Avalehele
Strateegi veerg aprill 2024

Strateegi veerg aprill 2024

Märtsi ülevaates mainisin, et tehnoloogiasektori eestvedamisel on pidu USA börsidel kestnud kaua aega ning kasumivõtmise periood võib olla üsna lähedal.  Prognoos oli täpne, sest aprillis oodatud korrektsioon saabuski. Minu möödunud kuu vihje, et arenevate riikide börside hinna ja kasumi suhtarv läheneb arenenud turgudega võrreldes ajaloo soodsaimale tasemele, ei jäänud investoritel märkamata ning toorainesektori hinnaralli toel näitas just antud regioon parimat kuist tootlust.

Makropilt

Peale esimese kvartali kiiret tõusu muutusid finantsturud aprillis volatiilsemaks ning püüdsid kohaneda mõttega, et sellel aastal võib kauaoodatud intresside langetamine visalt taanduva inflatsiooni tõttu USA-s üldse toimumata jääda. Föderaalreserv on keerulise probleemi ees – viimased majanduskasvu numbrid osutusid oodatust kehvemateks, häid töötajaid on kasvava palgasurve tõttu keerulisem leida ning hinnakasv on toorainete hinnatõusu toel taas kiirenemas. Majandust ähvardab stagflatsiooni oht, mis on USA keskpankuritele tõsiseks väljakutseks. Seega muresid on piisavalt ning lihtsaid lahendusi ei paista.

Mõnevõrra üllatavalt on inflatsioon Euroopas mõõdukalt alanemas ning Euroopa Keskpanga poolt soovitud 2%-se aastase elukalliduse tasemeni pole enam väga palju maad minna. Olen veendunud, et intressimäärad Euroopas langevad varem kui USA-s ning esimest 0,25%-st intressilangetust võime ilmselt näha juba 6. juunil. Peale seda tehakse tõenäoliselt intresside edasiste langetamistega paus ning veelgi odavamat raha hinda võib loota aasta lõpus eeldusel, et inflatsioonitempo taas ei kiirene.

Hoolimata sellest, et Jaapani Keskpank loobus hiljuti negatiivse intressimäära poliitikast, on jätkunud jeeni nõrgenemine nii euro ja dollari suhtes. Mitte kunagi varem ajaloos pole ühe euro eest saanud pisut vähem kui 170 jeeni. Jaapani valuuta nõrkuse taga on investorite veendumus, et intressimäärade suur erinevus USA ning Jaapani vahel püsib oodatust kauem, mis lubab spekulatiivsematel investoritel laenata odavalt jeeni ning hoiustada saadud vahendeid lühiajalistes USA võlakirjades.

Positiivselt on viimase kuu jooksul suutnud üllatada Hiina, kelle esimese kvartali majanduskasv oli 5,3% ning riik on hakanud tarbijausalduse taastumise nimel rohkem pingutama. Viimase meetmena võib nimetada boonusprogrammi käivitamist, eesmärgiga motiveerida inimesi enda vana elektroonikat ning keskkonda saastavat autoparki uuema vastu välja vahetama.

Aktsiaturud

Positiivsete makronumbrite toel oli arenenud riikide aprilli parima tootlusega aktsiaturuks Hong Kong, mis kasvas kuuga 8,7%. Elon Muski visiit Hiina peaministri juurde tõi Teslale väärtuslikud lepingud isesõitvate autode arendamiseks ning hiinlased said maailmale näidata, et nende majandus ei ole väliskapitalile suletud. Lisaks saavad Teslaga koostööst kasu ka kohalikud Hiina ettevõtted.

Arenenud turgude skaala negatiivsest otsast leiame aprillis Jaapani, Saksamaa ja USA.  Pisut vähem kui pool Jaapani turu kuisest 7%-st langusest oli tingitud jeeni nõrgenemisest euro suhtes. USA turu langust vedasid kinnisvara- ja tehnoloogiaettevõtete aktsiad. Oodatust kauem kõrgel tasemel püsivad intressid pühkisid kuuga USA kinnisvarafirmade väärtusest 7,6%. Tehnoloogiafirmade aktsiad kukkusid keskmiselt 4,4%. Tehisintellekti tulek on ootused firmade tulemuste kiireks paranemiseks liiga kõrgele tõstnud ning väiksemadki ebaõnnestumised karistatakse turul kiiresti ära. Aprillikuu kõige tugevamat tootlust pakkusid USA-s kommunaalteenuste aktsiad.

Sarnaselt USA-ga kukkusid ka Euroopas aprillis kõige enam tehnoloogia- ja kinnisvarafirmade aktsiate hinnad. Parimat tootlust pakkusid energiatootjad ning pangad. Mul on hea meel, et pikka aega varjusurmas olnud Eesti ja Soome aktsiaturud hakkavad vaikselt taastuma. Mõlemast riigist võib leida häid dividende maksvate ettevõtete aktsiaid, mis aitavad investoril keerulised ajad muretumalt üle elada. Juba mitmendat kuud järjest jätkavad tugevalt Ida-Euroopa börsid eesotsas Tsehhi, Ungari ja Poolaga. See lubab loota, et sõjahirm on antud piirkonnas vaikselt taandumas.

Võlakirjad

Aprill tõi kõrgemate inflatsiooninumbrite ning keskpankurite hoiatavate sõnavõttude tõttu kaasa võlakirjade tootluste märgatava tõusu. Nii liikus USA 10 aastase võlakirja tootlus kuuga 4,2%-lt 4,65%-le ning Saksamaa sama tähtajaga võlakirja tootlus 2,3%-lt 2,58%-le. Erinevalt Saksamaast tõusis palju ka USA kaheaastase võlakirja tootlus, liikudes kuu ajaga 4,59%-lt 5%-le. Arusaadavalt tekitavad kõrged lühiajalised intressimäärad USA investorite seas küsimusi, et milleks üldse võtta enda portfelli ebakindlal ajal aktsiaid, kui võlakirjade riski-tulu suhe on nii atraktiivne.

USA tööturg püsib jätkuvalt väga tugevana ning vähesed ettevõtted on muutunud maksejõuetuks. Investorid ei tohi muutuda hooletuks. Makrokeskkonna halvenemine toob krediidireitingute alanemise tõttu kaasa ettevõtete võlakirjade väärtuse languse ning riskipreemia tõusu tõttu kõrgema oodatava tootluse.

Toorained ja valuutad

Kui märts tegi kakao peadpööritava kallinemise tõttu murelikuks šokolaadisõbrad, siis aprillis pole mul kahjuks häid uudiseid jagada kohvigurmaanidele. Kuna kohvi hind maailmaturul kerkis märgatavalt, siis nüüd tuleb küll seda Etioopiast pärit jooki armastavatel inimestel taas sammud  kodukontorist büroosse seada! Globaalne ebakindlus, streigid ning Hiina nõudluse taastumine kergitasid aprillis vase ja alumiiniumi hinda vastavalt 13,9% ja 12,1%. Märtsis märgatavalt kallinenud väärismetallid jätkasid aprillis ülespoole liikumise trendi, murdes tehniliselt ka enda pikaajalised vastupanutasemed. Pikka aega madalseisus kaubelnud maagaasi hind tõusis Lähis-Ida pingete tõttu kuuga 14,2%, takistades keskpankadel madalamate inflatsiooninumbrite saavutamist.

Halvad uudised saabusid aprillis Rootsi kroonile, mis negatiivse sisemajandus kogutoodangu numbri peale euro suhtes taas nõrgenema asus. Finantsturud ootavad Rootsi Keskpangalt 0,25%-st intresside kärbet kas mais või juunis, mis riigi valuuta lühiajaliselt veelgi suurema pinge alla võib seada.

Kuu graafik

Finantsturgude väljavaade

Mai on finantsturgudel kuu, mida kogenud investorid natukene kardavad, sest pikaajaliselt on päris hästi töötanud slogan „Sell in May and go away“. Mõned naljahambad ütlevad selle asemel ka „Sell in May and go Dubai“, viidates sellele, et teenitud kasumi arvel peaks investor vahepeal ikka puhkama ka.

Nali naljaks, aga enamasti on aktsiainvesteeringute tootlus perioodil november-aprill olnud sageli märgatavalt parem perioodist mai-oktoober. Peagi saame teada, kuidas läheb käesoleval aastal. Igal juhul on elukogemus mind õpetanud, et investeerimise jätkusuutliku edukuse üheks oluliseks nurgakiviks on oskus keerulistest aegadest võimalikult turvaliselt läbi tulla. Ärge muutuge ahneks ja hooletuks ning hoidke mõistlikus koguses likviidsust finantsturgude lühiajaliste korrektsioonide enda heaks tööle panemiseks! Pikaajaliselt on aeg investori parim sõber ja liigsed emotsioonid tema suurimad vaenlased.

Esitatud teave on informatiivne, tegemist ei ole investeerimissoovitusega ega kutsega osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid.

Märksõnad: Aktsiaturg, Investeerimine