Avalehele
Hindade tõus hoogustus veelgi

Hindade tõus hoogustus veelgi

  • Hindade tõus kiirenes juunis 3,8%-ni.
  • Mootorikütused ja elekter kallinesid märgatavalt.
  • Aasta teisel poolel peaks hinnatõus ulatuma üle 3%.

Keskmine hinnatase kerkis juunis aastaga 3,8% võrra. Kaubad kallinesid 3,1% ja teenused 5,0%. Viimati oli hindade tõus sama kiire 2018. aasta sügisel, kui nafta hind oli praegusega võrreldaval tasemel.

Mootorikütuste hind kerkis juunis viiendiku võrra

Nafta hind ulatus juunis üle 70 USA dollari barreli kohta. Eurodes arvestatuna oli nafta hind 70% kallim kui aasta tagasi. Nafta hind kerkis juuli algul veelgi, 75 dollari kanti, kuna OPECi liikmed ei ole suutnud tootmiskvootides kokku leppida. Tootmismahtude suurendamine on siiski tõenäoline ja see peaks musta kulla hinda veidi leevendust tooma.

Eluasemega seotud kulusid kergitasid elekter ja üür

Kodudesse jõudnud elekter kallines juunis kolmandiku võrra. Elektri börsihind püstitas uue rekordi. Börsihind oli juunis poole kõrgem kui mais ja ligi kaks korda suurem kui aasta tagasi. Elektri hinda tõstsid erinevate tootmissisendite kallinemine ja suvine kaablite hooldus, mis vähendas elektri pakkumist.

Üüri hind kerkis aastaga 6,8% võrra. Nõudlus üürikorterite järele tasapisi kosub. Üürikorterite pakkumisi oli nii Tallinnas kui Tartus vähem kui aasta tagasi, samas oluliselt rohkem kui 2019. aastal samal ajal.

Tugev nõudlus tõstis meelelahutuse, eriti spordi- ja matkakaupade, hindu. Piirangute leevendamine ja soojad ilmad suurendasid huvi ja hindu ka rõivaste ja jalatsite kauplustes. Liikumisandmed näitavad, et kaubanduskeskustes ja meelelahutusasutustes liikus juunis rahvast oluliselt rohkem kui aasta tagasi.

Aasta teisel poolel peaks hinnatõus ulatuma üle 3%

Aasta kokkuvõttes peaksid tarbijahinnad tõusma 2,6%. Samas suurusjärgus tõusid hinnad ka enne kriisi. Hinnaindeksit mõjutavad sel aastal transpordi ja eluaseme kallinemine. Ka toiduainete hinnatõus peaks teisel poolaastal kiirenema.

Märksõnad: Hinnad, Liis Elmik, Majandus