Avalehele
Voldemortiga tuleb tegeleda, muidu tegeleb Voldemort sinuga

Voldemortiga tuleb tegeleda, muidu tegeleb Voldemort sinuga

Esimesse Kogumispäeviku Rahakooli tundi kõndisin kergel sammul ja õhinaga. Olin kindel, et kohale jõudes lausub sõõlamiskübar „Gryffindor!“ ja nii läkski. Pinginaabriteks sattusid vahvad kaaslased, kellega kõkutasime kõvasti naerda ja tulevik näis ilusam kui iial varem. Kui aga sissejuhatus oli tehtud ja esimesed õpetajad alustasid, siis tabas mind reaalsus – millesse ma ennast küll seganud olen!? Ei, ärge saage valesti aru. Me ei alustanud kohe võlujookide kokku segamise või keeruliste loitsude õppimisega, aga mulle endale jõudis kohale, et nüüd olen siin ja proovin päriselt investeerimise võlukunsti selgeks saada.

Rõõm näha, et nii palju investeerimishuvilisi leidub!

Voldemort aka inflatsioon

Esimeses Rahakoolis jagati meile peamiselt taustainfot ja hariti üleüldisemalt. Näiteks räägiti esimese asjana sellest, kuidas meie ilusat maailma varjutab üks pahalane Voldemort ehk inflatsioon. Tegemist on hinnataseme tõusuga, mille tõttu kaotab raha ajapikku oma väärtust. Sellepärast ei olegi kasulik raha lihtsalt hoida ja koguda, vaid see tuleks investeerida, et raha saaks oma väärtust kasvatada.

Lisaks räägiti meile investeerimisega alustamise peamistest takistustest. Näiteks segavad seda halvad harjumused, nagu oma aja raiskamine. Pean tunnistama, et ka minul on see halb harjumus. Näiteks võin õhtuti kulutada nii mõnegi tunni sarjade vaatamisele, selle asemel et lugeda kasulikku kirjandust. See on kindlasti miski, mida saab enesedistsipliiniga muuta, sest tegelikult ei ole raske leida päevast kasvõi pool tundi, et võtta kätte raamat ja seda lugeda. Üks suur takistus on ka hirm – nii raha kaotamise ees kui ka selle ees, et investeerimise õppimine on liialt keeruline. Kellele meist ei oleks raskelt teenitud raha kallis? Aga selle asemel, et kramplikult sellest kinni hoida, on mõistlik võtta siiski risk ja investeerida alguses kasvõi väga väikeseid summasid. Kogemustele tuginedes on võimalik saada investeerimises aina edukamaks. Kui aga investeerimine tundub liialt keeruline, siis ei olegi teha midagi muud, kui võtta ette igasugused abimaterjalid, mis asja selgeks teevad. Killuke inspiratsiooni teiste inimeste edulugudest annab samuti ainult hoogu juurde.

Esimene kodutöö

Meile räägiti veel seda, et enne investeerimist tuleks nii oma peas kui ka paberil selgeks saada, mis isiklikus rahakotis toimub. Sestap jäigi üheks kodutööks endale selgeks teha, millised on mu kulud ja tulud. Nii on hea aru saada, mis on sellised kulud, mida saaks vähendada või millest tuleks üldse loobuda. Kui see on selge, siis on võimalik näha, kust leida seemneraha investeerimisega alustamiseks. Teine osa kodutööst on investeerimise lühi- ja pikaajaliste eesmärkide paikapanek. Kui alustada punktist A kõndimist, siis on ju palju kindlam edasi sammuda teadmisega, milline on punkt B. Siin on mõned näited minu eesmärkidest:

  • Omandada baasteadmised investeerimisest – miks, kuidas ja kuhu?
  • Leida esimene seemneraha ning see kuhugi investeerida.
  • Saada aru sellest, kuidas jälgida erinevaid veebisaite, millel kujutatakse hetkeseisu aktsiaturgudel ja tekitada endale harjumus neid veebisaite ka tihti külastada.
  • Kindlustada endale ja oma tulevasele perele ilus tulevik (pikaajaline eesmärk).

 

Järgmises Kogumispäeviku Rahakoolis lähevad asjad juba tõsisemaks ja siis algab päriselt võlujookide ja loitsude õppimine. Neil, kel ei olnud võimalust Rahakooliga liituda, on hea võimalus ühineda hoopis Facebookis Kogumispäeviku grupiga, sest novembrikuus keskendutaksegi seal just investeerimise teemale. Lisaks on see ainulaadne koht, kust saab uusi teadmisi rahatarkuse kohta kasvõi ööpäev läbi.

Märksõnad: Investeerimisblogi, Noor