Avalehele
Tead, et II sammas tuleks puutumata jätta, aga kõhklused närivad hinge?

Tead, et II sammas tuleks puutumata jätta, aga kõhklused närivad hinge?

Uuel aastal muutub teine sammas vabatahtlikuks. Tahame, et Sul oleks vanaduspõlves mõnusam elu ja seetõttu soovitame kogumisega kindlasti jätkata. Jätkamine on kõigi eelduste kohaselt Sulle rahaliselt kasulikum ning raha välja võtmine toob kaasa tagajärjed, millega peaksid arvestama.

Millele tasuks mõelda enne otsuse tegemist?

Tulumaks

Kui otsustad raha välja võtta, kaotad sellelt kohe 20%, sest summalt peetakse kinni tulumaks. Seega kui oled kogunud näiteks 6000 €, pead raha välja võttes 1200 € riigile maksma. Pensionile jäädes on võimalik raha kasutada ka ilma tulumaksu tasumata, kui valida pikaajalised regulaarsed väljamaksed. Ühekordsed või lühemaks perioodiks valitud väljamaksed on maksustatud uuest aastast pensioniealistele samuti võrreldes tänasega soodsamalt, vaid 10% tulumaksuga.

10 aastat katkestust

II sambast raha välja võttes ei ole Sul järgmised 10 aastat võimalik seda praegu nii käega katsutavat raha 2 + 4 skeemi järgi koguda. Senine 4% riigipoolne panus Sinu isiklikku II sambasse läheb nüüd riigieelarve jooksvateks kuludeks. Keskmist, ca 1400-eurost brutopalka teenivale inimesele tähendab see 10 aastaga 6720 euro suurust rahalist kaotust*. Mida kõrgem sissetulek, seda suurem kaotus.

I sammas ei kasva

2021. aastast muutub I samba arvestamise valem. Varem kogunes I sambasse rohkem raha siis, kui Sa ei liitunud II sambaga. Edaspidi on II samba mõju Sinu I sambale minimaalne ning vanaduspension hakkab muutuma kõikidele solidaarsemaks. I sambasse makstud euro ei tähenda tulevikus sellevõrra suuremat vanaduspensionit, seega on arvutuslikult kasulikum koguda lisaks ka II sambasse.

I sammas + II sammas = suurem pension

Eesti Panga, Rahandusministeeriumi ja pankade arvutused näitavad, et I ja II sambast kokku saadav pension on suurem kui ainult I samba oma. Kõige lihtsamalt saad selles ise veenduda Sotsiaalkindlustusameti kalkulaatori abil.

Kui võtad raha välja, võid korraks tunda ennast oma raha peremehena. Tegelikult juhtub vastupidine. Vähemalt 10 aastat ei kogune Sulle enam 2 + 4 skeemiga sedasama isiklikku pensioniraha. Pead leppima I sambaga ehk ühise pensionipotiga. Kui oled nagu meie ja tahad koguda võimalikult palju raha endale, tasub jätkata II sambasse kogumist.

Plaanid jätkata, kuid muretsed oma investeeringute pärast

Meile on esitatud tulevikku puudutavaid küsimusi ning paarile neist saame juba praegu kindlad vastused anda.

Kas minu pensionifond peab vastu, kui osa inimesi raha välja võtab?

Jah, Swedbankis on Sinu pensioniraha investeeritud likviidselt ja globaalsetesse varadesse. Kui mõned meist otsustavad raha välja võtta, siis Sinu II samba investeeringuid see ei mõjuta.

Kas minu pensionifondi tasud tõusevad, kui osad raha välja võtavad?

Ei. Meie juures kogudes jäävad pensionifondi tasud samaks.

Nendele küsimustele vastamisel oleme läbi mänginud ka kõige negatiivsemad stsenaariumid ning julgeme lubada, et II sambasse kogujad ei pea muretsema.

NB! Tea, et raha väljavõtmisel pole tähtaega, seda saab teha nüüd ja ka edaspidi.
Loomisel on ka pensioni investeerimiskonto lahendus, millega saavad investeerimishuvilised ise oma II samba varasid paigutada. Tark ei torma – kui vajad kaalutletud otsuse tegemisel nõu, siis selleks oleme loonud pensioni eriliini numbrile 6 310 310. Lähemalt saad muudatustest lugeda ka Rahandusministeeriumi lehelt.

* Arvutuskäiguga saad tutvuda Swedbanki internetipangas. Samuti saad seal kohandada arvutusi oma sissetuleku vaatest.


Swedbanki pensionifondide fondivalitseja on Swedbank Investeerimisfondid AS. Tutvu fondide prospektide ja põhiteabega aadressil 
www.swedbank.ee/fondid või lähimas Swedbanki kontoris. Lisainfo saamiseks pöördu Swedbanki investeerimistoe poole telefonil 613 1606 või e-posti aadressil investeerimistugi[at]swedbank.ee.