Avalehele
Kogumispäeviku festival – päev täis rahatarkust!

Kogumispäeviku festival – päev täis rahatarkust!

Säästmisest ja investeerimisest huvitatud kuulajad, rokkbänd ja inspireerivad vestlused – just need märksõnad iseloomustasid augustikuu esimesel nädalavahetusel Tartus Autovabaduse puiesteel toimunud Kogumispäeviku festivali.

Üritusel lõi kaasa hulk ägedaid tegijaid, kes on aastate jooksul Kogumispäeviku liikmete kasvu oma panuse andnud. Päeva juhtis Heelia Sillamaa.

Kogu ürituse vältel toimus festivalialal ka kirbuturg ning lastele oli avatud jätkusuutliku rahakassa valmistamise töötuba. Teemade ampluaa oli lai: räägiti nii maitsvate ja odavate toitude valmistamisest, reisimisest kiiresti muutuvates oludes kui ka laste kasvatamisest. Kõik arutelud on järelkuulatavad.

Väiksemad kulud ja maitsev toit

Päevale andsid hoo sisse Kogumispäeviku grupi eestvedaja Kati Voomets ning väikeettevõtja ja kokandushuviline Mirjam Hunt. Jutuks tulid toidu pealt säästmise alustalad, põhitoiduained, mis võiksid alati kapis olemas olla, aga ka soodsad ja maitsvad toidud. Lisaks jagas Mirjam, kuidas keeta tasuta ja lisaks jätkusuutlikku köögiviljapuljongit.

Nipp! Kogu sügavkülma kokku erinevaid köögiviljajääke, näiteks sibula- ja porgandikoori jms. Kui hakkad suppi valmistama, rösti need ära, lisa vette ja keeda umbes 40 minutit puljongiks. Kurna segu ära – ja ongi tasuta köögiviljapuljong valmis!

Nutikaid nippe täis arutelu on järelkuulatav siin!

Kulud kontrolli alla

Kogumispäeviku festivali programmi kuulus ka kahe investeerimisguru, „Investeerimisjuttude“ podcast’i üks eestvedaja Siim Uusma ning investori ja ettevõtja Marko Oolo vestlus. Räägiti eesmärgipärasest kogumisest, eelarve pidamisest ja keerulisel ajal investeerimisest. Lisaks jagas Marko kuulajatega, kuidas ikkagi saada kulud kontrolli alla, et jääks raha üle ka investeerimiseks. 

Nipp! Hea viis investeerimist alustada on indeksfondid, mille abil on võimalik vara hõlpsasti hajutada. Indeksfondidesse raha paigutamine on lihtne, nõuab vähem aega ja annab üksikaktsiatesse investeerimisega võrreldes enam kindlust.

Põneva vestluse leiad siit!

Lapsed ja nutimaailm

Üheks enam kõneainet pakkunud vestluseks kujunes elurändurist optimisti Illimar Pildi (tuntud ka kui Piltsberg) ja Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse juhi Mari-Liis Jäägri jutuajamine. Mari-Liis tõstatas küsimuse, kuidas siis ikkagi last nutimaailmast välja meelitada ning mis võiks olla lapse optimaalne ekraaniaeg. Lisaks tuli juttu lastega müramisest, koos kvaliteetaja veetmisest ja loovuse arendamisest.

Nipp! Pikkade autosõitude ajaks loo lastele joonistamis- ja meisterdamisvahendite ning mänguasjadega mõnus olemine. Kui nad tüdinevad, siis mängige koos mänge. Lugege kokku näiteks vastutulevad rekad, kollast värvi autod või hoopis kuulake kordamööda üksteise lemmiklaule. Ärge unustage sõidu vahepeal teha pikemaid puhkepause, sest teil kõigil on vaja end liigutada – sirutage, tehke kükke ja jookske. Siis läheb autosõit ladusamalt!

Kuula vestlust järele ja ammuta inspiratsiooni siin!

Reisimine muutuvates oludes

Üheks väga oluliseks teemaks oli ka reisimine muutuvates oludes. Sellel teemal arutasid Swedbanki noortepanganduse valdkonnajuht Triin Jalakas ning aktiivne kogumispäeviklane ja reisisell Riin Rehemaa. Riin jagas näpunäiteid, kuidas leida eriti häid diile, kuigi hinnad pidevalt tõusevad, aga sissetulekud on samad, ning mil viisil on võimalik soodsalt avastada ka Eestimaa ilu.

Nipp! Reisi valides ole loov! Näiteks katseta paindlikkust selles osas, kuhu ja millal minna, ning pane reisiplaan paika ainuüksi sooduspakkumiste järgi. Nõnda võid avastada uusi kohti, kuhu reisimist ei oleks muidu kaalunudki.

Asu vestlust järele kuulama siin!

Kõrged hinnad, senised sissetulekud

Päeva teises pooles jagas Rahandusministeeriumi rahatarkuse koordinaator Liisi Kirch hulganisti väärtuslikke nippe, kuidas kõrgete hindade valguses seniste sissetulekutega toime tulla. Liisi rääkis lahti suured kulugrupid (näiteks auto), mis tuleks enda jaoks läbi mõelda ja just oma harjumustest lähtudes – ehk teha selgeks, mis on lihtsalt mugavus ja mis on tegelik vajadus.

Samuti rääkisid Mari-Liis ja Liisi väikestest kokkuhoiukohtadest, mille arvelt säästa, ning sellest, kui oluline on rahaasju arutada ka teiste pereliikmetega ja just eriti lastega.

Nipp! Minimalistik elustiil on säästmise võti – liigne asi kodus võib tekitada halbu emotsioone, sest sinna alla on pandud raha, aga seda ei kasutata. Võta kodus ette põhjalikum koristamine, müü maha enda jaoks tarbetud asjad ja teenitud rahaga ehita säästupuhvrit. Nõnda vabastad ühtlasi emotsioone ja ruumi. Ning kaalud edaspidi ostes, mis on üldse need asjad, mida on päriselt vaja.

Kuula vestlust siin!

Trafficu live kontsert

Päeva võttis kokku palavalt armastatud bänd Traffic.