Avalehele
Esimene palk ― mida meeles pidada?

Esimene palk ― mida meeles pidada?

Esimese töö saamine olgu siis suvevaheajaks või pärast kooli lõpetamist on kindlasti väga põnev sündmus, mida paljud noored ei jõua ära oodata. Samas on see kindlasti ka stressirohke, sest esmakordselt töölepingut sõlmides on vaja teadmisi ja süvenemist, et palgapäev ei jääks tulemata ning töö eest saadav tasu vastaks kokkulepitule. Üheks uueks väljakutseks võib olla ka isiklike rahaliste vahendite haldamine. Jagan Sulle rahatarkuse nippe, mida tasub kõrva taha panna, et esimene palk veelgi rohkem rõõmu pakuks.

Sõlmi korralik tööleping

Töösuhte vundamendiks on tööleping, kus on must-valgelt kirjas nii töötaja kui tööandja õigused ja kohustused, töötasu suurus ning ülevaade tööülesannetest. Tea, et ainult kirjalikult sõlmitud tööleping aitab tagada Sinu õigusi juba esimesest tööpäevast, seega ära lase ennast eksitada ettepanekutest teha leping suuliselt, kunagi hiljem või tagantjärgi.

Kui töötad täisajaga, pead oma töö eest saama vähemalt kehtestatud töötasu alammäära. Töötasu alamäär on sel aastal brutotasuna 654 eurot kuus (tunnitasu on 3,86 eurot). Siin pole oluline töö iseloom või keerukus, kas teed tunni- või tükitööd. Samuti on Sul õigus tasulisele puhkusele vastavalt tööl käidud ajale.

Alaealiste töölevõtmiseks sõlmitakse samuti tööleping, kuid töölepingu sõlmimiseks on vaja nii lapse kui tema vanema nõusolekut. Alaealistele kehtivad töötamisel ka erisused, mida peab silmas pidama, näiteks 7-16-aastastel on lubatud teha üksnes kerget tööd ning sõltuvalt vanusest 3-7 tundi päevas, mitte rohkem. Lisaks ei tohi koolikohustuslik alaealine töötada rohkem kui poole koolivaheaja kestusest.

Alusta võetud finantskohustuste tasumist

On hea, kui finantskohustusi üldse pole, kuid kui on, siis nüüd on õige aeg alustada nende tagasi maksmist. Olgu selleks siis õppelaen või laenud perekonnalt, sõpradelt. Kõiki laene ei pruugi olla võimalik koheselt tagasi maksta, kuid ole nutikas ning märgi kõik finantskohustused näiteks Exceli tabelisse üles ning koosta endale eelarve, et Sul oleks ülevaade nii oma tuludest kui kuludest.

Nüüd on aeg investeerimiseks

Kui asusid tööle täisealisena, on kasulik tulevikule mõeldes alustada investeerimisega. Esimese sammuna tee endale III pensionisammas, mida riik toetab tulumaksusoodustusega: iga aasta saad samba sissemaksetelt 20 protsenti tulumaksu tagasi.

Teiseks tasub huvi tunda fondidesse ja väärtpaberitesse investeerimise kohta, sest seistes kaotab raha lihtsalt oma väärtust. Et investeerimisega alustamine oleks lihtsam, kingime Swedbankis kõikidele oma 18-aastastele klientidele Roburi fondi osakuid ning oleme loonud investeerimiskooli erinevate podcastide, artiklite ja videotega, mis aitavad investeerimisteekonnal esimesi samme teha. Kindel on see, et mida varem investeerimisega alustad, seda suurem on võimalus, et jõuad rohkem raha kasvatada.

Loo endale meelerahufond

Olenemata vanusest on hea, kui Sul on rahaline tagavara. Kui kunagi oli siinkohal üheks populaarseks lahenduseks hoiupõrsas, siis tänapäeval, eriti kui kasutad pangakaarti, tasub säästmine muuta automaatseks. Näiteks saab Swedbanki pangaäpis lülitada sisse Rahakoguja rakenduse, mis ümardab iga ostu järgmise euroni ja kannab ostu ja ümarduse vahe eraldi kogumiskontole. Nii koguneb tubli summa peaaegu et märkamatult, lisaks saab kogumiskontole teha ka eraldi ülekandeid või sõlmida püsikorralduse. Raha on võimalik igal ajal ka kasutusse võtta. Kulutusi saab jälgida Minu eelarvega.

Premeeri ennast

Oled oma esimese töökoha saamiseks kõvasti vaeva näinud: otsinud sobivaid töökohti, kandideerinud, kirjutanud motivatsioonikirju, käinud töövestlustel ꟷ oled oma palga välja teeninud. Premeeri ennast hoolsuse ja eelarve koostamise eest. Kuigi kulutustel silma peal hoidmine ja eelarvestamine on igati mõistlik, võib liigne agarus säästa tekitada trotsi. Seega luba endale kulutusi ka lõbusatele tegevustele. Ole nutikas ja heida pilk peale ka Swedbanki noorte lehele, kust leiab erinevaid partnerpakkumisi ja soodustusi.

Loe täpsemalt tööle asumise, töölepingu ja muu olulise kohta Tööinspektsiooni portaalist Tööelu. Rohkem nippe ja nõuandeid, kuidas oma rahaasjadega targalt ümber käia, leiad ka Kogumispäeviku grupist.

 

Märksõnad: Palk, Triin Jalakas