Tagasi
Finantsturgude perspektiivid aastal 2021

Finantsturgude perspektiivid aastal 2021

Neid ridu kirjutades on jõuludeni jäänud täpselt kaks päeva ning finantsturud on lõpetamas viimase kümnendi kõige volatiilsemat aastat. Alustanud aastat pooleteist kuuga 5-protsendilise tõusuga, suutis maailma kõige enam jälgitav aktsiaindeks SP500 kõigest 33 kalendripäeva jooksul teha läbi 34-protsendilise languse, mis on USA aktsiaturu läbi aegade kõige kiirem langus. Ootamatult lahvatanud ning eksponentsiaalselt levinud koroonaviirus suutis lühikese ajaga finantsturgudel tekitada korraliku paanika.

Eesti investorite finantskirjaoskus

Märtsis ja aprillis täheldasin Eesti investorite finantskirjaoskuse paranemist praktikas, kui meedias avaldatud pikemaajalise investeerimiskogemusega investorite julgustavad sõnavõtud ning isiklikud tehingud innustasid ka laiemat avalikkust mitte oma positsioone müüma ning võimaluse korral neid soodushindadega suurendama. Täna võime nende soovituste kvaliteeti juba numbriliselt hinnata. SP500 indeks on aastat lõpetamas dollarites mõõdetuna 15-protsendilise tulususe lähedal, mis ületab isegi indeksi viimase 75 aasta keskmist aastatootlust (8,9 protsenti) pea kahekordselt. Samal ajal on SP500 indeksi 23 parimat aktsiat tõusnud aasta algusest üle 70 protsendi! Paljud ei suuda ilmselt tänaseni mõista, kuidas on pandeemia tingimustes selline asi võimalik!

Ajaloo parim näitaja

Finantsturgudele ei meeldi ebakindlus. Finantsturud vaatavad jooksvatest makronumbritest vähemalt pool aastat ettepoole. Novembri alguses saabunud julgustavad teated toimivatest koroonavaktsiinidest muutsid investorite meeleolu joviaalseteks. Vähem kui aastaga suudeti luua vaktsiin, millel on head eeldused meid normaalse elukorralduse juurde tagasi tuua. Novembris nägime MSCI Europe indeksi pea 14-protsendilist kuist kasvu, mis on ajaloo parim näitaja.

Aasta 2020 läheb ajalukku tehnoloogiaaktsiate suure eduloona. Juba varasemalt fundamentaalselt kallilt hinnatud sektor muutus kodus töötamise käigus veelgi populaarsemaks. Värskelt SP500 indeksi koosseisu arvatud Tesla lõpetab aasta pea kaheksakordse aktsiahinna kasvuga. Üha enam tarkvarafirma ja roheenergia sümbioosi meenutava elektriautode ehitaja turuväärtuse eest saaks osta üheksa suuruselt järgmist autotootjat ning raha jääks veel niipalju üle, et omandada kõik Balti börsi ettevõtted pea kahekordse turuhinnaga! Tehnoloogiafirmade IPO-d on taas kuum kaup ning sageli lõpetakse esimene kauplemispäev kolmekohalise tootlusenumbriga. Taolised arengud sunnivad kogenud investorit vaatama 2000. aasta Dotcom’i mulli poole, kui sektori keskmine hinna ja kasumi suhe ulatus 47-ni. Täna on vastav number 38 lähedal ning väga veel ei muretseta, sest finantsturgudel on endiselt vääramatu keskpankade tugi.

Kinnisvara ja muu reaalvara populaarsuse kasv

Kõigi suuremate keskpankade viimased avaldused ei jäta kahtlust, et viimastele aastatele omane rahapoliitika jätkub ka järgmisel aastal. Teisiti ei ole täna lihtsalt enam võimalik. Euroopas emiteeritavast uuest võlast ostab Euroopa Keskpank  järgmisel aastal vähemalt kaks kolmandikku ning samal ajal on Jaapani Keskpank juba Tokyo börsi suurimate investorite seas. Paljud aktsiad ei ole traditsiooniliste mõõdupuude alusel enam odavad, kuid võlakirjade riski ning tulu suhe on veel vähem atraktiivne. Mõistetav on kinnisvara ning muu reaalvara populaarsuse kasv ning taoline trend jätkub ka uuel aastal.

Jaanuar toob USA-le uue presidendi. Joe Bideni poolt juhitav suurriik on lubanud taas ühineda Pariisi kliimaleppega ning investeerida roheenergiasse vähemalt kaks triljonit dollarit. Kliima on kujunemas 2021. aasta finantsturgude üheks peamiseks teemaks. Maailma suurim varahaldur BlackRock teatas hiljuti, et vaatab enda aktsiaindeksite kooseisu veelgi põhjalikumalt üle ning ei soovi sinna lisada ettevõtteid, kes ei järgi kokkulepitud kliimastandardeid. Sama poliitikat rakendab juba enamik suurematest pensionifondidest. Kõik see tähendab, et kliimaprobleeme eiravate firmade äri konkurentsivõime langeb, kasumlikkus satub surve alla ning nende aktsionäridel on üha keerulisem rõõmustada. Kliimat võib pidada koroonaaja üheks suurimaks võitjaks, sest nii suures mahus investeeringuid poleks ilma pandeemiata keskkonna parandamisse tulnud.

Nõrgenev dollar ja kasvavad energiahinnad

Tehnoloogiafirmade vedamisel on viimase kümnendi jooksul USA finantsturud selgelt muud maailma edestanud. Kiiret innovatsiooni paranemist pole Euroopas veel järgmisel aastal oodata, kuid Joe Bideni näol on olemas siiski hea võimalus USA ning Euroopa Liidu vaheliste kaubandussuhete paranemiseks. Kuna tehnoloogia ja väärtusettevõtete hinnavahe on paisunud väga suureks, on Euroopa aktsiaturgudel USA vastu järgmisel aastal siiski pisut tugevamad kaardid käes. Nüüd sõltub kõik juba mängijast, kui hästi need välja osatakse mängida. Nõrgenev dollar ja kasvavad energiahinnad annavad nii mõnelegi arenevale turule hea võimaluse olla järgmise aasta parimate autasustamisel vähemalt lilletseremoonial.

Kokkuvõtvalt tõotab uus aasta finantsturgudel tulla rahulikum ning pisut enam prognoositav. Regulaarne investeerimine töötab jätkuvalt edukalt ning vähendab tehingute ajastamisega seotud riske. Turgude paar nõrkusehetke on meid kindlasti aeg-ajalt ees ootamas, kuid pikaajaline investor ei tohiks end neist liigselt häirida lasta.

Loe lisaks:

Märksõnad: Investeerimine, Investor