Avalehele
Strateegi veerg september

Strateegi veerg september

Augusti kokkuvõttes mainisin, et investoritel tasub septembri osas olla ettevaatlik, sest legendaarne USA investor Warren Buffett on enda portfellis oluliselt suurendanud vaba raha ning lühiajaliste võlakirjade hulka. Septembri lõpus oli Buffetti firma Berkshire Hathaway valduses rohkem USA alla ühe aastaseid võlakirju kui USA keskpangal ning ta teenib nendega aastas üle 10 miljardi dollari intressitulu.  

Mihklikuu on ajalooliselt olnud aasta kõige kehvema tootlusega periood ning midagi roosilist ei toonud ta kuu esimesel kolmandikul investoritele ka sel aastal. Oodatust paremate makronumbrite ning Hiina ootamatult suurte stiimulite toel paranes investorite meeleolu kuu teisel poolel märgatavalt ning valdav osa aktsiaturge suutis kuu positiivse tulemusega lõpetada.  

SP500 indeks lõpetas septembri kõigi aegade kõrgeimal tasemel ning esmakordselt ületas indeksi koosseisus olevate firmade turuväärtus 50 triljoni dollari piiri. Olgu siinkohal mainitud, et Euroopa 600 suurima ettevõtte turuväärtus on hetkel pisut üle 15 triljoni dollari. Seega on Euroopa indeksis 100 firmat enam, kuid nende koguväärtus on üle kolme korra madalam! Viimati olid mõlemad indeksid võrdsel tasemel 2008. aasta majanduskriisi ajal, kui nende väärtus oli 10 triljoni dollari lähedal. Viimase 16 aasta jooksul on USA tugevalt panustanud innovatsiooni ning Euroopa regulatsiooni ning tagajärjed on kõigile kaugele näha. 

Makropilt 

Mitu aastat järjest oli majandusest kirjutava meedia kõige populaarsem sõna inflatsioon, kuid viimaste vaatluste kohaselt on ta langenud kolmandale kohale. Trooni on haaranud majanduslangus, mille üle nii siin kui sealpool suurt lompi aktiivselt arutletakse. Kõrged intressid on teinud oma töö ning keskpangad on saavutamas enda pikaajalist 2%-st inflatsiooni eesmärki. Kuna ka tööturul on seisud pingelisemaks muutumas, siis pole keskpankadel enam ühtegi tõsist takistust intresside langetamise teel.  

Viimasel USA keskpanga istungil langetati mõnevõrra ootamatult intresse 0,5%, millele oodatakse järge novembris ja detsembris. Tõenäoliselt tuuakse siis mõlemal korral raha hind 0,25% odavamaks. Suurimad optimistid ootavad aga ka novembris 0,5%-st intressimäärade kärbet. Selle aasta lõpuks võiks intressid USA-s olla 4% ja järgmise aasta lõpuks 3% lähedal. USA 30 aastase eluasemelaenu intress on viimase kuuga kukkunud 8% juurest 6,4% tasemele. 

Euroala inflatsiooninumber oli septembris 1,8%, mis suurendas tõenäosust, et Euroopa Keskpank võib ka enda oktoobri istungil intresse 0,25% allapoole tuua. Positiivse stsenaariumi korral võivad laenuvõtjad 6-kuu euribori selle aasta lõpus näha alla 3% taseme ning järgmise aasta lõpuks veel vähemalt protsendi võrra madalamal.  

Väiksematest keskpankadest langetas intresse Rootsi Keskpank 0,25% võrra ning rootslaste tarbijakindlus on paranemas. Üle pika aja on esimesi positiivsemaid noote laekumas ka Eesti kohta. Järgmisel aastal toetavad meie majanduskasvu välisnõudluse suurenemine ja intressimäärade langus. Negatiivse poole pealt kiirendab uus maksupakett inflatsiooni ning pidurdab järgmise ja ülejärgmise aasta majanduskasvu. Loodetavasti aitab lubatud maksurahu eestlaste kindlustundel taas tõusma hakata. 

Aktsiaturud 

Septembri parima tootlusega börsiks kujunes Hiina, mis eurodes muudetuna kasvas kuuga koguni 17,8%. Hiina on investorite jaoks viimase viie aasta jooksul olnud korralik õuduste org, kus senine majandusmudel enam ei toimi ning poliitilised pinged on välisinvestorid riigist minema peletanud. Mitmed suured kinnisvaraarendajad on pankrotistunud ning hiinlased on sunnitud kogema oma suurima vara ehk kinnisvara väärtuse drastilist kukkumist.  

Hiina kohalik aktsiaturg oli negatiivsete uudiste voo all tugevalt kokku surutud vedru, mis pikalt paremaid uudiseid ootas. Hiina valitsus üllatas septembris finantsturge suurte stiimulpakettidega ning füüsikaseaduste toel viskas pikalt pinge all olnud vedru kohaliku aktsiaturu ovatsioonide toel lakke. Tõus oli laiapõhjaline ning mitmete suurfirmade aktsiad kallinesid kuuga 20-30%. Eraldi tasub välja tuua elektriautode tootja NIO aktsia, mille hind tõusis kuuga 65%. Ettevõtte uue mudeli eelmüügi numbrid ületavad ootuseid ning lisaks saab firma 1,9 miljardi dollari võrra täiendavat kapitali uute tehaste ehitamiseks kohalikelt fondidelt.  

Euroopa tugevaimad aktsiaturud olid septembris Hispaania ja Saksamaa, mis kallinesid vastavalt 4,3% ja 2,2%. Saksamaal on kohutavas seisus autotööstus, kuid madalamad intressid on ellu äratamas kohalikku kinnisvaraturgu. Volkswagen andis sel aastal juba teist korda kasumihoiatuse ning firmal on tõsiseid probleeme konkurentsivõime taastamisega. Hispaania naudib head kliimat, kasvavaid turistide numbreid ning pankade häid tulemusi. Suurima kukkumise tegi septembris Türgi aktsiaturg, mis eurodes mõõdetuna langes kuuga 5,6%. 

USA-s tasub investoritel silma peal hoida Inteli aktsial, sest erinevate spekulatsioonide põhjal on Broadcom soovimas raskustesse sattunud konkurenti ära osta. Kui eelmisel kuul mainisin Starbucksi aktsiat, mis uue tegevjuhi saabumisel märgatavalt kallines, siis midagi sarnast on üritamas teha ka Nike. September oli hea kuu tehisintellekti, elektriautode ja pooljuhtide tootjatele ning kasiino- ning lennufirmade aktsiatele. Kehvemini läks jaekaupmeestel ning ravimitööstuse aktsiatel. Langevad intressid on ülesse sulatamas roheenergia firmade aktsiaid, sest tarbijate ostuvõime tugevnemine aitab vähendada laovarusid. 

Tallinna börs muutub järjest huvitavamaks. Mitmed firmad on teatanud paranenud tulemustest, kuid aktsiate hinnad künnavad uusi põhjasid. Oktoobri esimesel päeval tõstis LHV enda selle aasta kasumiprognoosi veerandi võrra, millega ületati juba ka 2026. aasta finantsplaani prognoositavat kasumit. LHV aktsia hind reageeris suurepärastele tulemustele vaid kahe-protsendilise tõusuga. Nali naljaks, aga tõsine väärtusinvestor saab hetkel Tallinna börsil olla nagu laps kommipoes – raha on vähe, aga tahaks paljusid marke proovida! 

Võlakirjad 

Suuremate keskpankade intresside langetamise tõttu jätkus septembris valitsuse võlakirjade hinnatõus. USA kahe aasta pikkuse riigivõlakirja tootlus liikus augusti lõpu 3,92% tasemelt septembri lõpuks 3,64% juurde. USA kümne aasta kestusega riigivõlakirja tootlus langes kuuga 3,90% juurest 3,75% tasemele.  

Taas saame üle pika aja öelda, et pikemate võlakirjade tootlused on kõrgemad. Anomaalne olukord, kus USA kahe aastaste võlakirjade tootlus ületas 10 aastase võlakirja tootlust, kestis USA-s 537 tööpäeva. Suurem tootlus ja jätkuvalt langustrendis olevad intressid motiveerivad ka portfellihaldureid klientide portfellidesse pikema kestusega võlakirju valima.  

USA-ga sarnaselt toimus ka Euroopas septembris valitsuse võlakirjade hinnatõus. Saksamaa kahe aasta pikkuse riigivõlakirja tootlus liikus augusti lõpu 2,61% tasemelt septembri lõpuks 2,29% juurde. Saksamaa kümne aasta kestusega riigivõlakirja tootlus langes kuuga 2,30% juurest 2,12% tasemele. Kõrge võlakoormaga Itaalia sai samuti leevendust. Itaalia kahe aasta pikkuse riigivõlakirja tootlus liikus augusti lõpu 2,90% tasemelt septembri lõpuks 2,49% juurde. Itaalia kümne aasta kestusega riigivõlakirja tootlus langes kuuga 3,70% juurest 3,45% tasemele. 

Esmakordselt jaeinvestorile suunatud Eesti riigi võlakirjaemissioon läks hästi ja märgiti üle nelja korra üle. Võlakirjade tugev nõudlus tõi järelturul kaasa nende mõõduka hinnatõusu. Viimasel ajal on aktiviseerunud ka kohalike korporatiivvõlakirjade pakkumine. Nende tootlus on oluliselt kõrgem, kuid iga investor peab teadvustama ka antud instrumentide kõrgemat riskitaset. 

Toorained ja valuutad 

Geopoliitiliste pingete ning langevate intressimäärade toel on kulla hind taas uusi tippe tegemas ning kallines septembris 4%. Möödunud kuul pea 10% langenud nafta hind on oktoobri alguses Iraani ja Iisraeli konflikti tõttu taas kallinemas. Samas soovib Saudi Araabia ka enda tootmismahtu suurendama hakata, mis hinnasurvet piirama võiks asuda.  

Maagaasi hind kallines möödunud kuul 36%. Metallidest tõusis nii vase kui alumiiniumi hind üle 5%. Põllumajandustoorainetest võib välja tuua maisi ja nisu, mis muutusid 11,4% ja 8,7% kallimaks.  

Valuutaturul septembris suuremaid liikumisi ei toimunud ning investorid keskenduvad keskpankade intressiotsustele. 

Kuu graafik – Shanghai Shenzhen CSI 300 Index

Shanghai Shenzhen CSI 300 Index 5 aasta tõus: 4,6%.

Finantsturgude väljavaade

Viimase kahe ja poole kuu jooksul  on võrdsete osakaaludega SP500 indeksi tootlus ületanud turukapitalisatsioonil baseeruvat ning tugevalt tehnoloogiasektori suhtes kaldu olevat SP500 indeksit. Odavam raha hind hakkab kergitama uusi paate ning ajalooliselt on taolises olukorras paremini läinud väiksema turuväärtusega aktsiatel. Alahinnata ei saa ka võlakirju, mis langevate intresside tingimustes saavad hea ajastuse korral võimaluse pakkuda riskiga kaalutult aktsiatest kõrgemat tootlust.   

Oktoober on olnud septembrist ajalooliselt parem kuu, kuid kahjuks on mitmed suured börsikrahhid millegi pärast toimunud just viinakuul. Mingit suurt kolli ma kusagilt kohe tulemas ei näe, kuid sellest hoolimata tasub omada hajutatud portfelli, milles on rohkem alahinnatud regioonide aktsiaid. Natukene veel ja juba tulevadki taas päkapikud, kes tavaliselt toovad kaasa positiivse aasta lõpu ka aktsiaturgudele.  

Märksõnad: Aktsiaturg, Investeerimine