Avalehele
Strateegi veerg august 2024

Strateegi veerg august 2024

August algas suurematel aktsiaturgudel tormiliselt. Jaapani Keskpank otsustas ootamatult tõsta intressimäära 0,25% võrra, mis tugevdas märgatavalt jeeni kurssi ning seadis  surve alla spekulatiivsete investorite positsioonid, kes olid pika aja jooksul laenanud olematu intressimääraga jeene suurte summade eest, et konverteerida need valuutadesse, mis pakkusid kõrgemat intressitootlust. Üha enam võis kohata ka tehinguid, kus Jaapanist laenatud jeenid liikusid dollarisse vahetatult kiirelt populaarsust kasvatanud USA tehnoloogiaaktsiatesse. Jeeni tugevnemine muutis võetud laenud kallimaks ning lisasurvet tekitas tehnoloogiaaktsiate hindade kiire kukkumine.

Jaapani aktsiaturg langes augusti alguses jeenides mõõdetuna korraks üle 15% ( 5 aasta tõus 86%) ning ka USA turud alustasid päeva üle 5%-se langusega ( 5 aasta tõus 93%). Volatiilsusindeks VIX indikeeris suurimat hirmu alates koroonaviiruse puhkemisest ning erinevaid varasid müüdi paanikaga üsna valimatult. Jaapani keskpanga rahustav lubadus lähitulevikus enam mitte intresse tõsta aitas ostuhuvilised investorid siiski turule tagasi meelitada. Samas pole intresside edasine tõstmine mõne aja pärast välistatud, mistõttu investoritel on mõistlik jeeni kursil pilk peal hoida.

Makropilt

Augusti kõige olulisem makrosündmus leidis aset Jackson Hole`s, kus toimusid iga-aastased keskpankurite suvepäevad. Samas paigas täpselt kaks aastat tagasi aset leidnud arutelu järel algas nii USA-s kui ka Euroopas läbi ajaloo üks kiiremaid intresside tõstmise perioode, et kõrgustesse roninud inflatsioonile lõpuks päitsed pähe panna. Tänavuse kohtumise resümeeks sobib kõige paremini USA keskpanga presidendi Jerome Powelli tsitaat – „On aeg!“ Inflatsioon on viimaks liikumas soovitud suunas ning tööturg on jahtuma hakanud. Viimatine USA tööstatistika büroo kontrollitud andmed näitasid, et viimase aastaga loodi USA-s varasemate hinnangutega võrreldes 800000 töökohta vähem. Lisaks võis hiljutisest Föderaalreservi protokollist välja lugeda keskpanga liikmete haruldast üksmeelt septembris intresse alandama asuda. Finantsturud ootavad USA-s intresside alandamist ka novembris ja detsembris. Keskpank ise lubas nagu ikka otsused langetada jooksvate makronumbrite põhjal. Vahepeal toimuvad USA-s ka presidendivalimised ning kasvanud on tõenäosus, et USA võib endale saada ajaloo esimese naispresidendi.  

Euroopas on Prantsusmaa Europarlamendi valimiste paanikat tekitanud tulemustest edukalt läbi viidud olümpiamängude toel  üle saamas. Saksamaa tööstussektori konkurentsivõime on kallinenud elektri- ja energiahindade tõttu kõvasti kannatada saanud ning kiiret paranemist pole loota. Viimases kvartalis oli Saksamaa majanduskasv miinusmärgiga, andes kaudselt vihje ka Euroopa Keskpangale edasiste intressiotsuste osas. Finantsturud ootavad Euroopa Keskpangalt sel aastal vähemalt kahte intresside langetamise otsust, millest esimene toimub suure tõenäosusega septembris.  

Väiksematest keskpankadest langetas hiljuti sel aastal juba teist korda intresse Rootsi Keskpank 0,25% võrra ning lähikuudel võidakse seda veel teha. Positiivse uudisena võib välja tuua Norra DNB panga otsuse tõsta Rootsi selle  ja järgmise aasta majanduskasvu prognoose. Rootslased on taas rohkem laenama ja investeerima asunud, mis on kindlasti hea otsus ka Baltikumi jaoks. Pariisi olümpiamängudel medalita jäänud Soome ja Eesti on endiselt masenduses enda riigi majanduskasvu väljavaadete osas, samas kui neli medalit teeninud Leedu on positiivne ning on naasnud kasvu teele. Täpsemal vaatlusel leidub õnneks ka Eesti majanduses esimesi päiksekiiri ning nende ülesse leidmiseks soovitan kuulata Investeerimisjuttude viimast podcasti Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsinaga. (Börsinädal – millal Eesti majandus kasvama hakkab? – Investeerimisjutud | Podcast on Spotify). 

Aktsiaturud 

Augusti parima tootlusega börsiks kujunes Euroopa investorite jaoks Brasiilia, mis eurodes mõõdetuna kasvas kuuga 4,1% (5 aasta tõus 1,9%). Pisut üle 3% kasvasid eurodes mõõdetuna augustis Hispaania (5 aasta tõus 27,9%) ja Uus-Meremaa aktsiaturud (5 aasta tõus 13.1%). Möödunud kuul 1,6% kukkunud tehnoloogiaindeks Nasdaq 100 kukkus taas 1,5% (5 aasta tõus 137,3%). Lisaks insideritele on enda positsioone tehnoloogiafirmades vähendama asunud ka institutsionaalsed investorid, kes on müükidest vabanenud raha suunanud väiksema turuväärtusega ettevõtete aktsiatesse. Augusti suurimad kaotajad olid Mehhiko ja Türgi aktsiaturud, mis eurodes mõõdetuna kukkusid kuuga vastavalt 9,4% ja 12,4% (5 aasta tõus vastavalt 25,3% ja 62%).

Märkimisväärne on Warren Buffetti otsus pool Berkshire Hathaway aktsiapositsioonist ära müüa. Augusti lõpus 94. sünnipäeva tähistanud Buffett on märkimisväärselt suurendanud portfellis oleva raha hulka, mis viimati ulatus koguni 280 miljardi dollarini. Samal ajal märgati teda Jaapani aktsiaturu kiire kukkumise ajal sealsete jaekaubandusfirmade aktsiaid ostmas. Sünnipäeva sai Buffett tähistada teadmisega, et esimese tehnoloogiavälise firmana ületas ka Berkshire Hathaway turuväärtus esmakordselt triljoni dollari piiri. See on märkimisväärne saavutus, mis kirjutab Buffetti elutöö edukuse briljantselt kuldsete tähtedega ajaloo edukaima investori almanahhi.

USA börsi augustikuu edulugudest tasub märkida Starbucksi aktsiat, mis kallines kuuga veerandi võrra (5 aasta muutus -2,6%). Ettevõte sai endale uue tegevjuhi Chipotle Mexican Grillist, kes enda varasema tööga suutis heade tulemustega kiirsöögikoha aktsia hinda üle üheksa korra kasvatada. Suurima pettumuse valmistas varasemalt kiirelt kallinenud Super Micro Computer aktsia, mis majandustulemuste hilinemise ja võimaliku ilustamise tõttu kukkus kuuga 39% (5 aasta muutus 2307%).

Kuuga kaks protsenti langenud Tallinna börsil on endiselt huvitav. Välisinvestorid on suures osas lahkunud, tarbijausaldus on Eestis Euroopa kõige madalam, inimesed on maksude tõstmisega ära hirmutatud ning konkurente on aktsiate ostmise leti juures vähe. Pentsik olukord, kus kaup on hea ja soodsa hinnaga, aga ikka eelistatakse kallist ja välismaist! Mina teen enda pikka investeerimisplaani hetkel just Baltikumi juhtivate firmade aktsiatega ning ostan neid igakuiselt portfelli juurde.

Võlakirjad 

Jackson Hole keskpankurite suvepäevade otsused tõid nii USA-s kui ka Euroopas augustis kaasa kiire võlakirjade hinnatõusu. USA kahe aasta pikkuse riigivõlakirja tootlus liikus juuli lõpu 4,25% tasemelt augusti lõpuks 3,92% juurde. USA kümne aasta kestusega riigivõlakirja tootlus langes kuuga 4,03% juurest 3,90% tasemele.  

Seega on hetkel nii kahe kui kümne aastase võlakirja tootlused samal tasemel ning võlakirjade tulukõver hakkab normaliseeruma. Ajalooliselt on see kaasa toonud majanduslanguse ning investorid peavad USA majanduse arengut tähelepanelikult jälgima. Kui intresside langetamisega suudetakse majanduslangust vältida, siis on kõik hästi. Kui aga mitte, siis on aeg portfelli konservatiivsemaks pöörata. Kuna intresside langus on teel, siis tasub riskialtimatel investoritel kaaluda ka pikema tähtajaga võlakirjade ostmist. 

Positiivse uudisena tasub ära märkida ka võimalust, kus esmakordselt ajaloos saab Eesti investor soovi korral enda riigi võlakirju osta. Sobib hästi konservatiivsele rahale, mis otsib deposiidist pisut kõrgemat tootlust. Kahe aasta pikkusega võlakirjade lunastamise tähtaeg on 16. september 2026, mil Eesti riik maksab võlakirja omanikule tagasi algse võlakirja nimiväärtusele vastava summa. Lisaks maksab riik võlakirjadelt fikseeritud intressi 3,3% aastas, väljamakse tehakse üks kord aastas. 

Toorained ja valuutad

Varasematel kuudel populaarsed olnud väärismetallide kallinemine jätkus ka augustis. Kulla hind kasvas kuuga veidi vähem kui 2%, püstitades uusi kõigi aegade kõrgemaid hinnatasemeid. Intresside alanemine hakkab vähendama deposiitide tootlust ning mõjub kulla hinnale positiivselt. Nafta hind kukkus kuuga üle 5%, mõjudes positiivselt tarbijate rahakotile. Üle pika aja kukkusid tänu paranenud saagikusele ka paljud põllumajandustoorainete hinnad. 

Valuutaturul toimus augustis märkimisväärne USA dollari nõrgenemine euro vastu 2,1% võrra. USA on intresside langetamise tsüklis Euroopast pisut ees ning see avaldab otsest mõju ka dollari hinnale. Kuu alguses kiirelt kukkunud jeeni kurss kuu lõpus stabiliseerus. Arenevate turgude valuutad ei saa jätkuvalt jalgu alla.  Jätkus möödunud kuul alanud Mehhiko peeso ja Türgi liiri nõrgenemine euro suhtes vastavalt 6,8% ja 4,8% võrra.  

Kuu graafik: Starbucksi aktsia

Starbucksi aktsia 5 aasta muutus: -2,6% 

Finantsturgude väljavaade 

Maailma suuremad aktsiaturud on erinevatele probleemidele vaatamata kallinenud selle aasta esimese kaheksa kuuga 15-20%. Ajaloolisele statistikale tuginedes ootab investoreid septembris ees aasta kõige nõrgema tootlusega kuu. Väikeses korrektsioonis ei ole midagi halba, kui portfell on erinevate varaklasside vahel korralikult hajutatud ning pakub intresside või dividendide näol regulaarseid laekumisi. Viimased aitavad keerulisemad perioodid paremini üle elada ning pakuvad võimalust soodsa hinnaga varasid vajadusel juurde osta.  

Elu on õpetanud mind Warren Buffetti turunägemusele mitte vastu minna, sest sel võivad olla kurjad tagajärjed. Vanahärra on alati olnud põhjusega ettevaatlik ja lahkunud vaikselt turult kui muusika alles valjult mängib. Hetkel on ta rohkem võlakirjades peidus, kuid naaseb kohe, kui hinnatasemed soodsamaks muutuvad. Tehnoloogiasektorist on hakanud suurem raha lahkuma ja võtmeküsimus on, millisesse sadamasse nad maabuvad. Kinnisvarale hakkavad raha hinna odavnedes terendama paremad ajad ning arvestatav osa kapitalist liigub lähiaastatel sinna.  

Esitatud teave on informatiivne, tegemist ei ole investeerimissoovitusega ega kutsega osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Investeeringu väärtus võib ajas nii kasvada kui ka kahaneda. Mineviku tootlus ei viita sarnasele tootlusele tulevikus. Välisvaluutas denomineeritud väärtpabereid mõjutab valuutakursside muutmise risk, mis võib vastavate väärtpaberite väärtust nii kasvatada kui kahandada.

Märksõnad: Aktsiaturg, Investeerimine