Avalehele
See ei ole kerge, aga see on lihtne

See ei ole kerge, aga see on lihtne

15.08.2018

Eelmisel nädalal toimus praktikantidele seminar ja workshop, mille peamiseks teemaks oli karjäär. Tundub, et viimasel ajal on tegemist eriti vajaliku teemaga, sest palju on räägitud milleenialite kriisist ja segaduses noortest. Kas mõni neist küsimustest kõlab ka sulle tuttavalt?

Millal pean otsustama, mida teha tahan?

Mida teen siis, kui mind ei paista huvitavat ükski eriala või töökoht?

Mis saab siis, kui ma aasta pärast mõistan, et tehtud eriala -või karjääriotsus on olnud vale?

Mis on mu kirg ja kas ma saan teha seda tööna?

Olen neid küsimusi endalt küsinud aastaid ja koormanud ennast nendega niivõrd palju, et vahel ei ole isegi silmapiiril lahendust paistnud. Mul on hea meel, et praegu olen oma otsustega rahul, aga nii muutuvas maailmas võib vabalt saabuda ka aeg, mil pean taas endale neid küsimusi esitama.

Ülikooli valikud

Väga paljud inimesed ilmselt ei tea, et pärast keskkooli läksin ma korraks õppima hoopis Maaülikooli loomakasvatust. Sain üsna kiirelt aru, et kirg loomade vastu ei tähendanud siiski seda, et tahaksin selles valdkonnas teha ka karjääri. Mulle piisas sellest, et mu kass õhtuti külje all nurru lõi. Aasta hiljem astusin ma hoopis EBS-i ettevõtlust õppima, aga tegelikult ei ole ma siiani kindel, kas minust kunagi ka ettevõtja saab.
Kas pärast gümnaasiumit tehtud otsused on lõplikud? Hiljuti sattusin jutustama ühe teise praktikandiga, kes oli äsja lõpetanud geenitehnoloogia eriala. Olin üllatunud, et pärast sellist erialavalikut tuli ta hoopis panka praktikale ja soovib sügisest alustada magistriõpinguid kommunikatsioonis. Ta tundis ära selle, et ei olnud oma varasema otsusega rahul ja selle asemel, et ühiskonnasurvele alluda, võttis ohjad enda kätte ning julges teha vastupidiseid valikuid. Tunnen selliseid lugusid kuulates alati aukartust, sest kui keegi otsustab riskida ning oma südant kuulata, siis hoolimata raskustest on tegu pigem kingitusega iseendale.

Alustades karjääri

Pärast rasket õppeaastat tahaks muidugi suvel puhata, aga kas niisama mõnusast ajaveetmisest on ka edasises elus kasu? Soovitan igal suvel pigem kandideerida võimalikult paljudesse praktikakohtadesse. Tänu praktikale saab aimu töömaailmast ning muidugi endaga kaasa võtta ka hinnalised kogemused ja tutvused. Kui õppida laiemat eriala, siis on praktika ideaalne võimalus selleks, et proovida kätt mitmetes kitsamates valdkondades ja panna oma huvid proovile. Nii on pärast ülikooli  parem aru saada, mis sind päriselt kutsub ja kindlasti on suurema kogemusepagasiga lihtsam ka hiljem töövestlustel läbi lüüa. Kui  saad õppida näiteks õhtuses õppes, siis on tegelikult võimalik asuda juba kooliajal karjääri tegema. Seda tegin ka mina, kui läksin meediaplaneerijaks. Õnneks mõistsin varakult, et mulle see töö ei sobi, kuigi olin pikalt arvanud, et see on mu unistus. Selle maailma kokkuvarisemine oli küll raske, aga vähemalt sain mõnele küsimusele vastuse ja kogemusi veel pealekauba.

Elu ei ole lihtne, aga seda ei pea ka liiga keeruliseks elama

Vahel on täiskasvanud inimene olla väga raske, sest pead võtma vastutuse ja kõik valikud tegema ise. Kas meie organism on programmeeritud nii, et tahame võtta vastu raskeid otsuseid ja sellega kaasnevat vastutust? Ei. Küll aga on see enda rahulolu nimel vajalik. Vastused keerulistele küsimustele ei saabu ühe koha peal istudes ja mõeldes ega ka näiteks Eestist korraks välismaale põgenedes. Need saabuvad tasa ja targu siis, kui sa mõistad, et oled ise enda elu juht. Kui hakkad oma peas teadlikult tegema otsuseid nii, et oleksid endaga hiljem rahul ja tunneksid uhkust, siis tegelikult muutub ka õnnetunne. Jah, tihti tähendavad rasked otsused riskimist ja palju tööd, aga kas valid pigem lühiajalise õnneemotsiooni või pikaajalise õnne koos rahuloluga?

Mõned terad noppimiseks

  • Pigem ütle välja oma mõtted, tegutse nendele vastavalt ja ära karda teiste arvamust.
    Sul ei ole mitte midagi kaotada, ainult võita.
  • Ole proaktiivne, ka tüütutes asjades.
    Me kõik tahaks lihtsasti läbi ajada ja lisakohustusi endale mitte võtta. Küll aga näitab proaktiivsus sind inimesena, kellega on hea ka edaspidi koostööd teha. Kasuta alati ära võimalusi näidata enda võimeid ja teadmisi.
  • Kirg või hobi ei võrdu alati karjääriga – jäta mõned hobid hobideks.
    Meile räägitakse palju sellest, kuidas tuleks teha seda, mille vastu on sul kirg ja armastus. Küll aga ei tasu meelt heita, kui sa ikkagi ei suuda luua karjääri mündikogumisest, mille vastu sa tunned suurt kirge. Maailmas on miljon kui mitte triljon karjäärivalikut ja kindlasti on võimalik ka nende seast endale midagi meelepärast leida.
  • Ainult tasapisi elamine toob vastused sinu küsimustele.
    Kui sa ei ole kindel, kas sulle pakutav töö on ikkagi sinu jaoks õige, siis sellest ei ole midagi. Võta see töö vastu ja uuri järele. Mitte keegi ei saa tegelikult sulle pahaks panna katsetamist ja proovimist. Sinu elus on kõige olulisem sinu õnn ja rahulolu oma tegevustes ja selleks, et seda leida, peab seda ka otsima.
  • Mitte miski ei pea olema lõplik.
    Isegi, kui oled koolis või tööl lõksus ühiskonnasurve või enda ootuste tõttu, siis proovi alati meeles pidada, et igast asjast on tegelikult väljapääs. Sa pead lihtsalt ise püsti tõusma ja selle suunas kõndima hakkama. Kõige halvem on võtta oma elu kui vanglat, sest tegelikult see ei ole seda.
  • Ka maailma parimat tööd tehes saab tunda halbu päevi.
    Varem arvasin, et pean leidma endale töö, mis on ideaalne ja teeb mind iga päev õnnelikuks. Tegelikult tuleb arvestada sellega, et iga töö peidab endas ka raskusi. Tuleb lihtsalt ära tunda see, kas sa oled üldises plaanis oma valikuga rahul.

Igatahes püüan ise neid nõuandeid järgida nii oma tähtsates otsustes kui ka väiksemates tegudes. Näiteks nagu kirjutada blogipostitusi just sellistel teemadel, mis mulle meeldivad ja mida avalikustades saan endaga rahul olla. Tundub, et rahulolu paistab välja ka minu kirjutistes, sest viimasel ajal olen saanud ka võõrastelt inimestelt head tagasisidet ning see annab ainult motivatsiooni juurde! Võtke väljakutse vastu ja tehke otsuseid, mis esialgu näivad rasked, aga lõpuks toovad pikaajalisema õnnetunde. Olgu selleks siis tervislikumalt toitumine, mõne kursusega liitumine või lausa karjäärivahetuse tegemine. Elu on elamiseks iseendale!

Luba endale ka puhkust ja naudinguid – minu jaoks on parimaks stressimaandajaks ujumine 🙂