Avalehele
Kool algab, mis seis on su rahaasjadega?

Kool algab, mis seis on su rahaasjadega?

08.08.2023

Kooliaasta algus läheneb täiel kiirusel. Paljud värsked tudengid on juba korteri leidnud ning saavad peagi esimest korda iseseisvalt üüri ja kommunaale maksta. Kui oled aga veel gümnaasiumis või põhikoolis, siis kas oled uue taskuraha summa vanematega juba kokku leppinud?

Õhus on elevust ja ärevust – uued väljakutsed on ju kohe kohal. Omal käel tegutsema hakkamine nõuab selget ülevaadet oma rahaasjadest. Ära muretse, sa ei pea üksi nuputama hakkama, sest mul on sulle mõned näpunäited.

Eelarve koostamine

Selleks, et oma rahaasjad selgeks saada, on esimene loogiline samm koostada eelarve. Ära üle mõtle, see käib tegelikult lihtsalt:

  1. kirjuta üles kõik oma sissetulekuallikad, näiteks palk, taskuraha ja toetused;
  2. pane kirja kõik oma kulud ning jaga need siis kategooriatesse: toit, kodu, transport, riided, meelelahutus jne.

Seejärel määra igale kategooriale sobivad piirsummad ja sea eesmärgiks jääda eelarve juurde. Ongi eeltöö tehtud ja võid tegutsema asuda!

Vaata tulud ja kulud igakuiselt üle ning kui tarvis, kohenda eelarvet. Niimoodi saad hoida kontrolli oma kulutuste üle ning tagada, et käitud rahaga vastutustundlikult.

Muide, Swedbankis tuleb sulle kulude arvestamisega mugavalt appi Minu eelarve lahendus.

Säästmine ehk kulude vähendamine

Kui eelarve tehtud ja numbrid silme ees, on aeg väikeseks analüüsiks. Vaata eelarvele otsa ning küsi enda käest, kas saad kuskil kulusid kokku tõmmata. Kas vaba aja peale peab ikka igas kuus nii palju minema? Äkki oleks mõistlik kodus rohkem süüa teha ning vähem tellida? Nüüd sõltub juba kõik sinu eelistest ja mugavustest.

Ning ka see on väga okei, kui ei olegi võimalik rohkem kokku pigistada. Selle jaoks on mul veel parem lahendus.

Tulude suurendamine

Kulude vähendamine võib tunduda algul lihtsam plaan, aga pikaajaline võti peitub eeskätt tulude suurendamises.

Mis on su hobid ja mida sulle teha meeldib? Kui oled pikalt tegelenud spordiga, siis uuri treeneri kutse taotlemise kohta, et hakata kooli kõrvalt trenne andma. Kui oled ülikoolis väga pädev finantsteemadel, siis võid ehk anda juba põhikooli õpilastele majandusteemalisi tunde? Õpetajatest on ju alati puudus, eriti noortest. Kas sulle meeldivad peod ja muusika, äkki on sul kätt DJ maailmas. Saad mu mõttele pihta küll…

Kandideeri toetustele

Kasuta ära õpilastele pakutavat rahalist abi. Uuri stipendiume, toetusi ja muid võimalusi, mida pakuvad sinu kool, riik või eraettevõtted. Paljudel tudengitel läheb sõna „stipendium“ ühest kõrvast sisse ja teisest välja, sest eeldatatakse, et seda saavad ainult viielised. Kaugeltki mitte, väga palju sõltub ka sinu erialast ja muudest tingimustest.

Ära unusta, et tark rahaga toimetamine võimaldab sul elada stressivabamat elu. Rahaline vastutustundlikkus võib avada uusi uksi ning pakkuda rohkem võimalusi.

Edu uuel kooliteel!