Avalehele
Paanikamüük ei ole kedagi jõukaks teinud

Paanikamüük ei ole kedagi jõukaks teinud

Me elame keerulisel ajal, kus 24-tunnine periood tundub 24 päevana. Enamik rahvusvahelisi konverentse ja spordiüritusi on tühistatud või edasi lükatud. Suuremad turismisihtkohad on suletud. President Donald Trump on USA-s välja kuulutanud riikliku hädaolukorra ning kehtestanud Euroopa riikidele, Hiinale ja Iraanile reisikeelu. Samas on ka Euroopa Liit määranud liitu mitte kuuluvatele inimestele 30-päevase sisenemiskeelu ning viimased saadetakse lennujaamadest ning EL-i piirilt nende koduriiki tagasi.

Halvim nädal Wall Streetil

Ülemaailmsed aktsiaindeksid lõpetasid nädala suure miinusega. Wall Streeti jaoks oli tegemist halvima nädalaga alates 2008. aastast ning investorid kardavad, et koroonaviirus ähvardab maailmamajanduse sügavasse langusesse suunata. Kohalikes valuutades mõõdetuna kukkus SP500 indeks nädalaga 14,98% võrra, Eurostoxx 600 langes 2,1%, samas kui Nikkei 225 kaotuseks kujunes 5%. USA aktsiaturu volatiilsus pole alates 1987. aasta musta esmaspäeva kunagi nii äärmuslik olnud ning seda ei suutnud alandada ka Föderaalreservi poolt vähemalt 300 miljardi dollari ulatuses turu likviidsuse suurendamiseks teostatud tugiostud. Valitsuste vastus COVID-19 pandeemia majandusliku mõju piiramiseks pole investoritele veel lohutust andnud ning haiguse tõsidus ja kestus on endiselt ebaselged.

USA investeerimisjärguta võlakirjade tootlused ületasid 10% taseme, mis on kõrgeim tase pärast 2008. aasta finantskriisi. Euroopa investeerimisjärguta võlakirjade tootlused on piirkonna madalama intressimäära ning energiafirmade väiksema osakaalu tõttu kauplemas 8% lähedal. Alates 19. veebruarist on globaalsed aktsiaindeksid langenud 30–40%. Euroopas on aktsiate hinnad jõudnud karuturule iseloomulikele tasemetele (P/B suhe on 1 lähedal), samas kui USA-l on sarnasele tasemele jõudmiseks veel pea 20% kukkumisruumi. USA toornafta hind tegi nädalaga läbi 29% kukkumise, mis on ühtlasi ka viimase 29 aasta suurim ühepäevane langus. Saudi Araabia ning Venemaa otsus hakata omavahel ning USA vastu naftasõda pidama tuleb ajal, kus maailmamajanduse seiskumise tõttu on nafta nõudluspool niigi tugevalt pihta saanud, mis on energiaturul toonud kaasa täiemahulise paanikamüügi.

Ebakindlusest tingitud reaktsioon

Turgude ning investorite reaktsiooni ülemaailmsele koroonaviiruse pandeemiale võib selgitada väga mitmel moel. Kõik need selgitused saab aga kokku võtta ühe sõnaga – ebakindlus. Viiruse, selle leviku ulatuse, leviku edenemise kiiruse ning tema kumulatiivse majandusliku mõju kohta maailmas täpne info puudub. Tänase turu kõige keerulisem osa see, et investoritel pole aimugi, mis on juba väärtpaberite hindadesse sisse arvatud.. Keskpankade ja valitsuste poolt on turgudele ja ettevõttetele tohutu raha- ja fiskaalpoliitiline toetus, kuid esialgu veel koroonahirm varjutab seda.

Mis aitab keerulised ajad paremini üle elada?

Lühiajaliselt on finantsturgudel ees palju ebakindlust. Pikemas perspektiivis on oluline, milliseid tegevusi investor täna ise ette võtab ning kui distsiplineeritud ja rahulik ta rasketel aegadel olla suudab. Ma ei tea kedagi, kes oleks paanikaga müües jõukaks saanud, aga ma tean paljusid edukaid investoreid, kes on investeerinud ajal, kui enamus on paanikaga müünud. Hästi hajutatud portfell, mis sisaldab investeeringuid erinevatest sektoritest ja varaklassidest, aitab koos regulaarse investeerimisega keerulised ajad paremini üle elada.

Märksõnad: Aktsiaturg, Investeerimine