Avalehele
Koroona korraldas investoritele kondiproovi

Koroona korraldas investoritele kondiproovi

Üle kümne aasta järjepanu kestnud aktsiaturgude tõus tõi investorite näole naeratuse ning õndsa teadmise, et jõukuse kogumine on lihtne ning muretu. Pikema kogemusega investorid on aktsiaturgude korrektsiooni oodanud juba mitu aastat, kuid eelmise aasta suurepärased tulemused panid neidki enda prognoose ümber vaatama. Aktsiate hinnatasemed ei olnud enam odavad, kuid keskpankade lakkamatu rahatrükk aitas neid võlakirjadest atraktiivsematena hoida. Tootluse saamiseks tuli võtta üha enam riske. Kõrgema tootluse otsinguil liiguti esmalt valitsuse võlakirjadest ettevõtete võlakirjadesse. Mõne aja pärast sealt edasi investeerimisjärguta high yield võlakirjadesse, millele järgnesid dividendiaktsiad ja viimaks parimat tootlust pakkunud tehnoloogiafirmade aktsiad. Olematu volatiilsus uinutas paljusid ning tootlusejanu sulges silmad potentsiaalsete riskide ees.

Tööpuudus ja koroonasurmade kasv

Koroona oli ootamatu ning tekitas turgudel lühiajaliselt totaalse kaose. Teravamaid langusi on turgudel ka varem ette tulnud, kuid mitte kunagi varem ei ole languse ulatus olnud nii kiire. Suure depressiooni aastatel 1929 – 1934 oli USA-s kolm suuremat langusperioodi, kus SP500 indeks kukkus 30 protsenti või enam 23 kuni 31 päevaga. Möödunud suure finantskriisi ajal aastal 2008 kulus SP500 indeksil 30-protsendilise languse saavutamiseks 250 päeva. Seekord kukkus SP500 indeks 22 päevaga 30 protsendi võrra, mis on ajaloo kiireim sellises mahus langus. Algoritmidel põhinev kauplemine ning stop-losside käikuminek tõi teenimatult allapoole ka tugevate firmade aktsiate hindasid. Tööpuuduse ning koroonasurmade kiire kasv tekitas turgudel paanikat ning saime näha selliseid volatiilsuse numbreid, mida viimati esines eelmise majanduskriisi haripunktis.

Tehingute arv kasvas kaheksa korda

Koroona korraldas investoritele kondiproovi, kus varasemalt analüütikute poolt räägitud teooria oli kiiresti asendunud praktikaga ning iga investor pidi ise kivid oma investeerimispõllult ära veeretama. See ei olnud lihtne töö ning nõudis kogemust. Igal tehingul on börsil alati kaks osapoolt. Selleks, et investor saaks oma positsiooni müüa, peab keegi olema ka nõus selle kokkulepitud hinnaga ära ostma. Esimese nelja kuuga kasvas tehingute arv Tallinna börsil kaheksa korda. Seejuures tehti märtsis Swedbanki kaudu sama palju tehinguid kui eelmisel aastal kokku. Kasvanud volatiilsus koos võimalusega kaubelda Balti aktsiaid tasuta olid peamised tehinguaktiivsuse kasvu vedurid. Ootamatult seiskunud majandus ning miinusesse langenud naftahinnad suurendasid kordades huvi ka välismaiste börside ning toorainete vastu.

Investor Toomas

Hüppeliselt kasvas klientide poolt kliendihalduritele tehtud investeerimisteemaliste kõnede arv. Kui varasemate kriiside ajal hakkas suurem osa Eesti investoreid kriisi ajal oma positsioone müüma ning olid üllatunud, et langus on lühiajaliselt selle mängu osa, siis nüüd julgeti jääda investeerimise juurde ning uuriti aktiivselt positsioonide suurendamise võimalusi. Kui eelmise majanduskriisi puhkedes suleti palju kolmanda samba pensionilepinguid, siis nüüd tehti palju uusi regulaarmaksetega liitumisavaldusi ning turu madalseisu ärakasutamiseks ka märkimisväärselt ühekordseid suuremaid paigutusi. Turul ei olnud üldse lihtsad ajad, kuid ilmselt lisas kodumaistele investoritele pisut julgust ka investor Toomas, kes enda positsioone müüma ei tõtanud ning kohalike staarinvestorite isiklikud julgustavad investeerimistehingud.

Investeerimisteadlikkus on kõvasti paranenud

Koroonakriisi puhkedes osutus traditsiooniliselt turvasadamaks kuld, mis kriisi haripunktis küll korra ka müügisurve alla sattus, kuid hiljem valitsuste ning keskpankade poolt majandusse paisatud toetusmeetmete toel kindlalt ülespoole liikus. Aktsiatest kaotasid vähem ravimi- ja telekomifirmad ning esmatarbekaupade tootjad. Tänaseks päevaks on turud märtsi põhjadest juba üle paarikümne protsendi võrra ülespoole liikunud tänu koroonahirmu vaiksele taandumisele ning majanduste taasavamise uudistele. Makronumbrid on kohutavad ja lähevad sügise lähenedes tõenäoliselt veel halvemaks, kuid investorite silmis võib juba täna näha meeleolu paranemist. Nad teavad, et turud vaatavad ettepoole ning hakkavad keskmiselt pool aastat varem tõusma, kui reaalmajanduses asjad paranema hakkavad. Volatiilsus on oluliselt allapoole tulnud ning usk tavaelu taastumisse tugevneb iga päevaga.

Me ei tea, kas koroona tuleb sügisel tagasi või mitte. Küll aga teame, et Eesti investorite investeerimisteadlikkus on viimaste aastatega kõvasti paranenud. Pank ja kliendihaldurid on teie otsustuskindluse üle uhked ning turg on teid selle eest ka viimase kahe kuu jooksul vääriliselt premeerinud. Ühtlasi võib sellega ka koroona poolt tekitatud investeerimise kondiproovi enamuse investorite jaoks edukalt läbituks lugeda.

Vaata lisaks:

Märksõnad: Aktsiaturg