimese kolme kuu tulemustega rahul, sest hoolimata närvilistest turuliikumistest on ta oma portfelliga siiski 85 eurot plusspoolel.

Suur Peeter

Suure Peetri portfell lõpetas novembri 2,4%-se plussiga ning kuuga teeniti juurde 24 121 eurot. Kuna finantsturud ei paku hetkel väga häid võimalusi soodsa hinnaga kasvuaktsiate portfelli lisamiseks, siis keskendus Suur Peeter novembris kvaliteetsete rahavooinstrumentide ostmisele. Turgudel kasvab tõenäosus, et hiljemalt järgmise aasta keskel hakkavad keskpangad intresse alandama, mistõttu Suur Peeter ostis jõuliselt juurde nii USA valitsuse pikaajalisi võlakirju kui ka Realty Income aktsiat, mille kinnisvaraportfell on sektori tugevaimate seas. Need kaks instrumenti on Suure Peetri portfelli vundamendiks, millelt ta loodab lähiaastatel teenida väga hea riski-tulu suhtega tootlust.

Finantssektorist ostis Suur Peeter novembris varahaldusfirma Trowe Price Group aktsiat. Tegemist on dividendiaristokraadiga, kes on 37 aastat järjest suutnud dividende kasvatada. Portfelli lisamise hetkel oli firma jooksev dividenditootlus üle 5% aastas ning aktsia tehniliselt tugevalt ülemüüdud seisus, mis võimaldas kuuga pea 10% tootlust teenida.

Energiasektorist jäi Suure Peetri pilk novembris peatuma Enefit Greenile, mis kohaliku turu nõrkuse taustal soodsatele hinnatasemetele müüdi. Firma finantsseis pole kaugeltki nii kehv nagu börs arvab, mistõttu Suur Peeter siin ka vaikselt positsiooni ülesse ehitama hakkas. Turu edasise nõrkuse korral plaanib Suur Peeter Enefit Greeni aktsia ostmist jätkata.

Oma rahavooportfelli hetkeseisuga on Suur Peeter väga rahul. Suurimad õnnestumised on olnud McDonalds ja Verizon, mis on mõlemad kolme kuuga viiendiku võrra oma väärtust kasvatanud. Kõige nõrgem on olnud USA suur apteegikett Walgreen, kus riskikartlikumad investorid kardavad, et firma võib dividende vähendada, et oma võlakoormust vähendada. Millised sammud firma uus tegevjuht ette võtab, näitavad järgmised paar kvartalit. Hetkel on firma jooksev aastane dividenditootlus 9,5% ning aktsia kaupleb viimase veerandsaja aasta madalaimatel tasemetel. Investorid on väga negatiivselt meelestatud ning väiksemgi positiivne uudis võib firma aktsia hinda kiiresti ülespoole liigutada.

Kasvuaktsiatesse on Suur Peeter hetkel investeerinud vaid pisut enam kui 137000 eurot ning siin on tulnud ette ka esimesi tagasilööke. Roheenergiafirma Enphase Energy maalis investoritele väga negatiivse järgmise kvartali müügiprognoosi ja on järgmised paar kvartalit tegelemas üleliigsete laovarude vähendamisega. Korraks üle kolmandiku miinuses olnud positsioon sai portfellis pisut parema hingamise, kui firma tegevjuht ja asutaja ostis aktsiat isiklikult juurde pea 10 miljoni dollari eest. Kuna tegemist on volatiilse aktsiaga, siis Suur Peeter hetkel aktsia juurde ostmisega ei kiirusta. Selle asemel otsustas ta osta kogu rohesektorit laiapõhjalise indeksaktsiaga ning tehingu ajastus oli väga hea.

Turu madalseisu ajal ostis Suur Peeter novembris juurde nii Kinneviku kui Paypali aktsiat. Eelmise kuu lõpus Venemaalt lahkunud Bonava teenis tehinguga üle 50 miljoni euro ning see viis aktsia korraks korralikku plussi, kuid mõnede analüütikute kommentaarid, et bilansi täiendavaks tugevdamiseks pole Bonava täiendavate aktsiate emissioon võimatu, tõi aktsia taas allapoole. Ka Suur Peeter vähendas oma Bonava positsiooni kolmandiku võrra, et olla vajadusel valmis neid ka odavamalt juurde märkima. Hiina turu nõrkus on allapoole surunud ka Nio aktsia hinda ning hetkel ootab Suur Peeter detsembri algust, et Nio viimaste müüginumbrite pealt oma järgnevad käigud teha. Kokkuvõttes on Suure Peetri portfell kolme kuuga üle 13000 euro plussis ja siit on hea edasi minna. Vaba raha on portfellis üle 312000 euro, mida turu nõrkusehetkedel saab vajadusel kasutada. Kui novembris laekus Suure Peetri portfelli dividende pisut üle 300 euro, siis detsembris on see summa juba üle 5200 euro.

Kuula ka viimast Investeerimisjuttude episoodi: