Avalehele
Palgakasv püsib kiire

Palgakasv püsib kiire

Keskmine palk tõusis aastaga 8 protsendi võrra. Palgad tõusid üle kümne protsendi avalikus halduses, töötlevas tööstuses ja põllumajanduses. Palgakasv oli tagasihoidlikum valdkondades, kus aasta tagasi toimus töötasudes suurem hüpe: ehituses, panganduses, kinnisvaras ja meelelahutuses.

Palgakasvu taga on tööjõupuudus, alampalga tõus ja töötajate poolne surve, kes ei soovi elatustaseme tugevat langust väga kiire hinnatõusu tõttu. Täitmata ametikohtade arv on endiselt kõrge. Kuigi tööjõupuudus on leevenenud, leiavad paljud ettevõtjad, et kliente ja tarnijaid on lihtsam leida kui töötajaid.

Keskmine netopalk tõusis kolmandas kvartalis aastaga 7 protsenti. Hinnad kasvasid kolmandas kvartalis netopalgast 3,6 korda kiiremini. Sellest hoolimata on tarbimise tase seni suhteliselt stabiilne olnud. Sellele on kaasa aidanud säästude kasutamine ning uute tarbijate lisandumine põgenike ja turistide näol.

Swedbanki hinnangul tõuseb keskmine brutopalk sel aastal 9,5 protsendi võrra. Järgmisel aastal aeglustub palgakasv Swedbanki prognoosi järgi 8,5 protsendini. Palgakasvu toetavad spetsialistide puudus, kõrgem miinimumpalk, palgatõus avalikus sektoris ja endiselt kiire hinnatõus.

Märksõnad: Majandus, Palgakasv