Avalehele
Investeerimishuvilisele: Leedu riiklik energiaettevõte Ignitis teel börsile

Investeerimishuvilisele: Leedu riiklik energiaettevõte Ignitis teel börsile

Leedu riiklik energiaettevõte Ignitis Grupp, mis on üks Baltikumi suuremaid energiafirmasid, andis esmaspäeval teada aktsiate esmasest avalikust pakkumisest. Suuruselt Eesti Energiaga võrreldava ettevõtte puhul on tähelepanuväärne, et peaaegu kogu ettevõtte toodetav energia tuleb taastuvatest allikatest. Avalikul pakkumisel, on 27.8% Leedu riikliku energiaettevõtte aktsiatest.

„Arvestades Ignitis Grupi avaliku pakkumise suurust tõstab see oluliselt Balti börsi rahvusvahelist atraktiivsust ja avab meie kapitaliturul täiesti uue peatüki,” ütles Swedbanki Balti ja Soome investeerimispanganduse juht Mihkel Torim. “Anname endast parima, et tagada Baltikumi läbi ajaloo suurima aktsiaemissiooni õnnestumine ja Ignitis Grupi aktsiate edukas noteerimine kohalikul börsil.”

Swedbank Marketsi finantsturgude valdkonnajuhi Andres Suimetsa sõnul on Ignitis Grupi aktsiate avaliku pakkumise korraldamine julge samm, mis näitab ettevõtte tugevat usku kohalikesse investoritesse. Nii suure ettevõtte lisandumine kindlasti tugevdab Balti börsi positsiooni ka rahvusvahelises investeerimismaailmas.

Mida peaksid investeerimishuvilisena teadma

  • Pakkumisel saavad osaleda ka Eesti investorid.
  • Börsile on plaanis tuua 27,8% Ignitise aktsiatest, ettevõtte enamusomanikuks jääb Leedu riik.
  • Aktsia hind avalikul pakkumisel jääb vahemikku 22,5-28 eurot.
  • Tegemist saab olema ühe suurima IPOga Balti börside ajaloos. Ignitise IPO üks peakorraldajatest on Swedbank.

Ignitis Grupp

Ignitis on üks Baltimaade suurimaid energiateenuste pakkujaid ja taastuvenergia ettevõte, mille põhitegevuseks on elektri- ja gaasivõrkude haldus ning taastuvenergia tootmine kodumajapidamistele ja äriklientidele. Ettevõttel on Leedus, Lätis, Eestis ja Soomes kokku 1,8 miljonit era- ja äriklienti. Aktsiaemissiooniga kaasatud kapitali kasutab ettevõte taastuvenergia projektide arendamiseks Eestis, Lätis, Leedus ja Poolas ning jaotusvõrkude uuendamiseks ja digitaliseerimiseks.

Ignitis Grupi strateegia näeb ette järgneva kümne aasta jooksul taastuvenergia võimsuste neljakordistamise tänaselt 1,1 gigavatilt 2030. aastaks nelja gigavatini. Aastatel 2020-2023 plaanib ettevõte investeerida kuni 950 miljonit eurot, et tõsta roheenergia võimsused 1,6 – 1,8 gigavatini.

Vahetult enne börsile tuleku plaani avaldamist, septembri alguses, kinnitas Ignitis Grupp ettevõtte uue dividendipoliitika. Uue dividendistrateegia kohaselt tehakse aktsionäridele ettepanek maksta 2020. majandusaasta eest dividende 85 miljonit eurot ning igal järgneval aastal kasvatada väljamakstavat omanikutulu kolme protsendi võrra. 2020 aasta dividendid makstakse välja kahes osas, millest esimene osa makstakse välja tänasele omanikule.

Ignitis Grupi aktsiate esmase avalikku pakkumise järel noteeritakse ettevõtte aktsiad Vilniuse börsil koos aktsiate hoidmistunnistuste (GDR) noteerimisega Londoni börsil.

Miks on mõistlik investeerida Swedbankis?

Ignitis Grupi aktsiate esmasel avalikul pakkumisel osalemiseks saab aktsiaid tasuta märkida Swedbanki internetipangas. Alates möödunud aasta detsembrist on kõigi tehingute tegemine Balti aktsiatega Swedbanki klientidele tasuta ja eraisikutele kuni 30 000 euro ulatuses väärtpaberiportfelli hoidmisel haldustasu ei arvestata. Kui tegemist on esimese aktsiainvesteeringuga, tuleb aktsiate märkimiseks esmalt avada väärtpaberikonto.

Käesolev artikkel on kirjutatud vaid informatsioonilistel eesmärkidel ning pressiteates edastatud teavet ei tohiks käsitleda kui soovitust, nõuannet, pakkumust või juhist finantsinstrumendi ostmiseks või müümiseks ega mistahes järgnevaks tehinguks. Tuletame meelde, et investeeringutelt tootluse teenimine eeldab endast alati riski võtmist.

 

Märksõnad: Ignitis, IPO, Taastuvenergia